Σεραφείμ Μαουσίδης: «Ο Έλληνας συντηρεί τον καυστήρα του την … τελευταία στιγμή»

Με τη συντήρηση μπορεί να γίνει καλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας

Στο προσκήνιο έρχεται η σωστή συντήρηση των καυστήρων καθώς ο βαρύς χειμώνας είναι προ των πυλών, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Μαγνησίας κ. Σεραφείμ Μαουσίδη να τονίζει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, πως ο Έλληνας είναι της… τελευταίας στιγμής, όμως με τη σωστή συντήρηση του καυστήρα, μπορεί κανείς να επιτύχει καλή απόδοση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων.
Ο κ. Μαουσίδης αναφέρθηκε αρχικά στο τραγικό συμβάν στις Σέρρες με τον θάνατο ενός μικρού παιδιού από έκρηξη του λέβητα επισημαίνοντας ότι «ήταν ένα τραγικό ατύχημα με ένα αθώο παιδί που έχασε τη ζωή του. Δεν έχει να κάνει αυτό όμως με τη συντήρηση. Ήταν μια καινούργια εγκατάσταση η οποία παραδόθηκε και προφανώς υπήρχε κάποιο ελάττωμα και έγινε αυτό το τραγικό γεγονός».

«Το νοικοκυριό περνάει μεγάλο αγώνα…»

Σε ότι αφορά στη συντήρηση των καυστήρων ο ίδιος υπογράμμισε πως πρέπει να είμαστε επιμελείς και να συντηρούμε τον καυστήρα μας κάθε χρόνο. Ωστόσο, σημείωσε ότι κυρίως οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής σχολιάζοντας ότι «τη συντήρηση φτάνει στο… αμήν για να την κάνει. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν τη σειρά τους και κάνουν στον χρόνο της τη συντήρηση».
Σε αυτό παίζει ρόλο και το οικονομικό, όπως επεσήμανε ο κ. Μαουσίδης, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο όπου το νοικοκυριό περνάει μεγάλο αγώνα και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Παρόλα αυτά τόνισε πως η συντήρηση του καυστήρα δεν είναι πολυέξοδη, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα φρένο στον ιδιοκτήτη για να την αφήσει για τον επόμενο χρόνο.
«Πάντοτε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα κρύα τρέχουν όλοι για να συντηρήσουν τα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλο τον κόσμο μέσα σε δύο εβδομάδες , υπάρχει μια καθυστέρηση. Φέτος όμως που πάει καλύτερα ο καιρός δόθηκε ένα μεγαλύτερο διάστημα και είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χρονιές», συμπλήρωσε ο ίδιος μεταφέροντας την τωρινή εικόνα.

«Απόδοση και εξοικονόμηση …»

Με τη συντήρηση δε, πετυχαίνουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΗΜ πολλά θετικά και για την τσέπη. «Η συντήρηση έχει σχέση και με την απόδοση ενός καυστήρα και όταν λέμε εξοικονόμηση ενέργειας δεν εννοούμε μόνο λάμπα LED ή μείωση κόστους, εάν θα καθαρίσουμε τον καυστήρα μας θα καίει λιγότερο, θα έχει καλύτερη απόδοση, θα ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους και δεν θα έχουμε απώλειες, οπότε όλα αυτά είναι ένα όφελος στην τσέπη του καταναλωτή», σημείωσε.
Αναφορικά με τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη συντήρηση καυσίμων, ο κ. Μαουσίδης σχολίασε πως υπάρχουν, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, «αλεξιπτωτιστές» αλλά και αυτοί που εργάζονται με μαύρη εργασία, χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα συντηρητές καυστήρων, παρόλα αυτά έχουν κάποια γνώση και το εκμεταλλεύονται.
Όμως, υποστήριξε ότι σε γενικές γραμμές στη Μαγνησία, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Είμαστε ένας νομός που έχουμε πολύ σωστούς επαγγελματίες στο αντικείμενο, έχουν αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι είναι ειδικοί στη δουλειά τους. Σε σχέση με όλη την Ελλάδα είμαστε ένας νομός που έχουμε πολύ καλούς συντηρητές καυστήρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί»

Στο μεταξύ, ο κ. Μαουσίδης σημείωσε πως ήδη ο κόσμος έχει γνώση πάνω στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλάζοντας, όσο μπορεί η τσέπη του, τις ενεργοβόρες συσκευές ή τοποθετώντας LED λαμπτήρες.
«Ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί, ήδη υπάρχει αυτό το ράλι τιμών, σίγουρα όμως και με την ενημέρωση που γίνεται από τα ΜΜΕ έχουν όλοι προετοιμαστεί και εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει να «δουλεύεται» η λέξη LED, η εξοικονόμηση ενέργειας και μπαίνουν όλοι σε αυτό το πλάνο. Απομακρύνουν ενεργοβόρες συσκευές, ενώ και τα προγράμματα που έχουν βγει, έχουν βοηθήσει με τις αλλαγές στα ψυγεία, τα κλιματιστικά κτλ.», σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αυτή τη στροφή της εξοικονόμησης, καθώς δεν θα μπορούν στο τέλος να πληρώσουν τον λογαριασμό.
«Βλέπουμε στη ΔΕΗ καθημερινά έχει φασαρίες γιατί τους έκοψαν το ρεύμα. Δεν τους έκοψαν το ρεύμα έτσι τυχαία και όχι με έναν λογαριασμό, αλλά με μια συσσώρευση οφειλών. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε και όσα μπορεί η τσέπη μας. Όπως για παράδειγμα να κάνουμε χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα και να αξιοποιήσουμε τον ήλιο που διαθέτει η χώρα μας», κατέληξε ο κ. Μαουσίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.