Σοφία Ιωάννου: Μεγάλη η αύξηση περιστατικών καρκίνου στη Μαγνησία

Ο νεότερος ασθενής που προσέγγισε τον Σύλλογο μετά τις γιορτές είναι μόλις 26 ετών

Με μεγάλη αύξηση των περιστατικών καρκίνου στη Μαγνησία στιγματίζεται η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, με την πρόεδρο του Συλλόγου καρκινοπαθών του νομού κ. Σοφία Ιωάννου να αναφέρει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ότι μετά τις γιορτές ο μεγαλύτερος ασθενής που βρέθηκε στον Σύλλογο είναι 45 ετών, ενώ ο μικρότερος είναι μόλις 26 ετών.

“Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου είναι το τυπικό κομμάτι. Όταν ζεις με τον καρκίνο, άσχετα εάν έχουν περάσει χρόνια είσαι πάντα σε επιφυλακή γιατί μπορεί να σου ξαναχτυπήσει την πόρτα. Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη η αύξηση και στον νομό Μαγνησίας και είναι ακόμη πιο τραγικό όταν οι ασθενείς είναι νέοι άνθρωποι και δεν ξέρω τι φταίει”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης σημειώνοντας πως η επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ και μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο στα πρώτα στάδια.

Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας η μετάβασή τους σε Λάρισα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην εικόνα που υπάρχει στο Νοσοκομείο Βόλου, με τους τρεις γιατρούς της Ογκολογικής Κλινικής να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στους ασθενείς και στην αύξηση των περιστατικών. Επεσήμανε όμως, πως μεγάλο ποσοστό των ασθενών μεταβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αναζητούν θεραπεία σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, με τα εκεί Ογκολογικά Νοσοκομεία να βρίσκονται κι αυτά στο “κόκκινο”.

Η ίδια τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη διενέργεια ακτινοβολιών συνδέοντας τη θεραπεία με το κόστος. “ Μία κοπέλα 41 ετών πρέπει να κάνει ακτινοβολίες και τα οικονομικά της είναι μηδέν. Πρέπει ή να πηγαίνει στη Λάρισα που κι εκεί έχει μπλοκάρει το σύστημα ή να φύγει για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Πρέπει το κράτος να δώσει ένα κονδύλι και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με τα έξοδά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στις ακτινοβολίες και κάνουν πίσω γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Κάθε μέρα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για ακτινοβολίες”, υποστήριξε η κ. Ιωάννου. Συμπλήρωσε δε πως εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών καρκίνου υπάρχει και χρόνος αναμονής για ακτινοβολίες, με πρόσφατα περιστατικά καρκινοπαθών του νομού να είναι στην αναμονή για 2-3 μήνες.

“Οι ακτινοβολίες πρέπει να γίνουν το πολύ 40 ημέρες μετά τις χημειοθεραπείες. Δεν μπορείς να πεις ότι θα τις κάνεις μετά από τρεις μήνες. Το έχεις χάσει το παιχνίδι”, σχολίασε.

Απαραίτητο το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Βόλου

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της ύπαρξης του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Βόλου, με την ίδια να σημειώνει πως το θέμα έχει συζητηθεί με τους δύο Βουλευτές και γιατρούς της ΝΔ κ.κ. Λιούπη και Μαραβέγια, ενώ ανέφερε πως το θέμα είχε τεθεί επιτακτικά στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε απαντήσει πως δεν μπορεί να υπάρξει Ακτινοθεραπευτικό και στον Βόλο εφόσον υπάρχει στη Λάρισα, που έχει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

“ Αυτό δεν νομίζω ότι είναι απάντηση και λύση. Η Μαγνησία δεν είναι μόνο Βόλος, είναι Πήλιο, , ο κάμπος, τα νησιά. Υπάρχει τραγική αύξηση περιστατικών καρκίνου. Ένας άνθρωπος από τη Σκιάθο πού θα πάει να κάνει τις θεραπείες του;”, τόνισε η ίδια.

Στο μεταξύ η κ. Ιωάννου μίλησε και για τις σχέσεις των γιατρών στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν δημοσιεύματα και πληροφορίες για κακές σχέσεις μεταξύ τους, που επηρέαζαν και τους ασθενείς. Οι σχέσεις, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου έχουν αποκατασταθεί και δεν υπάρχουν προβλήματα.

26 ετών ο νεότερος ασθενής μετά τις γιορτές

Δυστυχώς τα νέα περιστατικά ανθρώπων που παρουσιάζουν καρκίνο είναι πολλά με την κ. Ιωάννου να σημειώνει πως μετά τις γιορτές ο μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής που προσέγγισε τον Σύλλογο είναι 45 ετών, ενώ ο μικρότερος μόλις 26.

“Πολλοί νέοι προσεγγίζουν τον Σύλλογο. Είναι τραγική η κατάσταση. Όταν υπάρχει μέρα που και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν χημειοθεραπείες 80 και 100 άτομα δεν είναι αύξηση; Αν δεν το ζήσει κάποιος τον καρκίνο μέσα στο κορμί του δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει. Σε ένα παιδί 23 και 25 χρονών για ποια πρόληψη να του πεις; Όμως μόνο η πρόληψη σώζει”, υπογράμμισε η ίδια επισημαίνοντας πως η επιστήμη πλέον μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και συμβούλευσε όλους να μην φοβούνται να εξετάζονται όταν καταλαβαίνουν ότι κάτι είναι στην αρχή του.

“Εγώ έχω περάσει καρκίνο πριν 12-13 χρόνια. Πάντα στο μυαλό μου ό,τι και να πονάει πάει το μυαλό μου στον καρκίνο. Η πρόληψη είναι η λύση”, είπε τέλος η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.