“Άνθρακες”… τέσσερα κιλά διαμάντια, όπως κατήγγειλε Βολιώτισσα!

Άγνωστος δράστης, της απέσπασε 12.000 € για να πληρωθεί το Τελωνείο

Νέα περίπτωση απάτης απασχολεί τις τοπικές αστυνομικές αρχές, με θύμα μια Βολιώτισσα που έστειλε σε άγνωστο άτομο ποσό 12.000 €, προκειμένου να της στείλει… 4 κιλά διαμάντια για φύλαξη, από τα οποία θα έπαιρνε ένα ποσοστό και η ίδια!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δημ. Καρεκλίδη, ο Γιώργος Σκόνδρας αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, που έχει αντικείμενο τις απάτες μέσω διαδικτύου και πολλές φορές έχει συμβάλλει στον εντοπισμό δραστών, αλλά, δυστυχώς, όχι και χρημάτων που χάνουν συμπολίτες σε πολλές περιπτώσεις, που καταγράφονται και στη Μαγνησία.
Ο έμπειρος υπαξιωματικός της Ασφάλειας, αναφέρθηκε ακόμη στις απάτες για δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονόμισμα, λέγοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών που έχασαν το εφάπαξ, για το οποίο δούλευαν μια ζωή ή ακόμη και μεγαλύτερα ποσά. Ο ίδιος ζητά από ανθρώπους που έπεσαν θύματα, να είναι ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή, γιατί από τα ηλεκτρονικά ίχνη, υπάρχουν πιθανότητες να εντοπιστούν οι δράστες με Πανευρωπαϊκή συνεργασία και από τους άλλους πολίτες, που δεν είναι γνώστες του αντικειμένου να μην πιστεύουν αυτά που τους λένε και κυρίως να μην πείθονται να στέλνουν χρήματα σε αγνώστους, μέσω αγγελιών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πίστεψε ότι θα της στείλουν διαμάντια…

Προ μιας εβδομάδας μια Βολιώτισσα κατέθεσε 12.000 € για να της στείλουν 4 κιλά διαμάντια!
“Ήταν νεότατη, εξυπνότατη, μορφωμένη και υψηλής νοητικής κατάστασης, η οποία πείστηκε ότι θα της στείλει κάποιος ένα σεντούκι με διαμάντια, προς φύλαξη και θα έπαιρνε ένα ποσοστό, αλλά έπρεπε να δώσει τα χρήματα για το Τελωνείο, γιατί επρόκειτο για πολύτιμους λίθους”, τόνισε ο κ. Σκόνδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτήδειοι έχουν τη μεθοδολογία και τον τρόπο, βρίσκουν το ιδιαίτερο της προσωπικότητας του καθένα, έχουν τα στοιχεία του και έχουν τον τρόπο να τους πείσουν, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η απάτη για επένδυση σε κρυπτονόμισμα

Η μεθοδολογία των δραστών σε αυτού του είδους τις επιθέσεις είναι κοινή και δεν αλλάζει με τον συγκεκριμένο Βολιώτη ο οποίος μέσα στο καλοκαίρι έχασε 10.000 €, απλά η προσέγγιση ορισμένες φορές διαφέρει.
Ο υπαξιωματικός, τόνισε ότι συνήθως στα social media, έρχονται διαφημίσεις με γνωστά πρόσωπα όπως τραγουδιστές, καλλιτέχνες και γνωστά πρόσωπα, ότι αύξησαν την περιουσία τους μέσα σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μπουν σε μία διαδικασία αναζήτησης, πώς μπορούν να επενδύσουν σε κρυπτονόμισμα.
“Βλέπουμε έναν 25χρονο σε μία βίλα, να καπνίζει πούρο δίπλα από μία Ferrari και η διαφήμιση λέει ότι προχθές ήμουν άνεργος και σήμερα έχω αυτή την περιουσία, παίξε κι εσύ”, τόνισε ο αστυνομικός.
Ο ίδιος εξήγησε ότι πολλές φορές, επειδή συμφωνούμε με τα cookies τις περιήγησης, η επίσκεψή μας γίνεται γνωστή σε ένα κύκλο ανθρώπων, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι και πραγματοποιούν επικοινωνία μαζί μας, κάτι που γίνεται σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων προσέγγισης, για την επένδυση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που αναζητούν μία σελίδα στο ίντερνετ και παίρνουν οι ίδιοι τηλέφωνο.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα

“Ο κόσμος ενδεχομένως να μη γνωρίζει τι είναι κρυπτονόμισμα και να μη γνωρίζει ποια είναι η διαδικασία επένδυσης. Μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας το χρηματιστήριο που ανθούσε πριν 20 χρόνια, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, μόνο που γίνεται ηλεκτρονικά και συνεργαζόμαστε ηλεκτρονικά με επενδυτές ή ανθρώπους που θα επενδύσουν την περιουσία μας”, εξήγησε ο κ. Σκόνδρας.
Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, που δεν έχει υλική υπόσταση, που λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως ένα οποιοδήποτε νόμισμα. Για να βρούμε ηλεκτρονικά νομίσματα ή κρυπτονομίσματα, πρέπει να ακολουθήσουμε μία διαδικασία, στην οποία καταρχήν, πρέπει να ανοίξουμε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που είναι η αντιστοιχία του τραπεζικού λογαριασμού (βιβλιάριο καταθέσεων με ηλεκτρονικό τρόπο) και μέσα σ’ αυτό μπορούμε να βάλουμε ηλεκτρονικά χρήματα και μόνο.
Η επόμενη κίνηση, είναι να πάμε σε ένα ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο, να κάνουμε έμβασμα τα πραγματικά μας χρήματα και το ανταλλακτήριο να τοποθετήσει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι την αντιστοιχία.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό, εφόσον έχουμε ηλεκτρονικά νομίσματα (το πιο γνωστό είναι το Bitcoin, αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα), μπορούν να τοποθετηθούν προς επένδυση σε αξία και αγαθά. “Δηλαδή ποντάρω, όπως πόνταρα στο χρηματιστήριο, τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, για να έχω κάποιο κέρδος ή πολλές φορές να έχω ζημία”, τόνισε ως προς τον τρόπο λειτουργίας.

Πείθουν να διαχειριστούν τα χρήματα

Οι επιτήδειοι επικοινωνούν μαζί μας μ’ αυτόν τον τρόπο, έχουν την ικανότητα να μας πείσουν και μας πείθουν να διαχειριστούν τα χρήματά μας. Επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες, ζητούν να τους δώσουμε την ταυτότητα, το διαβατήριο, για να ανοίξουν ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο ανοίγοντας έχουν και τους κωδικούς. Από κει και πέρα κάνουμε ένα έμβασμα, πολλοί δεν έχουν τις γνώσεις να το κάνουν οι ίδιοι και επιτρέπουν στους αγνώστους από απομακρυσμένο πρόγραμμα, όπως οι απάτες της Microsoft, να τις βάλουν στον υπολογιστή τους με ένα πρόγραμμα, που χειρίζονται οι άγνωστοι αντί για αυτούς, ενώ ταυτόχρονα εγκαθιστούν ένα πρόγραμμα με το οποίο παρακολουθούν την εξέλιξη της επένδυσης τους.
“Αυτό το πρόγραμμα είναι κατασκευασμένο, εμείς βλέπουμε ότι συνεχώς τα κέρδη αυξάνονται και μας λένε ότι αν θέλετε να το αυξήσετε βάλτε και άλλα χρήματα, μέχρι να ζητήσουμε πίσω κάποιο ποσό. Στη συνέχεια, αρχίζει η διακοπή της επικοινωνίας ή δικαιολογίες ότι δεν γίνεται να στείλουν χρήματα ή ακόμη και να τρομοκρατούν με ερωτήσεις του τύπου που βρήκε τα χρήματα, θα επέμβει το FBI, κλπ., μέχρι να διακόψουν την επικοινωνία”, επισήμανε ο αρχιφύλακας.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιτήδειοι, μέσω του διαλόγου που γίνεται και διαρκεί αρκετό καιρό, λαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες, ώστε να μπορέσουν να έχουν εικόνα, για το τι δουλειά κάνει κάποιος και από πού προέρχονται τα χρήματα, υπό το πρόσχημα ότι η επένδυση θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό, ανάλογα με τη δυναμική που έχουν.

“Επενδύουν περιουσίες”!

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σκόνδρα, στη Μαγνησία υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις απάτης.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ανυποψίαστοι συμπολίτες, πείστηκαν ότι θα έχουν μεγάλο κέρδος και μετέφεραν όλο το εφάπαξ που πήραν και για το οποίο δούλεψαν μια ζωή!
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, συνήθως επενδύονται 10.000 ως 15.000 €, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις με ανθρώπους που έστειλαν εμβάσματα 50.000 και 60.000 €, αλλά και περιπτώσεις με ακόμα μεγαλύτερα ποσά.
Μάλιστα οι περισσότεροι δεν κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία, γιατί φοβούνται μην το μάθει η οικογένειά τους. Παραλληλίζοντας την επένδυση σε κρυπτονόμισμα με το χρηματιστήριο, τόνισε ότι την εποχή εκείνη, όλοι επένδυαν και όλοι ήταν κερδισμένοι, αλλά στην ουσία ελάχιστοι ή και κανένας είχαν πραγματικά όφελος.
Όπως είπε το Bitcoin σήμερα έχει αντιστοιχία 13.000 € το ένα, αύριο θα έχει 11.000 € και μεθαύριο 17.000 €, μετά από 4 μέρες μπορεί να βγει ένα άλλο ψηφιακό νόμισμα και το Bitcoin να πέσει στα 1.000 € το ένα, οπότε αλλάζουν δυναμικά οι τιμές τους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσει ένας άνθρωπος των δικών μας δεδομένων όλη αυτή την εξέλιξη, για να μπορέσει να έχει μια επιτυχημένη επένδυση.
Ο υπαξιωματικός της Αστυνομίας συνέστησε στον κόσμο ότι μερικές φορές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν κάποιον ειδικό να τους εξηγήσει. “Το λέει η λέξη κρυπτονόμισμα, ότι δηλαδή είναι ένα κρυφό νόμισμα και αυτό παραπέμπει σε κρυφές διαδικασίες”, τόνισε και εξήγησε ότι λέγεται έτσι, γιατί υπάρχει μια αυξημένη ανωνυμία και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται και από τους κυβερνοεγκληματίες, ώστε να χαθούν κάποια ίχνη και να μη γίνει ο παραλληλισμός με την αξιόποινη πράξη.

Δύσκολος ο εντοπισμός

Ο αστυνομικός τόνισε ότι όσο πιο σύντομα πάει κάποιος στην Αστυνομία, όταν δεν αποκρύψει κάποιο ψηφιακό στοιχείο και όταν πει την αλήθεια, γιατί για πολλούς είναι πολύ επίπονο να πουν την αλήθεια, χάνεται πολύτιμος χρόνος για να βρεθούν ηλεκτρονικά ίχνη.
“Οι δυνατότητες που έχουμε, όταν αυτό γίνει άμεσα και με σωστή συνεργασία με τον άνθρωπο που έχει πέσει θύμα, είναι τα ηλεκτρονικά ίχνη που θα εντοπιστούν, υπάρχουν μηχανισμοί, που μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να συνεργαστεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρχουν αποτελέσματα, όσον αφορά στα χρήματα και στον εντοπισμό των δραστών”, τόνισε ο κ. Σκόνδρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι όταν κάποιος ξεκινάει μια παράνομη πράξη, είναι ήδη προετοιμασμένος για το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ, ώστε να μη φτάσουν σ’ αυτόν. Η Αστυνομία έχει φτάσει σε ανθρώπους, που όμως είναι παρακλάδια κυκλωμάτων και δεν είναι αυτοί που κινούν τα νήματα.
Τέλος, ο υπαξιωματικός ανέφερε ότι πριν 1,5 χρόνο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνίασε μια υπόθεση με δράστη Βολιώτη, που εξαπατούσε ανθρώπους μέσω ίντερνετ και με λεία πάνω από 270.000 €, τονίζοντας ότι ο άγνωστος που επικοινωνεί μαζί μας δεν είναι πάντα ο αφρικανός ή ο πολίτης μιας άλλης χώρας που αναζητά ευκαιρίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.