“Καταδικασμένος ο Βόλος σε φαινόμενα ρύπανσης εξαιτίας της τοπογραφίας του και της μεγέθυνσής του”

Τόνισε στο "Ράδιο ΕΝΑ" ο γεωπόνος- περιβαλλοντολόγος Άγγελος Παπαϊωάννου

Το φαινόμενο ρύπανσης την περίοδο των Χριστουγέννων που αναστάτωσε πολλούς Βολιώτες εξήγησε από την πλευρά του μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Άγγελος Παπαϊωάννου, γεωπόνος περιβαλλοντολόγος, επισημαίνοντας πως ήταν σημαντική η συμβολή και του κ. Σταύρου Ντάφη, μετεωρολόγου στον προσδιορισμό αυτού του φαινομένου.
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως ο Βόλος είναι καταδικασμένος λόγω της τοπογραφίας του και της γιγάντωσής του να ζει με το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, εξήγησε όμως πως οι επιστήμονες μπορούν μέσα από ένα μαθηματικό μοντέλο να δουν πόσους ρύπους μπορεί να «αντέξει» η ατμόσφαιρα της πόλης και επ’ αυτού να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Την παρουσία του κ. Ντάφη, μετεωρολόγου στην δημόσια συζήτηση για το θέμα της αέριας ρύπανσης εξήρε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνοντας πως το θέμα της ρύπανσης άπτεται της ειδικότητας μετεωρολόγου και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κάποιος ειδικός να μιλήσει για αυτό τον τομέα και να προσδιορίσει από την πλευρά του το ζήτημα.
Επεσήμανε πως ο διάλογος σε επιστημονική βάση θα πρέπει να διευρυνθεί με την παρουσία μετεωρολόγου αλλά και μηχανικών που ασχολούνται με τα αεροζόλ, προκειμένου να γίνει μία συνδετική συζήτηση για την τελική εικόνα.
Τα αεροζόλ, εξήγησε, είναι σωματίδια υδρατμών υγρασίας, μικρά σε μέγεθος, που σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο την ομίχλη που γίνεται σε όλους, η οποία αιωρείται στην πόλη και είναι αυτή που δεσμεύει πάνω της τα αεροζόλ, που με τη σειρά τους δεσμεύουν πάνω τους, τους ρύπους.

Τα ζητήματα που αφορούν στον Βόλο

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου στο θέμα της αέριας ρύπανσης υπάρχουν και ακάλυπτα μέχρι στιγμής θέματα, τα οποία δεν έχουν αναλυθεί όπως θα έπρεπε.
Το πρώτο είναι η παρουσία της θάλασσας. «Στον Βόλο έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι χερσαίο και τη θαλάσσια περιοχή. Αυτές οι περιοχές συμπεριφέρονται διαφορετικά αναφορικά με τις θερμοκρασίες και στην αντανακλαση του ηλίου και στην παραγωγή που γίνεται, γιατί στην ξηρά γίνονται πολλές δραστηριότητες παραγωγής θερμότητας κι από την άλλη η θάλασσα έχει διαφορετική θερμοχωρητικότητα.
Οι δύο λοιπόν περιοχές συμπεριφέρονται διαφορετικά ως προς τη θερμοκρασία, η οποία επηρεάζει αυτό που αναφέρθηκε προ ημερών, δηλαδή τη θερμοκρασιακή αναστροφή, που είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο όπου εγκλωβίζει μέσα του ρύπους. Πρέπει να δούμε αυτά τα δύο μεγάλα κομμάτια που διαμορφώνουν τη λεκάνη που βρίσκεται μέσα ο Βόλος και επηρεάζουν το φαινόμενο αυτό.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της τοπογραφίας της περιοχης. Στον Βόλο είναι σημαντική η παρουσία του Πηλίου, το οποίο και με τη βλάστηση και τον υδρολογικό του χαρακτήρα έχει καθοδικά κρύα ρεύματα προς τον Βόλο με αποτέλεσμα να ψύχει το έδαφος και η ψύξη του εδάφους όπως αναφέρθηκε από τον κ. Ντάφη, διαστρωματώνει τον αέρα που περνά τη θερμοκρασία και δημιουργείται θερμοκρασιακή αναστροφή, δηλαδή αντί να μειώνεται η θερμοκρασία προς τα πάνω, αρχίζει και αυξάνει η θερμότητα από ένα σημείο και μετά», ανέλυσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Οι δύο αυτές παράμετροι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του όλου προβλήματος, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως η θερμοκρασιακή αναστροφή είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν επικρατεί άπνοια και ξάστερος ουρανός και συμβαίνει συνήθως την άνοιξη, όπου υπάρχουν θερμοκρασιακές μεταβολές και νωρίς τον χειμώνα.

Καταδικασμένος ο Βόλος λόγω της θέσης του

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, ο Βόλος είναι καταδικασμένος να ασχολείται με το θέμα της αέριας ρύπανσης, εξαιτίας αφενός μεν τη θέσης τους κι αφετέρου των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
«Εάν δεν γίνονταν καμία παραγωγική δραστηριότητα, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα, θα υπήρχε μεν η θερμοκρασιακή αναστροφή, αλλά δεν θα είχαμε τους ρύπους. Επομένως από τη στιγμή που παράγονται ρύποι από διάφορες δραστηριότητες και υπάρχει αυτό το φαινόμενο λόγω των συνθηκών, μοιραίως ο Βόλος θα δέχεται και θα έχει αυτή την επίδραση των ρύπων στην υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε.
Βέβαια, ο ίδιος εξήγησε πως μπορούν να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, επισημαίνοντας πως « Στη «λεκάνη» του Βόλου θεωρητικά με ένα μαθηματικό μοντέλο θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τον όγκο των ρύπων που μπορεί αυτή να δεχτεί. Αν υπερβούμε τον όγκο αυτό, μοιραίως δημιουργείται έντονο το φαινόμενο. Όμως η γιγάντωση της πόλης, των δραστηριοτήτων της θα ακολουθείται από αυτούς τους ρύπους, που θα παράγονται. Θα έλεγα ότι ο Βόλος δεν έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει κι άλλο. Κι αν συνεχίσει να μεγαλώνει, θα πληρώνει ένα τίμημα».
Συμπλήρωσε δε, πως προσδιορίζοντας τον όγκο των ρύπων που «αντέχει» η πόλη, τότε μπορούν να ελεγχθούν οι πηγές ρύπανσης, να μην παράγονται αυτοί οι ρύποι είτε με την παρουσία φίλτρων ή την αλλαγή καυσίμων κ.ο.κ..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.