“Βγάλτε τη θηλιά από την τέχνη”- Νέα εικαστική δράση διαμαρτυρίας (φωτο & video)

Διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και τους εκπαιδευτικούς εικαστικών και άλλων μαθημάτων

“Βγάλτε τη θηλιά από την τέχνη” εξακολουθεί και είναι το μήνυμα των 22 εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων της Μαγνησίας, που μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς κοινωνικών επιστημών, οικιακής οικονομίας κ.α. είδαν πως τα μαθήματα που διδάσκουν εξαφανίστηκαν ή μειώθηκαν ριζικά στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Το δρώμενο έγινε με αφορμή το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, από το οποίο αφαιρούνται εντελώς τα καλλιτεχνικά μαθήματα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί, απουσιάζει το δίωρο επιλεγόμενο μάθημα “καλλιτεχνική παιδεία” της Α’ Λυκείου, καθώς και το δίωρο επιλεγόμενο μάθημα “ελεύθερο ή γραμμικό σχέδιο” της Γ’ Λυκείου, το οποίο να σημειωθεί πως είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα σε τουλάχιστον 15 σχολές του Πανεπιστημίου.
Η δράση αυτή των εκπαιδευτικών περιελάμβανε ανδρείκελα σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένα από τους ίδιους που κρεμάστηκαν στο κτήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ανθρώπινα ομοιώματα συμβολίζουν την τέχνη. “Όταν η τέχνη “πνίγεται” ακολούθως κλείνει ο δρόμος προς την έκφραση του συναισθήματος, τη δημιουργία, τη φαντασία, την παρατήρηση και την αντίληψη του κόσμου, την αισθητική και την ποιότητα ζωής”, επεσήμαναν οι εκπαιδευτικοί.


Η εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων κ. Ελπινίκη Καμόσου σημείωσε πως “τα ανδρείκελα συμβολίζουν την τέχνη και την εκφραστικότητα που πνίγονται από την αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε ένα σύμβολο της εκπαίδευσης που είναι το Πανεπιστήμιο”, ενώ συμπλήρωσε πως παρ’όλες τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ενδείξεις για κάποια αλλαγή.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων ήταν και συνάδελφοί τους άλλων ειδικοτήτων όπως κοινωνικών επιστημών, που έχουν δει και τις δικές τους ώρες των μαθημάτων να εξοβελίζονται από τη δημόσια εκπαίδευση.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.