“Καθάρισα και ευπρέπισα τον χώρο, δεν γνώριζα ότι ήταν αρχαιολογικός”

Δήλωσε στο Δικαστήριο 60χρονος για παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο στη Σκιάθο

«Καμπάνα» περίμενε έναν 60χρονο ιδιοκτήτη παραλιακού καταστήματος στη Σκιάθο, που μίσθωσε διπλανό οικόπεδο για να επεκτείνει ξαπλώστρες και ομπρέλες, αγνόησε τις προειδοποιήσεις αρχαιολόγων να μην κάνει καμία εργασία γιατί το οικόπεδο ήταν αρχαιολογικός χώρος και κατά τη διάρκεια εκσκαφής αποκάλυψε αρχαίο πηγάδι!
Ο κατηγορούμενος δικάστηκε χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κρίθηκε ένοχος για παράνομη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 μηνών με αναστολή.
Ο 60χρονος διατηρεί κατάστημα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο και για να επεκτείνει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες νοίκιασε γειτονικό οικόπεδο, που όμως έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, που όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο δεν γνώριζε, αν και συχνά πυκνά αρχαιολόγοι του έλεγαν να μην κάνει καμία εργασία…
Επί πλέον για να λειτουργήσει τον χώρο, δεν είχε λάβει άδεια από καμία υπηρεσία, όπως Δήμος Σκιάθου, Υγειονομικό, Πυροσβεστική, Αρχαιολογία και Κτηματική Υπηρεσία και είχε κλείσει τον χώρο με αλυσίδα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 60χρονος είχε τοποθετήσει στο οικόπεδο ξύλινες παλέτες για τη δημιουργία διαδρόμων, έσκαβε για να τοποθετήσει σταθερές ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ σκάβοντας εντόπισε ένα αρχαίο πηγάδι, που προσπάθησε να το καλύψει…
Ο ίδιος ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο ότι καθάρισε και ευπρέπισε τον χώρο, θεωρούσε ότι τον αξιοποιεί και δεν γνώριζε ότι ήταν αρχαιολογικός χώρος.
Με τη σύλληψή του στις 7 Ιουλίου, μετά από μήνυση αρχαιολόγων και με εντολή εισαγγελέα, η Αστυνομία κατάσχεσε όλον τον εξοπλισμό που είχε τοποθετήσει ο κατηγορούμενος στον αρχαιολογικό χώρο.

Τελικά το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 60χρονο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 16 μηνών με αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Σημειώνεται ότι σε επιφανειακές έρευνες στη θέση «Κεφάλα» της Σκιάθου, εντοπίστηκαν επιφανειακά ευρήματα χρονολογούνται από το 10ο έως και τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.