“Παρατηρητήριο Δυσοσμίας” στον Βόλο: “Ποδαρικό” με φαινόμενο έντονης οσμής

Τις πρώτες ημέρες 61 πολίτες κατήγγειλαν έντονη μυρωδιά, αποπνικτική ατμόσφαιρα και συμπτώματα

Μια εβδομάδα περίπου συμπληρώθηκε από την δημιουργία του διαδικτυακού Παρατηρητηρίου δυσοσμίας στον Βόλο, με πρωτεργάτη τον γνωστό Βολιώτη καρδιολόγο και πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίο Δραμητινό, ενώ στο εγχείρημα συμμετέχουν γιατροί, μηχανικοί και ακαδημαϊκοί. Στόχος του παρατηρητηρίου είναι να συγκεντρώνει τις καταγγελίες για τη δυσάρεστη οσμή από πολίτες κι έπειτα από επιστημονική ανάγνωση, να προχωρά στην ανάλυση των στοιχείων.
Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο κ. Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε πως αν και γνώριζε πως πολύς είναι ο κόσμος που διαμαρτύρεται στην περιοχή για τη δυσοσμία, παρόλα αυτά δεν ανέμενε πως τόσο σύντομα θα αγκάλιαζε το εγχείρημα αυτό, που έχει αρκετές δυσκολίες.

“Δεν είναι εύκολο, ούτε το παρατηρητήριο είναι μόνο μια συγκέντρωση παραπόνων. Έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κατοίκους, αν και δεν περίμενα ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα συμμετάσχουν τόσοι άνθρωποι. Εάν είναι διαχρονική αυτή η καταγραφή, τόσο περισσότεροι θα μπουν και θα καταθέσουν τη δική τους γνώμη και εμπειρία και φυσικά όσες περισσότερες καταγγελίες υπάρχουν, τόσο μειώνεται και το στατιστικό λάθος”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός.
Το Παρατηρητήριο Δυσοσμίας μόλις στη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του, δέχτηκε πληθώρα διαμαρτυριών για φαινόμενο δυσοσμίας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για έντονη δυσοσμία και έκαναν λόγο για αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πολλοί δε, ανέφεραν πως η κατάσταση αυτή τους δημιουργούσε και προβλήματα στην υγεία τους, όπως βήχας, δύσπνοια και πόνο στο στήθος.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που αναρτήθηκαν και στη σχετική σελίδα του Παρατηρητηρίου στο facebook, οι περισσότερες καταγγελίες ήρθαν από το κέντρο του Βόλου και το κέντρο της Ν. Ιωνίας, ενώ η οσμή σταδιακά έφτασε και μέχρι την Αγριά.
Όπως σημείωσε ο κ. Δραμητινός το Παρατηρητήριο έχει σύνδεση με τον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι εκείνες τις ώρες ο άνεμος ήταν μέτριος βόρειος, βορειοδυτικός. Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η κατεύθυνση του αέρα, καθώς αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τις καταγραφές των πολιτών, μπορεί να οδηγήσει μετά από επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων, στην πύλη εισόδου της οσμής, εάν προέρχεται από δυτικά, από ανατολικά ή ακόμη και μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα.
“Εμείς δεν κατηγορούμε και δεν στοχοποιούμε κανέναν. Θέλουμε να καταγράψουμε το φαινόμενο και να πιέσουμε τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός τονίζοντας πως κάθε εβδομάδα θα γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων και μετά από ανάλυση θα εκδίδεται ένα πόρισμα, ενώ συμπλήρωσε πως σε καθημερινή βάση πολίτες εισέρχονται στην ιστοσελίδα για να καταγράψουν ένα συμβάν δυσοσμίας, ενώ το 80% των αναφορών κάνει λόγο και για συμπτώματα.

Η αποτύπωση του φαινομένου
δυσοσμίας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Δυσοσμίας, 61 ήταν οι αναφορές των κατοίκων που κατήγγειλαν δυσοσμία ενδεικτικά στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Οι 13 καταγγελίες προέρχονταν από το κέντρο του Βόλου, δέκα από τη Ν. Ιωνία, εννέα από τα δυτικά κάτω από το ποτάμι, πέντε καταγγελίες βορειοδυτικά του κέντρου, έξι καταγγελίες από βορειοανατολικά, τέσσερις καταγγελίες από την περιοχή του Αναύρου και τέσσερις από την Αγριά.
Ακόμη, το 55% των πολιτών χαρακτήρισαν έντονη την οσμή, 36,7% αποπνικτική και 8.3% ελαφρά. Αναφορικά τέλος με τυχόν συμπτώματα στους καταγγέλλοντες τη δυσοσμία ή στους οικείους τους, το 40,4% ανέφερε τσούξιμο στο λαιμό, το 19,2% δύσπνοια, το 17.3% μπούκωμα στη μύτη, 9,6% βήχα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανέφερε τσούξιμο στα μάτια ή συνάχι, πόνο στο στήθος.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.