Σε δέκα μέρες η πλήρης εικόνα της καταστροφής στον Δ. Αλμυρού, με καταγραφή από το ΤΕΕ

Β. Χατζηκυριάκος : Κομμένοι παραμένουν πολλοί δρόμοι, χωρίς πόσιμο νερό το δίκτυο ύδρευσης

Η προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές στην περιοχή του Αλμυρού συνεχίζονται, ώστε να δοθούν λύσεις συνολικά όπως και για τους παραγωγούς ειδικότερα, αλλά και για να δοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημιώσεις, όπως σημείωσε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο Δήμαρχος τηε περιοχής, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.
Ήδη, από την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το χτύπημα του «Ιανού», άρχισε η παραλαβή αιτήσεων τόσο για τον ΕΛΓΑ όσο και για ζημιές εκτός του γενικού πλαισίου. «Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός και καταγράφονται όλες οι ζημιές, ενημερώνοντας τον ΕΛΓΑ και τις ανάλογες Υπηρεσίες, για πρώτες κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι γίνονται σχεδόν άμεσα. Η ανταπόκριση και του ΕΛΓΑ και των άλλων υπηρεσιών είναι ικανοποιητική. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός για να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι εντός του Οκτωβρίου θα δοθούν προκαταβολές. Πρέπει η Κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο γρήγορα να αποζημιωθούν οι πληγέντες» επεσήμανε ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Πρόβλημα τα αγροτεμάχια
και τα αγροτικά μηχανήματα

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα αφορά τις αποζημιώσεις για την έγγεια ιδιοκτησία, δηλαδή για τα αγροτεμάχια που καταστράφηκαν, είτε από φερτά υλικά είτε από απώλεια γης, αλλά και για τα αγροτικά μηχανήματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει βρεθεί ακόμη το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με τον κο Χατζηκυριάκο, ώστε να υπάρχουν κι εκεί αποζημιώσεις. Παράλληλα συνεχίζεται όπως υπογράμμισε ένας τιτάνιος αγώνας για να επανέλθει η ύδρευση στον Αλμυρό, με τη ζημιά να φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και να αποκατασταθεί πρόχειρα η αγροτική οδοποιία.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις, σύμφωνα και με τον Δήμαρχο Αλμυρού, δεν υπάρχει διάβαση και στους δύο χειμάρρους, από το Χολόρεμα που ενώνει τον Αλμυρό με τον Βόλο, από τη γέφυρα του παράδρομου στην Εθνική Οδό που είναι κλειστή, και απ’ όλα τα μικρότερα γεφυράκια και τις διαβάσεις που είναι δεκάδες.

Τις επόμενες ημέρες πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια

«Πρόχειρα προσπαθούμε και θα τα καταφέρουμε τις επόμενες 10 μέρες να υπάρχει πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια. Όμως θα πρέπει να γίνει πλήρης αποκατάσταση άμεσα γιατί έρχεται χειμώνας και σε κάθε βροχή πρέπει να είμαστε στις επάλξεις για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και από την άνοιξη να λυθεί το θέμα» σημείωσε.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αλμυρού ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο καταγράφονται συνολικά οι ζημιές και σε δέκα μέρες θα υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς αυτές υπολογίζονται αρχικά σε δεκάδες εκατομμύρια.
«Το αρχικό πακέτο είναι για μία πρόχειρη εξυπηρέτηση για τους δημότες για να επιστρέψουν σε ρυθμούς καθημερινότητας. Οι δημότες με κατανόηση προς το παρόν αντιμετωπίζουν τα γεγονότα, έχουν εξαπλωθεί όλα τα μηχανήματα, αφού είναι και περίοδος συγκομιδής και είναι μία άσχημη συγκυρία για τους παραγωγούς» κατέληξε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.