«Σοκ» στους Βολιώτες καταναλωτές και καταγγελίες από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς φυσικού αερίου

Ενώ και η χρέωση ρεύματος, παραμένει υψηλή σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου

«Σοκ» προκαλούν στους καταναλωτές οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου, οι οποίοι ξεπερνούν τα 1000 € σε κάποια νοικοκυριά, ενώ γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα, έχουν λογαριασμούς πάνω από 500 €, σύμφωνα με καταγγελίες στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας και με βάση τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης Αλέκος Κουτσελίνης. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των εταιριών ρεύματος, φυσικού αερίου και των τραπεζών έφτασαν τα δεκάδες δις € το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Αλέκος Κουτσελίνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι ναι μεν έρχεται το Πάσχα, ωστόσο, υπάρχει αγωνία των καταναλωτών πως θα ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, καθώς ταυτόχρονα είναι μια συγκυρία, που έρχονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του φυσικού αερίου.

«Λογαριασμοί πάνω από 500 και 1000 ευρώ!»

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές αναφορές και παράπονα για τους υπέρογκους αυτούς λογαριασμούς, που ξεπερνούν τα 1000 € στα νοικοκυριά, ενώ γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα έχουν λογαριασμούς πάνω από 500 €», ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.
Ο ίδιος είπε ότι οι καταναλωτές, σκέφτονται ξανά πως θα κάνουν ρύθμιση στους λογαριασμούς, για να ανταποκριθούν, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακόμη σε υψηλές τιμές, παρά τη μικρή πτώση τιμών, που ωστόσο βρίσκονται στη διπλάσια τιμή σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

«Αστειότητες τα … καλάθια του νονού»

«Τα καλάθια του νονού και ότι έχει ανακοινωθεί, μόνο σαν αστειότητες ακούγονται σους καταναλωτές και είναι απλά ένα πρόσχημα για να αποφύγουν τους ελέγχους στην αγορά, για να τιθασεύσουν την ακρίβεια», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ.
Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα τόσο σε επίπεδο ελέγχων, όσο και σε επίπεδο ακρίβειας στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, αλλά και στις τράπεζες, που είχαν 3,7 δις € κέρδη το 2022, με τις υπέρογκες αυξήσεις στα επιτόκια, σε αντιδιαστολή με το πολύ χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων.

«Οι εταιρείες πλούτισαν, οι
πολίτες είναι αγανακτισμένοι»

Επίσης είπε ότι η ΔΕΗ είχε κέρδη 1 δις € το 2022 και οι άλλες εταιρίες εμφανίζουν κέρδη σχεδόν 10 δις €, ενώ υψηλή κερδοφορία παρουσιάζουν και οι εταιρίες φυσικού αερίου.
«Εδώ φαίνεται ότι οι εταιρίες έκαναν το 2022 ένα … τρελό πάρτι σε βάρος των καταναλωτών που έδωσαν όλα αυτά τα χρήματα, για να πλουτίσουν οι εταιρίες αυτές και ο κόσμος δικαιολογημένα είναι αγανακτισμένος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ.

Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του νερού

Σε όλα αυτά, είπε, προστέθηκε και η νέα διάταξη νόμου που αναφέρει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναλαμβάνει και τις εταιρίες ύδρευσης. Η ΡΑΕ έγινε όταν απελευθερώθηκε η ενέργεια, για να ρυθμίσει τους παρόχους και με το νέο νόμο κάποια στιγμή μετά τις εκλογές φαίνεται ότι θα ανοίξει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, τόνισε ο κ. Κουτσελίνης.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που θα γίνει, γιατί, εκτός από την τιμή, που θα ακολουθήσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εταιρίες ενέργειας και ρεύματος, διακυβεύεται και η ποιότητα του νερού, όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα χωρών της Ευρώπης, όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε. Ενόψει των εκλογών ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.