Ρύπανση από λύματα… πιθανόν η αιτία θανάτου ψαριών στην Κάρλα

Εκτιμά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρ. Φεραίου Τρ. Παπαϊωάννου

Αναστάτωση επικρατεί στους Παρακάρλιους οικισμούς για τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κάρλα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, εκτιμά ότι το φαινόμενο οφείλεται σε ρύπανση από λύματα που έριξαν ασυνείδητοι στην τάφρο μεταφοράς νερού από τη Λάρισα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ότι από τα Θεοφάνεια, γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει, με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν, ότι ασυνείδητοι έριξαν λύματα στις τάφρους μεταφοράς του νερού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο παρουσιάστηκε στο σημείο που καταλήγει η τάφρος του Πηνειού στη λίμνη. «Το συμπέρασμα είναι ότι έριξαν λύματα κάποιοι στην τάφρο, διότι δεν υπήρχαν ανάλογα φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα», τόνισε. Αναφορικά με τους ελέγχους, τόνισε ότι γίνονται τακτικές δειγματοληψίες στον συλλεκτήρα που πηγαίνει το νερό από τον Πηνειό στη λίμνη, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι περιμετρικά της λίμνης, πολύ μεγάλης έκτασης, που πρέπει να ελεγχθούν κάθε φορά, όταν παρουσιάζονται φαινόμενα ρύπανσης.

Προς ολοκλήρωση του έργου
Το έργο της λίμνης που ξεκίνησε το 2000 είχε αρκετές εργολαβίες και αυτή που απομένει και ολοκληρώνεται είναι του αρδευτικού έργου και, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αυτό που δεν έγινε και πρέπει να γίνει, είναι η πλήρωση με περισσότερο νερό από τον Πηνειό, ώστε η λίμνη να φτάσει στα επίπεδα που μελετήθηκε.
Για να γίνει αυτό, είπε, απαιτείται παρέμβαση σε δύο σημεία στην περιοχή της Λάρισας, όπου υπήρξε αστοχία, ενώ η Περιφέρεια έκανε τις μελέτες, επενέβη σε ένα σημείο και έχει αναθέσει το δεύτερο σε ανάδοχο. Ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί εντός του 2018.
Αυξάνεται ο τουρισμός
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια η περιοχή γίνεται πόλος έλξης για τον σχολικό τουρισμό και όχι μόνο. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για να μείνουν περισσότερο οι επισκέπτες, κάτι που είναι λογικό για μια περιοχή που είχε διαμορφωθεί με την αποξήρανση της λίμνης το 1962 και την επανασύσταση, εδώ και 10 χρόνια άλλαξε εντελώς το τοπίο.

Ξενοδοχειακή μονάδα
και σημεία προσέλκυσης
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου μέριμνα του Δήμου Ρ. Φεραίου και όχι μόνο, είναι η δημιουργία υποδομών, ώστε να μείνει ο κόσμος στην περιοχή και να δει περισσότερα πράγματα.
Ήδη το 2005 ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο η ίδρυση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στις όχθες της λίμνης με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Η μελέτη έχει παραδοθεί και ο Δήμος προχωράει το σχέδιο, τόνισε ο Τρ. Παπαϊωάννου. Ακόμη, ανατέθηκε μελέτη αξιοποίησης όλων των τουριστικών υποδομών της περιοχής, όπως το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, στα Κανάλια και το Κέντρο Πληροφόρησης Στεφανοβικείου, για τη δημιουργία δικτύου σημείων προσέλκυσης των επισκεπτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.