Ραγδαία αύξηση καταγγελιών για διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης!

Η γραμμή καταγγελιών Safeline, δέχτηκε 12.000 καταγγελίες που αφορούσαν στο διαδίκτυο…

Ραγδαία είναι η αύξηση σε ποσοστό 35% των καταγγελιών για διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που δέχτηκε η γραμμή Safeline του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το 2022. Όπως τόνισε η κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη νομικός και υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής Safeline, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, πρέπει όλοι να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, καθώς υπάρχουν ακόμη διαδικτυακά εγκλήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Χριστοδουλάκη, το 2022 η γραμμή καταγγελιών, δέχτηκε 12.000 καταγγελίες που αφορούσαν στο διαδίκτυο, με κορυφαίες αυτής για διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
«Από τη μια μας χαροποιεί, γιατί ο κόσμος γνωρίζει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπος με παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, από την άλλη όμως, μας θλίβει διότι βλέπουμε ότι τα διαδικτυακά εγκλήματα υπάρχουν ακόμη εκεί έξω και πρέπει να έχουμε συνεχώς τεταμένη την προσοχή μας και να δούμε μέσα από την πρόληψη και των συμβουλών που παράσχουμε κι εμείς ως Safeline και ως Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου να προλάβουμε τυχόν κακώς κείμενα τα οποία πράγματι υπάρχουν στο διαδίκτυο», σχολίασε η ίδια.

Αύξηση 35% στις καταγγελίες για υλικό
παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Από τις 12.000 καταγγελίες για το 2022 , υπάρχει, όπως επεσήμανε η κ. Χριστοδουλάκη μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 35% στην κατηγορία παράνομο περιεχόμενο , που έχει σχέση με τη διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς τα εγκλήματα που θίγουν την γενετήσια αξιοπρέπεια των παιδιών μέσα από το διαδίκτυο είναι και το πρωταρχικό μέλημα της Safeline.
Όπως η ίδια ανέλυσε, το ποσοστό αφορούσε την διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και αφορούσε ιστοσελίδες που εμπεριείχαν ή εικόνες, ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δηλαδή παιδιά τα οποία έχουν κακοποιηθεί στον φυσικό κόσμο και στη συνέχεια έχει όλο αυτό βιντεοσκοπηθεί, υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και όλο αυτό κυκλοφορεί έξω με ευκολία δυστυχώς.
«Αυτά είναι τα πιο σοβαρά θέματα που δυστυχώς λαμβάνουμε στη γραμμή μας, ωστόσο σε αυτό το κομμάτι είναι πάρα πολύ χρήσιμο και πολύ σημαντικό τα παιδιά να προσέχουν τι φωτογραφίες αναρτούν. Και δεν μιλάμε για παιδιά μικρά, αλλά για παιδιά άνω των 10 ετών, ηλικίες που στο πλαίσιο μιας δήθεν σχέσης να μπουν στον πειρασμό να ανταλλάξουν κάποιες φωτογραφίες, κάποιο βίντεο με ευαίσθητο περιεχόμενο, με ερωτικό περιεχόμενο, το οποίο στη συνέχεια δεν ξέρουμε πως μπορεί και που μπορεί να καταλήξει. Δεν είναι λίγες οι φορές που παιδιά νεαρής ηλικίας, εφηβικής πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκβίασης. Κάποιος πρώην κατέχει ενδεχομένως αυτό το ευαίσθητο περιεχόμενο και στη συνέχεια τα εκβιάζει ότι πρόκειται να τα δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο και προσπαθεί να αποσπάσει όλο και περισσότερο τέτοιο υλικό από αυτά» υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι το ηλικιακό όριο για να χαρακτηριστεί μια ιστοσελίδα παράνομη ως υλικό, είναι τα παιδιά αυτά που απεικονίζονται να μην έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη.
Παράλληλα, ανέφερε πως αυτά τα θέματα δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη εξηγώντας πως η Safeline είναι μέλος ενός διεθνούς Οργανισμού για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου, του Inhope, ο οποίος απαρτίζεται από 49 τέτοιες γραμμές καταγγελιών.
«Κι εμείς είμαστε μέρος μιας ευρωπαϊκής, μιας παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση αυτού του παράνομου περιεχομένου», συμπλήρωσε.

Το 34% των καταγγελιών αφορούσε
σε οικονομικές διαδικτυακές απάτες

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία καταγγελιών, αφορούσε στις οικονομικές διαδικτυακές απάτες, και αποτελούσε το 34% του συνόλου των καταγγελιών στη Safeline.
«Μετά την πανδημία και τη διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έρχονται οι οικονομικές απάτες όπου φέτος είχαμε ένα 34% των καταγγελιών που αφορούν σε οικονομικές απάτες και γενικότερα σε θέματα με την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης από ιστοσελίδες, όπως το web- banking ή το mobile banking, όπου διαθέτουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας όπου οι οικονομικές συναλλαγές και οι αγορές αυξήθηκαν, δυστυχώς ανάλογα αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις αυτές που είχαν να κάνουν με την οικονομική εξαπάτηση», επεσήμανε η κ. Χριστοδουλάκη.
Αμέσως μετά, οι καταγγελίες έχουν σχέση με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε ποσοστό 14% και αφορούσε κυρίως τη διακίνηση φωτογραφιών, βίντεο μέσα από τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα που διαθέτουν κυρίως οι έφηβοι . Πρωταρχικό ρόλο σε αυτές τις καταγγελίες, όπως επεσήμανε η ίδια, έχει παίξει το Instagram, που φαίνεται ότι το 45% των καταγγελιών που είχε να κάνει με τα κοινωνικά δίκτυα λαμβάνει χώρα στο Instagram, ενώ το 40% λαμβάνει χώρα στο Facebook.
«Συμβουλεύουμε τα παιδιά να σκέφτονται διπλά πριν δημοσιοποιήσουν κάποιο προσωπικό τους δεδομένο στο διαδίκτυο. Είναι χρέος μας να προασπίσουμε την ιδιωτικότητά μας, να δώσουμε έννοια σε αυτή την σημασία και να μην παρασυρόμαστε από αυτή την ευκολία που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα και τους άπειρους φίλους που έχουμε εκεί έξω με τους οποίους όμως μοιραζόμαστε το καθετί που αφορά στη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής Safeline.

Καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα ακόμη και ανώνυμα

Η γραμμή Safeline δέχεται καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλάκη, μπορεί κάποιος να υποβάλλει την καταγγελία του ακόμη και ανώνυμα.
«Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να βρούμε από που προέρχεται γεωγραφικά η καταγγελία, όμως και σε αυτή την περίπτωση την επεξεργαζόμαστε, βλέπουμε κατά πόσο είναι βάσιμη, την προωθούμε όπου πρέπει, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στους διαχειριστές των διάσημων αυτών κοινωνικών δικτύων, καθώς έχουμε στενή επαφή και συνεργασία προκειμένου άμεσα και γρήγορα να κατεβαίνει το παράνομο περιεχόμενο από αυτές τις ιστοσελίδες», σημείωσε.
Σε ότι αφορά στον τρόπο επικοινωνίας με την γραμμή Safeline, μπορεί κανείς να υποβάλλει την καταγγελία του στο www.safeline.gr συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα είτε αποστέλλοντας email στο [email protected], ενώ για θέματα συμβουλών, επαγρύπνησης και ενημέρωσης υπάρχει και η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternetforkids.gr.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.