Σημαντικό το έργο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» στον Βόλο

Το ποσοστό επιτυχίας παιδιών που αποδεσμεύονται από τις ουσίες φθάνει το 75%!

Σημαντικό είναι το έργο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» στην πόλη του Βόλου, όπου το ποσοστό επιτυχίας παιδιών που αποδεσμεύονται από τις ουσίες φθάνει το 75%, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον.
Τα παραπάνω ανέφερε η κα Κλαίρη Κουτρούλη ψυχολόγος, υπεύθυνη του πολυδύναμου συμβουλευτικού κέντρο ΚΕΘΕΑ Πιλότος στη Ν. Ιωνία. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της λειτουργίας παράνομου κέντρου απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο, μεταξύ Ν. Αγχιάλου και Χρυσής Ακτής Παναγίας, η ψυχολόγος ευχήθηκε η Ελλάδα να σταματήσει να είναι η χώρα του είμαστε ότι δηλώσουμε, γιατί σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στην απεξάρτηση, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο πολύ συχνά.

Όπλα η γνώση, η εμπειρία
και η επιστημονικότητα
Η ίδια τόνισε ότι η εξάρτηση, είναι γερός εχθρός και σύνθετο φαινόμενο, που για να αντιμετωπίσει κανείς πρέπει να έχει γνώση, εμπειρία και επιστημονικότητα. «Η εξάρτηση δεν αφορά την ουσία (χασίς, ηρωίνη, χάπια, αλκοόλ, ίντερνετ) αλλά τη συμπεριφορά. Για να αλλάξει η συμπεριφορά σημαίνει ότι πρέπει να παρέμβουμε σε όλο το σύστημα που ζει ο άνθρωπος, σε όλη του την οικογένεια και όχι μόνο στον ίδιο», δήλωσε η κ. Κουτρούλη.
Όπως είπε η κ. Κουτρούλη «το να απομονώσουμε κάποιον, να θεωρήσουμε ότι έχουμε τη μαγική συνταγή, θα τον κάνουμε καλά και θα τον στείλουμε πίσω, αυτό είναι αντεπιστημονικό».
Η Κλαίρη Κουτρούλη τόνισε ότι στο ΚΕΘΕΑ επικρατεί η άποψη ότι ο χρήστης δεν είναι ασθενής, η εξάρτηση δεν είναι αρρώστια, αλλά μια συμπεριφορά, που για να αλλάξει πρέπει να γίνει παρέμβαση σε πολλά επίπεδα και γι’ αυτό δουλεύουν με όλη την οικογένεια.
Στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος γίνεται υποδοχή όλων των ανθρώπων, ηλικιών από 13 μέχρι όσο πάει και βλέπουν από κοντά ποιο είναι το πρόβλημα, πως δημιουργήθηκε και σε ποια φάση βρίσκεται. Η ίδια είπε, ότι σε μια φάση αρχικού σταδίου – πειραματισμού, είναι ευχή οι γονείς ενός 14χρονου που κάπνισε ένα τσιγαριλίκι να πάνε για να ενημερωθούν από το ΚΕΘΕΑ, ενώ υποδέχονται γονείς που για οποιοδήποτε λόγο άφησαν πολλά χρόνια να περάσουν, η χρήση έχει προχωρήσει και απαιτείται άλλη παρέμβαση.
Η Κλαίρη Κουτρούλη δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ εξατομικεύονται για όλα τα στάδια της εξάρτησης.

Δωρεάν υπηρεσίες χωρίς υποκατάστατα
Η ίδια τόνισε, ότι η αρχική αντίδραση του ανθρώπου που έχει την οποιαδήποτε εξαρτητική συμπεριφορά είναι άρνηση και αντίσταση, κάτι που κάμπτεται. «Επί της ουσίας αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται και φωνάζει για βοήθεια, που όταν τη βρει και το περιβάλλον βοηθήσει, έχουμε πολλές πιθανότητες να ανταποκριθεί», υπογράμμισε η ψυχολόγος.
Οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ παρέχονται δωρεάν και είναι «στεγνές» υπηρεσίες, χωρίς υποκατάστατα και είναι εθελούσιες, καθώς κανένας δεν μένει με το ζόρι.
Το επιστημονικό προσωπικό δουλεύει κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ανάγκη του καθένα, τον τρόπο που έχει στήσει τη ζωή του, τον τρόπο που έχει μάθει να σχετίζεται και να βάζει στόχους, με επιδίωξη για αλλαγή σκέψης, συναισθηματική νοημοσύνη και να μάθει να επικοινωνεί με καθαρό τρόπο, διότι η πιάτσα βοηθάει πολύ σε πλάγιους τρόπους επικοινωνίας και εκεί σύρεται όλη η οικογένεια και όχι μόνο ο χρήστης.

Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν
Στο Βόλο τα παιδιά που επιστρέφουν, εργάζονται και κάνουν οικογένειες, είναι η διαφήμιση του ΚΕΘΕΑ, ενώ οι επτά στους 10 που απευθύνονται στον «Πιλότο» τα καταφέρνουν.
Στις περιπτώσεις των τριών παιδιών στα 10 που δεν θα καταφέρουν να απεξαρτηθούν, αυτό συμβαίνει για πάρα πολλούς που βρίσκονται δίπλα και γύρω τους και συνήθως δεν αφορούν και μόνο τους ίδιους, αλλά μπορούν να αφορούν και το περιβάλλον.
Η κ. Κουτρούλη, απηύθυνε κάλεσμα στους γονείς εκ μέρους του ΚΕΘΑ Πιλότος να ζητήσουν μια ενημέρωση, έστω κι αν δεν πρόκειται για πρόβλημα, αλλά για μια υποψία ή ανησυχία. «Ας εκμεταλλευτούν τη διαίσθηση που έχουν οι γονείς και ας έρθουν για μια ενημέρωση να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει το χασίς στην εφηβεία», τόνισε.

Η εξειδικευμένη υπηρεσία για την απεξάρτηση από το αλκοόλ βρίσκεται στη Λάρισα και στο ΚΕΘΕΑ Βόλου γίνεται προσπάθεια να βοηθηθεί ο άνθρωπος για να φτάσει στην εξειδικευμένη υπηρεσία.
Εξάρτηση από το διαδίκτυο
Όσον αφορά στην εξάρτηση από το διαδίκτυο, η εμπειρία έδειξε ότι στο Βόλο σήμερα υπάρχουν διαγεγνωσμένες περιπτώσεις κακής χρήσης του διαδικτύου, αλλά μπορούν ενδιαφερόμενοι για απευθυνθούν στον «Πιλότο» για να αξιολογηθεί αν χρίζουν εξειδικευμένης υπηρεσίας ή μιας συμβουλευτικής υποστήριξης και να περάσουν σε επόμενο στάδιο, ενώ η εξειδικευμένη υπηρεσία βρίσκεται στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.