Στ. Καλπάκης: «Αυτοσκοπός της κυβέρνησης η διατήρηση της “μαγικής εικόνας”… »

Βολές για πανδημία και πλημμύρες από τον Αν. Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έκανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέργιος Καλπάκης υπογραμμίζοντας πως η αυτοπροστασία του Πρωθυπουργού και η διατήρηση της “μαγικής εικόνας”, που περνά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι πλέον αυτοσκοπός του.
Ο κ. Καλπάκης έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση και για τον χειρισμό των καταστροφών από τις πλημμύρες, αλλά και για το θέμα της πανδημίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε στο πρώτο κύμα και δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση
να ενισχύσει ουσιαστικά τους πληγέντες

“Η αυτοπροστασία του πρωθυπουργού και η διατήρηση πάση θυσία της μαγικής εικόνας, που περνά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ότι όλα πηγαίνουν καλά και ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις, έχει γίνει αυτοσκοπός”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα για τις καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης και την απόκρυψη γεγονότων από μερίδα των ΜΜΕ.
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν δείχνει τη βούληση να ενισχύσει ουσιαστικά τους πληγέντες, δίνοντας 600 ευρώ στα νοικοκυριά και 5000-8000 ευρώ στις επιχειρήσεις, όταν οι μαρτυρίες μόνο των πληγέντων μιλάνε ακόμη και για εκατοντάδες χιλιάδες ζημιές.
“Όλο αυτό το πλαίσιο δείχνει και ολιγωρία στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική αντιμετώπισή του, γιατί προφανώς υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, για ρέματα που δεν καθαρίστηκαν, για αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, προκειμένου να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η βιβλική καταστροφή”, ανέφερε ο κ. Καλπάκης, ο οποίος σχολίασε και το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές τέσσερις ημέρες μετά από τις καταστροφές, κάνοντας μία κλειστή σύσκεψη και όχι συναντώντας τους πληγέντες.
Ενώ σχολίασε και τις αντιδράσεις των πολιτών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “Ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ήταν υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι δυνατόν! Δηλαδή ένας επαγγελματίας που του καταστράφηκε το μαγαζί και το εμπόρευμα ή ένας αγρότης που περίμενε να μαζέψει το βαμβάκι κι έχει σαπίσει η σοδειά του ή ένας κτηνοτρόφος που έχασε τα ζώα του θα περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κινητοποιήσει κι όχι τα προβλήματά του καθεαυτά να είναι βασική αιτία για να αντιδράσει εναντίον της κυβέρνησης”.

Ευθύνες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκτός όμως από κεντρικές ολιγωρίες, ο κ. Καλπάκης έκανε λόγο και για ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Κάθε φορά που προκύπτει μία τέτοια καταστροφή, είναι σύνηθες να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο. Το θέμα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πως εντοπίζει τα προβλήματα, τι σχεδιασμό κάνει και με ποιο τρόπο θέτει προτεραιότητες και διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια από την κεντρική εξουσία. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να εντοπίζει το πρόβλημα και να κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για να κάνει τα απαραίτητα κονδύλια, να προλάβει και να προνοήσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας καταστροφής”, σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως χρειάζονται μέτρα πρόληψης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί αλληλεγγύης για τις χώρες, που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση.

Πρωτοφανής αποποίηση
των ευθυνών του Πρωθυπουργού

Εκτός όμως από τις καταστροφές, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως και για το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας το μήνυμά του ως μία πρωτοφανή αποποίηση ευθυνών. “Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, με το lockdown πετύχαμε και την επιτυχία την πιστώνομαι εγώ, τώρα αν αποτύχουμε θα την χρεωθείτε εσείς. Δηλαδή μία κυβέρνηση, ένα οργανωμένο κράτος, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και πετάει όλο το μπαλάκι της ευθύνης στους πολίτες και τους λέει είναι δικό σας θέμα να αυτοπροστατευθείτε, φορώντας μάσκα, τηρώντας μέτρα υγιεινής, που είναι απαραίτητα , αλλά τι κάνει η κυβέρνηση”, υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης.
Συνέχισε δε, λέγοντας πως το Lockdown έγινε για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, όμως επτά μήνες μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, μιας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών το ΕΣΥ λειτουργεί με 5000 λιγότερο προσωπικό, ενώ οι ΜΕΘ στην Αττική είναι στα όριά τους , δεν γίνονται μαζικά τεστ, ενώ αυξήθηκε και το καθημερινό νοσήλιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ, όταν μετακινούνται προς νοσηλεία ασθενείς από το δημόσιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την κάλυψη των τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΠΥΥ, την πρόσληψη 15000 γιατρών και νοσηλευτών και στην στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. “Έχουμε ένα σύνολο προτάσεων για ενίσχυση του ΕΣΥ, όμως δεν δείχνει να θέλει η κυβέρνηση να το προχωράει. Μας λέει δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Λεφτόδεντρα για τα ΜΜΕ υπάρχουν και για τις λίστες Πέτσα, για τα σεμινάρια κατάρτισης, όταν είναι να στηρίξουν τους πολίτες και το ΕΣΥ εκεί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”, είπε τέλος κ. Καλπάκης.

Κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Καλπάκης δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει για το κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αιχμές Τσακαλώτου στον Τσίπρα για τη φράση πολιτικός απατεώνας που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Όλα τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ομόφωνα στην στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος αυτή τη στιγμή, που είναι να παρουσιάσει μία συνολική, εναλλακτική πρόταση σε αριστερή -προοδευτική κατεύθυνση. Είμαστε όλοι μαζί κι ενωμένοι και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε εμφατικά και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα δύσκολο επικοινωνιακό πεδίο, όπου τα κυρίαρχα ΜΜΕ που στηρίζουν αναφανδόν την κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούν να πιαστούν από το “και” για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό και συνέστησε σε όλα τα στελέχη να είναι προσεκτικά στο δημόσιο λόγο τους και να μην δίνουν πάτημα στους αντιπάλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.