Σε εφαρμογή το ημερήσιο πλαφόν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Να εξεταστεί κατά ειδικότητα και περίπτωση ζητούν οι γιατροί της Μαγνησίας

Σε εφαρμογή τέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, το ημερήσιο πλαφόν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ να εξεταστεί κατά ειδικότητα και περίπτωση ζητούν οι γιατροί, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ράδιο –Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.
Όπως τόνισε «δεν πρόκειται για αλλαγή του συστήματος με τις 200 επισκέψεις ασφαλισμένων ανά μήνα, αλλά για μια τροποποίηση που αποφάσισε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για να είναι – κατά τη γνώμη της – πιο εξορθολογισμένος ο τρόπος εξέτασης των ασφαλισμένων.
Οι 200 επισκέψεις ανά μήνα για κάθε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν, με ανώτατο ημερήσιο όριο τους 20 ασθενείς, πλαφόν που δεν υπήρχε. Αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, είναι ο 21ος ασφαλισμένος που θα πάει σε έναν γιατρό, ή θα πρέπει να πάει την επόμενη μέρα και να περιμένει ξανά, ή θα πληρώσει για να εξεταστεί.
«Αυτό που κάνουν, είναι ότι συνδέουν την παραμονή του ασθενή με το χρονόμετρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που λέει ότι ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο ιατρείο για 15 λεπτά, χρόνος που αποδεικνύει ότι εξετάστηκε και ο γιατρός ασχολήθηκε μαζί του».
«Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να μπει ημερήσιο πλαφόν επισκέψεων, αλλά επειδή το ζούμε καθημερινά και γνωρίζουμε το θέμα, επισημαίνουμε ότι το ημερήσιο πλαφόν μας βολεύει, γιατί δεν κινδυνεύουμε με καταγγελίες ασφαλισμένων που θα έχουν ξεπεράσει το όριο ότι δεν θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός.
Ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι οι επισκέψεις με τον ΕΟΠΥΥ λειτουργούν διαφορετικά ανά ειδικότητα, άρα στον παθολόγο, στον γενικό γιατρό ή στον παιδίατρο, που πηγαίνουν άνθρωποι για να συνταγογραφήσουν, οι 20 επισκέψεις σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα φάρμακά τους τις πρώτες πέντε μέρες του μήνα, αφού συνδέεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τις επισκέψεις αυτές, αλλά αν είναι στην τελευταία 20άδα ασθενών στις 15 του μήνα.
«Ο γιατρός δεσμεύεται από τη συνείδησή του»
«Αυτό δεν έχει νόημα όταν ο ασφαλισμένος πάει για συνταγογράφηση εξετάσεων, επισκέψεων ή φαρμάκων να τον έχουμε απέναντί μας για 15 λεπτά μέχρι να περάσει η ώρα, για να πούμε ότι ήμασταν συνεπείς, γιατί αυτό είχε άλλη ανάγκη», τόνισε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, η συνταγογράφηση εξετάσεων ή φαρμάκων είναι το δια ταύτα και ο γιατρός μπορεί να έχει ασχοληθεί με τον ασθενή 15 ως και 30 λεπτά πιο πριν, ανάλογα με το περιστατικό και την ειδικότητα του γιατρού.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να δεσμεύσει τον γιατρό ότι θα ασχοληθεί με τον ασφαλισμένο και δήλωσε ότι «ο γιατρός δεσμεύεται από τη συνείδησή του και τη σχέση του με τον ασθενή και οι ασθενείς ξέρουν πολύ καλά ποιοι γιατροί ασχολούνται μαζί τους».
Τροποποιήσεις ανάλογα με την ειδικότητα
Οι γιατροί ζητούν να γίνουν τροποποιήσεις ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ ο κ. Τσάμης είπε ότι ένας παθολόγος ή γενικός γιατρός που συνταγογραφεί και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις και πιέσεις, μπορεί να εξυπηρετήσει 30 και 35 ασθενείς την ημέρα, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ενώ σε ειδικότητες όπως δερματολόγοι, πνευμονολόγοι το ημερήσιο πλαφόν μπορεί να είναι και λιγότερο.
Στα τρία ευρώ καθαρά
το κέρδος των γιατρών!
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 10 Ευρώ μικτά τον γιατρό για κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου (από τα οποία τα 3 Ευρώ είναι καθαρά!) και ο κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητα έχει τις ανάλογες επισκέψεις. Συνήθως οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί συμπληρώνουν το όριο των 200 ασθενών ανά μήνα. Σε επίπεδο χώρας, οι επισκέψεις αυτές είναι λίγες για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν γιατροί στον ΕΟΠΥΥ και στα Κέντρα Υγείας που συνταγογραφούν για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους υπάρχουν προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις που δικαιολογεί το σύστημα είναι περίπου 11 εκατομμύρια ετησίως (350 εκ. Ευρώ, που αντιστοιχούν σε 35 Ευρώ για κάθε Έλληνα), ενώ οι ανάγκες υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια επισκέψεις (…) συνεπώς υπάρχει μεγάλο χάσμα για το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.