“Ξεκρέμαστοι” οι καρκινοπαθείς της Κ. Ελλάδας

Εκτός λειτουργίας το δεύτερο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στη Λάρισα

“Ξεκρέμαστοι” και στην… αναμονή βρίσκονται οι καρκινοπαθείς όλης της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς το δεύτερο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει βγει εκτός λειτουργίας από την περασμένη εβδομάδα. Δεκάδες καρκινοπαθείς της Μαγνησίας, οι οποίοι επικοινώνησαν με το magnesianews.gr, τόνισαν πως βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, μιας και τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν και ζουν με το φόβο, καθώς υπάρχει από τη μια ο κορωνοϊός, από την άλλη πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως την υγεία τους , από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο. Το μόνο που αναμένουν είναι να χτυπήσει το τηλέφωνο και να ενημερωθούν ότι θα μπορέσουν επιτέλους να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.
“Είμαι κλεισμένος στο σπίτι εδώ και δύο εβδομάδες. Χθες με πήραν πάλι τηλέφωνο από το Πανεπιστημιακό και μου είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει η ακτινοθεραπεία, καθώς το ένα μηχάνημα έχει βγει εκτός λειτουργίας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε”, ανέφερε στο magnesianews.gr καρκινοπαθής που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπείες στη Λάρισα.
Όπως επεσήμανε είναι η δεύτερη εβδομάδα που υφίσταται το πρόβλημα. Το ένα μηχάνημα λειτουργεί κανονικά, όμως το δεύτερο, που έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους καρκινοπαθείς να συνεχίσουν κανονικά τις θεραπείες τους, έχει βγει εκτός λειτουργίας.

Δωρεάν διαμονή

“Είναι σύνηθες το φαινόμενο να χαλάνε τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στο Πανεπιστημιακό. Βέβαια, συνεχίζει να λειτουργεί το ένα, όμως ο όγκος των ασθενών είναι μεγάλος και τα ραντεβού ακυρώνονται. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετεί όλους τους Θεσσαλικούς νομούς αλλά και άλλους όμορους”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Σοφία Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, η οποία δέχεται κατά καιρούς το ίδιο παράπονο από πολλούς καρκινοπαθείς.
Η λύση, όπως επεσήμανε η κ. Ιωάννου είναι να μεταβούν σε άλλο Νοσοκομείο για να κάνουν τις θεραπείες τους, όπως το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, όμως και σ’ αυτό γίνεται της…κακομοίρας, είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Παρόλα αυτά, εάν κάποιος καρκινοπαθής επιθυμεί να μεταβεί, η κ. Ιωάννου τόνισε πως μπορεί να επικοινωνήσει με την ίδια και το Σύλλογο στο τηλέφωνο 6945706050, προκειμένου ο Σύλλογος να τον βοηθήσει στη διαμονή του, μέσω των δωρεάν διαμερισμάτων που διαθέτει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.
“Πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται το οικονομικό και είναι πολύ λογικό. Αφού υπάρχουν αυτά τα διαμερίσματα, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να τους βοηθήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου.

Εκτός το παλιό μηχάνημα

Την είδηση για το πρόβλημα που υπάρχει στο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα επιβεβαίωσε στο magnesianews και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσικονούρης.
“Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει χαλάσει το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα και αναμένουμε τα ανταλλακτικά για την επισκευή του”, σημείωσε ο Διοικητής, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν παράπονα καρκινοπαθών για την ακύρωση των ραντεβού τους. Συμπλήρωσε πως ευελπιστεί να έρθουν άμεσα τα ανταλλακτικά και να λυθεί το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει, ωστόσο και ο ίδιος δεν γνώριζε την ακριβή ημερομηνία έλευσης των …πολυπόθητων ανταλλακτικών. Σημείωσε τέλος, πως το νέο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα συνεχίζει να λειτουργεί.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.