Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ, ανάκληση αδειών στις ένοπλες δυνάμεις, πλησιάζει το Ορούτς Ρέις 

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ, θα επικοινωνήσει το απόγευμα με το ΝΑΤΟ – Βίντεο με το Ορούτς Ρέις να αποπλέει από την Αττάλεια

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, καθώς η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» κι όπως γίνεται εύκολα κατανοητό σήμανε «κόκκινος» συναγερμός και στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε νωρίς το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του πριν από λίγο.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει και στο ΓΕΕΘΑ, καθώς ανακλήθηκαν όλες οι άδειες υπαξιωματικών κι αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ δεν προβλέπεται για το επόμενο διάστημα να πάρουν άδεια οι στρατιωτικοί. Την ίδια ώρα, η προπαγάνδα των Τούρκων συνεχίζεται με την νέα έκδοση προκλητικής Navtex και τον απόπλου του Ορούτς Ρέις από το λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό την περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου, με τις «ευλογίες» 83 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ.

Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το Ορούτς Ρέις έφτασε στην περιοχή ερευνών»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από την Αττάλεια και μάλιστα «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει», ανοιχτά από το Καστελόριζο. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή», ενώ σημείωσε, ότι 83 εκατομμύρια Τούρκοι υποστηρίζουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Από τις 12.00 συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ύστερα κι από την έκδοση της νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες στην περιοχή νότια του ακριτικού μας νησιού μέχρι τις 23 Αυγούστου. Υπάρχει κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελορίζου, εκ των οποίων κάποια εξ αυτών θα συνοδεύσουν το Ορούτς Ρέις που απέπλευσε από την Αττάλεια με «σβηστά ραντάρ» και κινείται με χαμηλή ταχύτητα για τα όρια της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι… απασφάλισαν μετά τη σύναψη συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, αμφισβητώντας την καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία -βάσει των διεθνών κανόνων- μεταξύ των δύο χωρών, αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα κι «απειλώντας» για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης.

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» ανέβασε βίντεο μέσω Twitter το οποίο, όπως υποστηρίζει, δείχνει τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο απόπλους έγινε «μετά την αποκαλούμενη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος. Το γιγαντιαίο πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή, μεταξύ 10 και 23 Αυγούστου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.