«SOS»: Εάν συνεχιστεί ο μη εμβολιασμός, θα εμφανιστούν ασθένειες που οι νέοι γιατροί δεν τις ξέρουν!

«Ο φόβος για τα παιδιά είναι πως είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τους ενήλικες» τόνισε ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος

Ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη μη εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων φάνηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως χρειάζονται άλλους είδους μέτρα, τα οποία θα πείσουν τους πολίτες από την πρώτη στιγμή για την εφαρμογή τους. Στο κομμάτι του εμβολιασμού, ο έμπειρος παιδίατρος τόνισε πως τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, ενώ εάν ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες των εταιρειών για παιδιά, τότε θα μπορέσουν κι εκείνα με τη σειρά τους να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, τον οποίο μεταδίδουν και δυστυχώς προκαλείται μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος έθιξε και το θέμα της αποχής από τους εμβολιασμούς ενός μεγάλου τμήματος των παιδιών και των εφήβων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εμφάνιση παλιών και ξεχασμένων ασθενειών, που οι νέοι γιατροί δεν θα μπορούν ούτε να διαγνώσουν.

Ποια είναι αρχικά κ. καθηγητά, η εκτίμησή σας για το πως βαδίζουμε με την πανδημία του κορωνοϊού;

Δεν θα κρύψω ότι είμαι αρκετά ανήσυχος με τον αριθμό των κρουσμάτων και φυσικά έχει κουραστεί ο κόσμος σε ένα παρατεταμένο Lockdown, αλλά ένα Lockdown που υπάρχει μόνο στα χαρτιά κατά κανόνα, καθώς δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και στην Αθήνα τουλάχιστον, αν δείτε στις πλατείες, στα πάρκα, έξω από τα σχολεία βλέπετε ομάδες ατόμων, είτε εφήβων, είτε κι άλλων ηλικιών να είναι 40-50 άνθρωποι έξω και χωρίς μάσκες οι περισσότεροι από αυτούς. Επομένως λέμε ότι έχουμε lockdown, αλλά στην ουσία δεν έχουμε. Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι το τηρούν. Συνεπώς εάν πάμε έτσι, φοβάμαι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει και οι 4000 μπορεί να πάει και 5000 και 6000, διότι η αύξηση της μετάδοσης δεν είναι γραμμική, αλλά είναι γεωμετρική και πολλαπλασιάζεται με εκθέτη. Δυστυχώς έχει επικρατήσει ο μεταλλαγμένος ιός από την Αγγλία, ο οποίος είναι και πιο μεταδοτικός και πιο επίμονος στη θεραπεία κατά 20-30%. Θα πρέπει να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί. Αν ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία θα πρέπει να ανοίξει πολύ μετρημένα και να εφαρμόζονται παράλληλα τα μέτρα από τον κόσμο.

Άρα, χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, κάποια άλλα μέτρα ίσως, για να αποδώσουν;

Ακριβώς. Τα υπάρχοντα μέτρα ο κόσμος δεν τα τηρεί και όσο και να τα παρατείνουμε δεν θα εφαρμόζονται. Θα πρέπει να βρούμε μία άλλη δικλείδα, που τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι τέτοια που να μπορεί ο κόσμος από την αρχή να πειστεί και να τα εφαρμόσει.

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα που αφορούν στα παιδιά και στη μεταδοτικότητά τους; Είχατε πει στο παρελθόν στο ραδιόφωνό μας, πως δεν θα ήταν φρόνιμο να ανοίξουν τα σχολεία, που τελικά άνοιξαν, το Φεβρουάριο.

Το είχα πει και δυστυχώς δεν με ακούσανε, διότι εάν άκουγαν δεν θα τα κλείναμε σε δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή ο φόβος μου για τα παιδιά είναι πως είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τους ενήλικες, διότι ο ενήλικας όταν νοσήσει θα κάνει έναν πυρετό, ένα βήχα, μια πνευμονία, θα τον αντιληφθούμε, θα καθίσει στο σπίτι, στο κρεβάτι. Το παιδί δυστυχώς είναι ασυμπτωματικό ή με ήπια συμπτώματα, τα οποία κανείς δεν θα αξιολογεί ή δεν τα δίνει σημασία και νοσεί. Εάν νοσήσει το παιδί, θα μεταδώσει τον ιό στους φίλους του στο σχολείο κι εκεί πέρα από τους δασκάλους που μπορεί να μεταδώσει το νόσημα, μπορεί να μεταδώσει το νόσημα ενδοοικογενειακά , που όπως βλέπουμε τώρα γίνονται οι μεγάλες μολύνσεις, μεσα στις οικογένειες.
Τα παιδιά έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό ενδοοικογενειακά και στους δασκάλους. Αναφορικά με τα σχολεία, η Ομοσπονδία των δασκάλων βγαίνει και ζητά να μάθει ποιο εμβόλιο θα κάνουν, ότι πρέπει να το σκεφτούν κι από την άλλη πλευρά λένε ότι οι δάσκαλοι θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Αυτά είναι αντιφατικά. Πρέπει να έχουν προβάδισμα οι δάσκαλοι, γιατί για να χτίσουν τοίχος ανοσίας χρειάζονται 40 ημέρες, επομένως ο εμβολιασμός τους θα έπρεπε να είχε προηγηθεί. Από κει και πέρα όμως, όλα τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα , είναι αθώα χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες και θα έπρεπε από τον Οκτώβριο ή έπειτα από τον Γενάρη που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, να έχουν αποφασίσει εάν θέλουν να το κάνουν ή όχι. Είναι απαράδεκτο να δηλώνει μόνο ένα 30% των δασκάλων ότι δέχεται να εμβολιαστεί.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορωνοϊό έχει αλλάξει κάτι; Έχει μειωθεί η κλίμακα εμβολιασμού και μπορούμε να μιλήσουμε και για τους ανήλικους;

Δεν έχει κατέβει η κλίμακα εμβολιασμού για τον εξής λόγο. Όταν βγαίνει ένα εμβόλιο και παίρνει άδεια για να κυκλοφορήσει , κανονικά αν δρα σε έναν οργανισμό 20 ετών, 30 ή 40, δρα αποτελεσματικά σε όλες τις ηλικίες. Αυτό που είπαν πριν από ένα μήνα ότι το AstraZeneca το σταματάμε για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, ήταν λάθος. Έπρεπε ο εμβολιασμός να συνεχιστεί διότι τα εμβόλια δρουν σε όλες τις ηλικίες, από 0 μέχρι 100 ετών. Για τα παιδιά ακόμη τα εμβόλια δεν έχουν πάρει άδεια, γιατί δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες. Ενα εμβόλιο όταν βγαίνει δοκιμάζεται κι εκεί που δοκιμάζεται παίρνει άδεια για να το χρησιμοποιήσει. Για το εμβόλιο της Pfizer η δοκιμή έγινε από ηλικίες 16 ετών και πάνω, για τη Moderna & AstraZeneca από 18 ετών και πάνω και η AstraZeneca είχε λίγα περιστατικά από 65 ετών και πάνω κι αυτή ήταν η αφορμή που έλεγαν ότι ναι μεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο σε 150 ανθρώπους, αλλά δεν είναι αρκετός αυτός ο αριθμός. Μετά έκαναν κλινικές μελέτες σε περισσότερο αριθμό και είπαν ότι μπορούν να το κάνουν και μεγαλύτεροι. Για τα παιδιά τώρα γίνονται οι μελέτες της Pfizer και της Moderna στην Αμερική και προβλέπεται ότι θα πάρει τουλάχιστον έναν χρόνο ίσως και δύο. Είναι τρομερά δύσκολο να βρεθούν εθελοντές παιδιά για τις κλινικές μελέτες, γιατί ο γονιός δεν υπογράφει ότι δέχεται όλες τις τυχόν παρενέργειες. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκαν τα παιδιά στην πρώτη κλινική μελέτη και ακόμη δεν θα είχε κυκλοφορήσει το εμβόλιο, μιας και θα προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την μελέτη και με τα παιδιά μέσα. Προτίμησαν αφού νοσούν βαριά οι μεγάλοι να το δοκιμάσουν σε ηλικίες από 16-18 ετών και πάνω και σε δεύτερο πλάνο θα δοκιμαστεί και στις μικρές ηλικίες.

Αν ωστόσο, ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες στο επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να εμβολιάζονται και τα παιδιά;

Ναι, από το Δημοτικό και μετά θα έπρεπε να εμβολιάζονται γιατί είναι φορείς, ασυμπτωματικοί και είναι σαν ωρολογιακή βόμβα, δεν ξέρεις που και πότε θα εκραγεί. Εάν πάει στο σχολείο και κολλήσουν οι άλλοι , ο δάσκαλος, τα άλλα τα παιδιά, θα υπάρξει ενδοοικογενειακή διασπορά και δεν θα σταματήσει πουθενά. Γι αυτό συνιστούν εάν θα ανοίξουν τα σχολεία να γίνονται τα τεστ, κάθε εβδομάδα ώστε να ξέρει κάποιος συμπτωματικός να μείνει σπίτι και να μην μεταδώσει τον κορωνοϊό.
Να συμπληρώσω πως τα εμβόλια είναι τελείως αθώα. Οι παρενέργειες είναι μηδαμινές, διότι η βιοτεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που παρασκευάζει «καθαρά» προϊόντα. Πριν το 1992 τα εμβόλια δεν ήταν τόσο «καθαρά» και θυμίζω τον κοκκύτη, ένα κοινό νόσημα, που χορηγούσαμε όλο το μικρόβιο του κοκκύτη στο παιδί. Αυτό είχε πολλές παρενέργειες διότι χορηγούσαμε ταυτόχρονα 3000 διαφορετικά αντιγόνα και ο οργανισμός προσπαθούσε να φτιάξει 3000 αντισώματα κι όχι ένα που θέλαμε για τον κοκκύτη, με αποτέλεσμα τότε βλέπαμε παιδιά που είχαν σπασμούς, κάνανε εγκεφαλοπάθεια , μερικά χάνονταν και οι Εγγλέζοι απεφάνθησαν το 1988 να το κόψουν και να μην κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Είδαν όμως ότι μέσα σε ένα χρόνο έγινε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από τον κοκκύτη πια. Όταν βγαίνει ένα εμβόλιο «ζυγίζεις» τι παρενέργειες έχει με τον ένα τρόπο και τι με τον άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση όταν μιλάμε για την AstraZeneca και τις θρομβώσεις, μιλάμε και 20-30 αρρώστους σε 17 εκ.. Αν αρρωστήσουν από κορωνοϊό, τα πραγματικά επεισόδια είναι 20%, αυτό σημαίνει στα 1000 άτομα θα έχουμε 200 ασθενείς κι αν πάμε στο εκατομμύριο θα έχουμε χιλιάδες παιδιά ή αρρώστους οι οποίοι θα πάθουν θρομβοεμβολικά επεισόδια από τον κορωνοϊό. Γι αυτό λέμε ότι τα εμβόλια είναι καθαρά και ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που έχουν αμελήσει τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς των παιδιών τους στη διάρκεια της καραντίνας, τον τελευταίο χρόνο;

Βεβαίως και συμβαίνει αυτό, γιατί όπως έχουμε αντιληφθεί όλοι, ο κορωνοϊός είναι το μοναδικό, μονοθεματικό πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή, με παράπλευρες απώλειες από τους άλλους κλάδους της δημόσιας υγείας. Δεν γίνονται πολλά χειρουργεία ρουτίνας, δεν γίνονται τσεκ απ ,που έπρεπε να γίνουν κι έχουμε επικεντρωθεί όλοι πάνω στον κορωνοϊό. Παράλληλα, έχουν παραμεληθεί και τα εμβόλια. Πέρυσι Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδενισμό του εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 2 ετών και στους εφήβους και τα μικρότερα παιδιά εμβολιάζονταν ένα 20%. Μόλις πέρασε το καλοκαίρι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε ενημέρωση σε γονείς και παιδιάτρους και η εμβολιαστική κάλυψη ανέβηκε στο 80%. Έρχεται το καινούργιο Lockdown κι έχουμε νέα πτώση των εμβολιασμών, έχουμε φτάσει από 20 έως 40% πτώση στα διάφορα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι εάν συνεχίσουμε έτσι πολύ γρήγορα θα εμφανιστούν ενδημική ή πανδημικά νοσήματα, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος κ.α. που στις αρχές αυτών θα χάνονται οι άρρωστοι χωρίς να ξέρουμε τον λόγο, διότι οι γιατροί δεν είναι ενήμεροι για την προβολή αυτών των νοσημάτων! Κανένας απο τους νέους παιδιάτρους από το 1972 κι έπειτα δεν έχει δει τέτανο ή άλλες ασθένειες. Καταλαβαίνετε πως εάν εμφανιστούν τέτοια νοσήματα, θα έχει ο άρρωστος διφθερίτιδα και θα λέμε ότι έχει αμυγδαλίτιδα, θα χάνεται ο άρρωστος και θα διαπιστώνεται μετά η ασθένειά του! Γι’ αυτό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τα παιδιά. Κάθε χρόνο 5 εκ. παιδιά σώζονται από τους εμβολιασμούς και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της παιδιατρικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.