Σ. Αναγνώστου: Τον Οκτώβριο η παρουσίαση από τους επενδυτές του project για το λιμάνι Βόλου

«Εάν προχωρήσει η επένδυση θα δώσει υπεραξία στο λιμάνι και για την επερχόμενη ιδιωτικοποίησή του»

Θετικά ήταν τα νέα που ήρθαν από το λιμάνι του Βόλου και αφορούν σε επενδυτικό ενδιαφέρον για να δημιουργηθεί Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, απ΄την εταιρεία «Mediterranean Gas».
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Σωκράτης Αναγνώστου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, μέσα στον Οκτώβριο η επενδυτική εταιρεία θα κάνει μία παρουσίαση του project της. Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν πολλά στάδια ακόμη για να γίνει πράξη η επένδυση, που εάν γίνει, θα δώσει υπεραξία στο λιμάνι του Βόλου, ενόψει και της ιδιωτικοποίησής του.

Η εταιρεία που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο λιμάνι της πόλης, κατέθεσε στη ΡΑΕ τη σχετική αίτηση όπως ανέφερε και σε χθεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, η ΡΑΕ είναι θετική, γι΄αυτό και έβγαλε την πρόταση σε διαβούλευση, ενώ σε 15 ημέρες θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, που το πιθανότερο να είναι θετικό.

«Αρκετά βήματα για να αδειοδοτηθεί
η συγκεκριμένη επένδυση»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ επεσήμανε πως το να εγκρίνει η ΡΑΕ την επένδυση δεν σημαίνει ότι η επένδυση έγινε, καθώς πρέπει να συνταχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να προχωρήσει το master plan και να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη για να αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη επένδυση για να μπορέσει να προχωρήσει. Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον κι αυτό συνεχίζει να υφίσταται.
“Πρέπει να δούμε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον των επενδυτών για να κάνουν την επένδυση. Υπάρχουν επιστολές οι οποίες λένε ότι ενδιαφέρονται αλλά από κει και πέρα δεν ξέρω τι γίνεται με το σχήμα των επενδυτών και πως προχωρά. Θα είναι πολύ καλό για την περιοχή μας εάν αυτή η επένδυση προχωρήσει, τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους κι ό,τι άλλο πρέπει να τηρηθεί και να προσεχθεί. Μην αρχίζουν αμέσως κάποιοι, να “πυροβολούν” μια επένδυση”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου, δίνοντας και απαντήσεις σε όλους θέτουν ερωτήματα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης (με αφορμή ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας).
Ο ίδιος σημείωσε πως είναι πολύ πρώιμο το στάδιο, τη δεδομένη στιγμή και οι επενδυτές μόλις λάβουν το πράσινο φως από την ΡΑΕ έχουν ενημερώσει πως θα προχωρήσουν σε παρουσίαση ολόκληρου του project τους.

«Υπήρχε μια επιστολογραφία με την εταιρεία»

Ο κ. Αναγνώστου επέμεινε στο επενδυτικό ενδιαφέρον κι αυτό ισχύει ακόμη, καθώς τόνισε πως υπήρχε μια επιστολογραφία με την εταιρεία, όμως έχει περάσει καιρός. Από τη μεριά του ο ΟΛΒ έχει ξεκαθαρίσει πως υφίσταται το ενδιαφέρον του, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα βγουν όλες οι άδειες.
“Το λιμάνι ενδιαφέρεται. Είναι μια μεγάλη επένδυση, θα δώσει κέρδη στο λιμάνι , θα δώσει κέρδη στην περιοχή, θα αναπτύξει 250 θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στο εάν το λιμάνι του Βόλου μπορεί να «σηκώσει» μια τέτοια επένδυση με τον ίδιο να είναι άκρως θετικός. “Βεβαίως μπορεί να “σηκώσει” μια τέτοια επένδυση. Θα είναι έξω από τον υπήνεμο πόλο μακριά, δεν θα δεσμεύσει κρηπιδώματα κτλ και θα έρχονται κάποια πλοία τα οποία θα τροφοδοτούν αυτό LNG υγροποιημένο φυσικό αέριο- , το οποίο μετά θα πηγαίνει με σωλήνες στο υπάρχον δίκτυο του φυσικού αερίου”, εξήγησε και συμπλήρωσε πως οι επενδυτές εκτός από τις άδειες, θα πρέπει να δουν και που θα διαθέτουν αυτό το αέριο.

«Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού
για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού»

Σε ότι αφορά δε την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ σχολίασε πως μετά τις ανακοινώσεις του Πολεμικού Ναυτικού, πως δεν θα προχωρήσει τον Ναύσταθμο στο λιμάνι, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αν και ήδη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι, ο κ. Αναγνώστου τόνισε πως όταν οι εταιρείες δώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, τότε μόνο θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον.
Πάντως, κατέληξε ο ίδιος, πως εάν προχωρήσει η επένδυση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυτή θα προσδώσει μια υπεραξία στο λιμάνι και θα ανέβει το τίμημά του.

Η Mediterranean Gas

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, η Mediterranean Gas ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στον Βόλο, ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, γνωστός στο χώρο της ενέργειας και των επενδύσεων, ενώ η πλωτή μονάδα αποθήκευσης, αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρει την επωνυμία «ΑΡΓΩ FSRU». Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται πλέον στο ποσό των ενός εκατομμυρίου τριακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.