Σπ. Σιδέρης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις έφεραν νέα έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια»

Ενώ η Ελλάδα περιόρισε και πάλι τις μετακινήσεις από τη Σερβία

Δεν έχει έρθει μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, με προβλήματα και σχέδια να απασχολούν τις κυβερνήσεις και των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, τη στιγμή που η χώρα μας αποφάσισε να περιορίσει και πάλι τις μετακινήσεις από τη Σερβία, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων. Για το θέμα αυτό αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Βαλκανική Χερσόνησο μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο υπεύθυνος του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Σιδέρης,Για το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία

«Ήταν το αναμενόμενο να περιοριστούν οι μετακινήσεις γιατί υπάρχει φοβερή έξαρση στην περιοχή των Βαλκανίων και σ’ όλες σχεδόν τις χώρες, που στο πρώτο κύμα δεν είχαν κάποιο πρόβλημα. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη Βουλγαρία και με τη Ρουμανία, χώρες που επίσης έχουν πρόβλημα και αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αφού ανήκουν στην ΕΕ και είναι δύσκολο να κλείσουν τα σύνορα για τους πολίτες τους» σημείωσε αρχικά ο κ. Σιδέρης. Πάντως, τα αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα σε γειτονικές χώρες με τις οποίες διατηρεί κλειστά τα σύνορα δεν λείπουν…

Γιατί όμως παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων; Ο κ. Σιδέρης εξήγησε ότι η Σερβία στις 21 Ιουνίου είχε εκλογές και είχαν προηγηθεί οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και μετά από 15 ημέρες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αυξημένα κρούσματα. Την περασμένη Κυριακή εξάλλου είχαμε εκλογές στην Κροατία και στις 15 Ιουλίου έχουμε στη Βόρεια Μακεδονία, οπότε αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

 «Καλή διαχείριση αλλά βεβιασμένες κινήσεις για  τον Τουρισμό»

Όσον αφορά τα θέματα της Οικονομίας και του Τουρισμού που απασχολούν εξαιτίας της πανδημίας, ο υπεύθυνος του ΑΒΠΕ, εκτιμά ότι έγιναν βεβιασμένες κινήσεις, ενώ τα δεδομένα στα ταξίδια είναι πλέον πολύ διαφορετικά.

«Θεωρώ ότι για όλους η τουριστική περίοδος είναι χαμένη και απομένει είτε να την καθυστερήσουμε με ενδεχόμενα προβλήματα λόγω ιού, ή να περιμένουμε για να πορευτούμε καλύτερα του χρόνου» υπογράμμισε ο κ. Σιδέρης.

Από την άλλη, η διαχείριση των κρουσμάτων φαίνεται ότι κινήθηκε καλά στα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων. «Η Σλοβενία είχε πάντως πολλά κρούσματα επειδή γειτνιάζει με την Ιταλία, ενώ η Σερβία είχε στην αρχή πολλά κρούσματα λόγω εορτασμού του Πάσχα, με χιλιάδες επισκέπτες. Ακόμη και η Τουρκία  τα πήγε γενικά καλά, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πλέον απομένει το πότε θα βγει το εμβόλιο για ν’ αρχίσουν και πάλι οι μετακινήσεις» σημείωσε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πρόβλημα που θα κρατήσει αρκετά και χωρίς κανόνες, που ισχύουν τώρα, θα έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.