Σουηδός κυνηγός λαθραλιέων «φυλάει» το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου!

Η ΜΚΟ Sea Shepherd συνδράμει το λιμενικό, μετά και τη θανάτωση της φώκιας «Κωστής»

Ο 37χρονος Σουηδός καπετάνιος Πίτε Χάμαρσεντ έχει θέσει στόχο ζωής τον εντοπισμό των παράνομων αλιέων στις θάλασσες του κόσμου, «πιάνοντας» μάλιστα και ένα καταζητούμενο από την Ιντερπόλ παράνομο αλιευτικό, που λυμαίνοντας επί μια δεκαετία της θάλασσες και δεν καταγράφονταν τα ίχνη του. Όπως μεταφέρει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος σε ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» ο Σουηδός θαλασσοπόρου Χάμαρστεντ στα 37 του χρόνια έχει να διηγηθεί εμπειρίες από εκστρατείες κατά της παράνομης αλιείας στα νησιά Γκαλάπαγκος, καθώς και περιπετειώδεις συναντήσεις με ιαπωνικά φαλαινοθηρικά στην Ανταρκτική.
Ο θαρραλέος λαθροκυνηγός, όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκε και στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει μια διαφορετική αποστολή της οργάνωσης Sea Shepherd στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.
Τους τελευταίους μήνες, το σκάφος «Emanuel Bronner» συνδράμει εθελοντικά το ελληνικό Λιμενικό με περιπολίες εστιάζοντας σε περιπτώσεις παράνομης αλιείας, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία του θαλάσσιου πάρκου όπου απαγορεύεται η πλεύση σκαφών, ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή των οικοσυστημάτων. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, έκταση περίπου 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ειδικούς περιορισμούς και ρυθμίσεις σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα.
Η Βάλια Στεφανουδάκη, διευθύντρια των Sea Shepherd Ελλάδας, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι η οργάνωση αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή μετά την περυσινή θανάτωση με ψαροντούφεκο του «Κωστή», μιας φώκιας monachus-monachus. Εξήγησε ότι δεν έχουν οι ίδιοι δικαιοδοσία επιβολής προστίμων, μπορεί όμως να επιβαίνει λιμενικός στο δικό τους σκάφος κατά τις περιπολίες ή ειδοποιούν την ακτοφυλακή για να επέμβει εφόσον διαπιστώσουν εκείνοι κάποια παράβαση.
Στις 10 Αυγούστου εντόπισαν εντός της προστατευόμενης περιοχής ένα σκάφος από την Κάλυμνο, που είχε εισέλθει στο πάρκο χωρίς άδεια αλιείας. Λιμενικοί που ερεύνησαν το φορτίο του βρήκαν έναν ξιφία βάρους 6,5 κιλών, ο οποίος υπολειπόταν κατά 3,7 κιλά από το επιτρεπόμενο όριο και επέβαλαν τις αντίστοιχες κυρώσεις. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκονται εδώ, τους θεωρώ γνήσιους οικολόγους», λέει ο Χρήστος Φλωρούς, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στην Αλόννησο, για την παρουσία του σκάφους «Emanuel Bronner» στην περιοχή.
Ο Χάμαρστεντ αναφέρει ότι στην Αλόννησο εφαρμόζουν ένα μοντέλο παρόμοιο με αντίστοιχες προηγούμενες δράσεις τους στη Σικελία. Η παρουσία τους στην Ελλάδα σηματοδοτεί έως ένα βαθμό τη νέα τακτική που ακολουθούν στις μάχες που δίνουν κατά της υπεραλίευσης, έχοντας πλέον άμεση σύμπραξη με τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Η οργάνωση Sea Shepherd ιδρύθηκε το 1977 και για πολλά χρόνια οι δράσεις της επικεντρώνονταν στην έρευνα, καταγραφή και παρεμπόδιση παράνομων αλιευτικών, και συγκεκριμένα φαλαινοθηρικών, στα πιο απομακρυσμένα υδάτινα οικοσυστήματα. Τους έχουν αποκαλέσει στο παρελθόν «οικο-πειρατές», καθώς επί δεκαετίες οι ακτιβιστές της προσπαθούσαν να αναπληρώσουν τα κενά επιτήρησης που υπάρχουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.