Μαζικό το συλλαλητήριο στο Βόλο για τη Μακεδονία (φωτογραφίες)

Μήνυμα στην κυβέρνηση για μη εκχώρηση έστειλαν πολλοί συγκεντρωμένοι

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο που οργανώθηκε στην παραλία του Βόλου σήμερα το απόγευμα, απ’ όπου στάλθηκε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην εκχωρήσει τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια.
Στο συλλαλητήριο, που έγινε μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην παραλία του Βόλου, εκτιμάται ότι έλαβαν μέρος περίπου 2.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους και Ελληνικές σημαίες και λάβαρα της Μακεδονίας, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 20 άτομα έκαναν αντισυγκέντρωση έξω από το Ταχυδρομείο, στο ίδιο ύψος του συλλαλητηρίου δύο δρόμους παραπάνω, ενώ στο ενδιάμεσο (οδός Ιάσονος) υπήρχε αστυνομική δύναμη, με διμοιρίες υποστήριξης, αλλά δεν σημειώθηκε το παραμικρό. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι συμμετέχοντες στην αντισυγκέντρωση ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού.
Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου στο Βόλο, για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι ανάλογη με αυτές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Από τις 7 το απόγευμα μέλη του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ιερείς και πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην τράπεζα της Ελλάδος όπου είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση και όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος έκανε αισθητή την παρουσία του , στέλνοντας το δικό του μήνυμα ότι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» και ότι αυτό δεν επιδέχεται καμίας διαπραγμάτευσης.
Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος, ο πρώην υπουργός Γ. Σούρλας, η πρώην υπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στελέχη της δημοτικής αρχής Βόλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της εκκλησίας.

«Να αντισταθεί ο λαός»
Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βολιώτης ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Καραθανάσης, που αναφέρθηκε με στοιχεία για το τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η εκχώρηση οποιουδήποτε ονόματος στα Σκόπια που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Όπως είπε η προσωπική του θέση και όλων των Ελλήνων είναι ότι δεν πρέπει να γίνει ή με παράγωγη ή ότι άλλο θέλουν και επιθυμούν οι Σκοπιανοί και δυστυχώς μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας, άγνωστο γιατί, αποδέχεται τις θέσεις των Σκοπιανών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση ο λαός πρέπει και οφείλει να υπερασπιστεί τη Μακεδονία, γιατί υπερασπίζεται την Ελλάδα.
«Αν εκχωρηθεί το όνομα Μακεδονία θα υπάρχουν βλέψεις και εδαφικές, από μέρους των Σκοπιανών, οι θέσεις των οποίων, δυστυχώς, υποστηρίζονται εδώ και καιρό από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους», τόνισε ο κ. Καραθανάσης, που πρόσθεσε ότι ο Ελληνικός λαός που είναι ο κυρίαρχος και η ηγέτης, θα πρέπει με μια φωνή να αντισταθεί σε όλους αυτούς, είτε είναι πολιτική, είτε συνέλληνες, είτε Αμερικάνοι, είτε Ευρωπαίοι.

Ο ίδιος είπε ότι είναι δικαίωμα του κάθε έθνους να αυτοπροσδιορίζεται, αλλά ο αυτοπροσδιορισμός αυτός δε θα πρέπει να στηρίζεται σε ψευδώνυμα ονόματα σε κλεμμένη ιστορία και πολιτιστικούς θησαυρούς. Όπως είπε ο αυτοπροσδιορισμός αυτός στηρίζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, που ξεκίνησε το 1945 από τον Τίτο με τα δικά του σχέδια. «Βρήκε λαό με ρευστή εθνική συνείδηση πότε δήλωναν Βούλγαροι και πότε Σέρβοι και για τους δικά του πολιτικά σχέδια τους ονόμασε Μακεδόνες. Τους άρεσε το ηρωικό όνομα και από τότε ζούνε σε ένα ψέμα. Εγώ τους λυπούμαι», ανέφερε ο κ. Καραθανάσης.





Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.