«Σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι… σχεδόν όλων των επιχειρήσεων με εξαίρεση τoν κλάδο τροφίμων»!

Όπως τόνισε ο Ν. Πουμάνας αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Με φόρτο για τους λογιστές εισήλθε το 2021, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες για την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή και μέχρι τη Δευτέρα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Λόγω της αναστολής λειτουργίας σημαντικών κλάδων της οικονομίας, οι εργαζόμενοι σχεδόν όλων των επιχειρήσεων, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με εξαίρεση τoν κλάδο των τροφίμων.
Ο Νίκος Πουμάνας αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι τις μέρες αυτές, θα τρέξει η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 που θα δοθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη με την υποβολή της αίτησης και μετά, ανάλογα με τον αλγόριθμο και αφού υπολογιστεί το κόστος της επιστρεπτέας, τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι 5.000 ως 15.000 € και αφού εγκριθούν θα γίνουν οι αιτήσεις αποδοχής τους, ώστε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να γίνει εκταμίευση των χρημάτων.

«Κυνηγοί… προθεσμιών»

Οι φοροτεχνικοί, ανέφερε, κυνηγούν τις προθεσμίες, είτε για δηλώσεις Covid ιδιοκτητών και ενοικιαστών, προκειμένου να τις υποβάλουν και κάνουν όλη τη διαδικασία ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη Δημόσιο (ΟΑΕΔ, Εφορία και ΙΚΑ), οι υπηρεσίες του οποίου δεν λειτουργούν με κόσμο, λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Πουμάνας είπε ότι δόθηκε παράταση στο my data που ήταν να ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου, παρόλο που είχε ζητηθεί από τους λογιστές και τον επιχειρηματικό κόσμο να γίνει προαιρετικά εν μέσω lock down, η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτική την τήρησή του από 1 Απριλίου 2021 και με κλειστές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να κάνουν επενδύσεις, να πάρουν νέα προγράμματα και καινούργιους υπολογιστές, ώστε η εφαρμογή να πηγαίνει κατευθείαν στην ΑΑΔΕ.

Το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και φέτος αφορά όχι μόνο πετρέλαιο, αλλά φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα κλπ., οπότε πρέπει να γίνουν αιτήσεις για όλους, αν και δεν δέχεται τα ξύλα τζακιού στην πόλη, παρά μόνο στο βουνό για θέρμανση.
Τέλος, τόνισε ότι οι φορολογικές δηλώσεις το 2021 θα υποβληθούν με τη λογική του 2020, ισχύει το 30% των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, ενώ το ευνοϊκό κομμάτι της υπόθεσης είναι ότι άλλαξε ο φορολογικός συντελεστής, που μέχρι 10.000 € είναι 9%, από 10.000 ως 20.000 € είναι 22%, αντί για 22% που ήταν για όλους, οπότε θα υπάρξει φοροελάφρυνση για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή

Ο Νίκος Πουμάνας ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, με εξαίρεση κάποια επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη διατροφή και λειτουργούν.
Στον αντίποδα οι κλάδοι που είναι σε αναστολή εργασίας, όπως επισιτισμός, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, οπότε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή και περιμένουν το επίδομα για να ζήσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.