Σωτήρης Παπαμαρκάκης: «Η φράση «άμορφη μάζα σιδερικών» αποδίδει το μέγεθος της τραγωδίας»

Στο σημείο του δυστυχήματος ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης- Παράρτημα Μαγνησίας κ. Σωτήρης Παπαμαρκάκης. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ τόνισε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ τέτοια καταστροφή και ως επαγγελματίες επί χρόνια στον χώρο του σιδηρόδρομου τόλμησε να πει πως για μία καταστροφή αυτού του μεγέθους δεν φταίει μόνο ένας άνθρωπος.

 

«Ως εθελοντής και ως παλιός επαγγελματίας στα τρένα ειλικρινά λέω ότι δεν έχω συναντήσει αυτού του είδους την καταστροφή. Σήμερα θα έχετε ακούσει κατά κόρον τη λέξη άμορφη μάζα σιδερικών. Είναι αυτό ακριβώς που αποδίδει το μέγεθος της τραγωδίας. Φανταστείτε ότι ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται εδώ και υπερβάλλει εαυτόν, προχωράει πολύ αργά, γιατί δουλεύουν μόνο βαριά μηχανήματα, γερανοί. Οι γερανοί ανοίγουν τον δρόμο για να μπορέσουν να μπουν τα στελέχη μέσα και να αρχίσει το μακάβριο έργο πια.

Είμαστε στο δεύτερο βαγόνι που είναι καμένο. Από το πρωί έχουμε βγάλει τρία άτομα και αναμένεται όσο ανοίγει ο δρόμος προς τα μέσα και θα ελέγχονται καλύτερα τα βαγόνια ο αριθμός των νεκρών να ανεβεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμαρκάκης.

Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές της ΕΟΔ θα παραμείνουν στο σημείο έως το τέλος της επιχείρησης, ενώ τα τμήματά τους ενισχύονται με εθελοντές και άλλων περιοχών.

«Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος. Ήδη έχει ξεκινήσει κι άλλη ενισχυτική ομάδα. Έχουν έρθει τα Τρίκαλα, θα έρθει και η Λάρισα προς ενίσχυση, θα είμαστε δηλαδή ένας ικανοποιητικός αριθμός για να προσφέρουμε καλή και ουσιαστική βοήθεια», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία ο κ. Παπαμαρκάκης δεν θέλησε να πει πολλά. Αρκέστηκε όμως να τονίσει ότι για τέτοιου μεγέθους καταστροφές δεν αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος.

«Ό,τι και να πω θα είναι κάποιες εικασίες. Ένα είναι σίγουρο, ότι με ένα μόνο ανθρώπινο λάθος, σιδηροδρομικό ατύχημα αυτής της έκτασης δεν γίνεται. Εδώ έχουν γίνει και άλλα λάθη , δηλαδή μπορεί κάποιος να ευθύνεται, αλλά δεν θα είναι ο μόνος. Θα ευθύνονται και κάποιοι άλλοι μαζί με αυτόν, θα υπάρχουν συνυπεύθυνοι. Από έναν άνθρωπο τέτοιο ατύχημα δεν γίνεται», υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.