Στ. Κυμπουρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Να προφυλαχθεί η ψυχική υγεία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, έκανε λόγο για ανισορροπία, λόγω του άγχους για το μέλλον

Εκτός από τη σωματική υγεία και την οικονομία, η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε και την ψυχική υγεία των πολιτών, με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είναι ψυχίατρος να ζητά, έστω σε δεύτερο χρόνο, την προφύλαξη της ψυχικής υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της και τα γρήγορα μέτρα που έλαβε, επισημαίνοντας πως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι μία παρακαταθήκη, που μετά την κρίση του κορωνοϊού, θα γίνει ακόμη πιο κατανοητή η προσπάθεια βελτίωσης του εθνικού συστήματος υγείας.

Σε ανισορροπία η ψυχική υγεία

Συγκεκριμένα, με άκρως θετικά λόγια μίλησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ για τις κινήσεις της κυβέρνησης στη μάχη αυτή του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως και οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες που δόθηκαν και κατάφεραν να μείνουν στο σπίτι. Ωστόσο, ο ίδιος, στην κρίση του κορωνοϊού έβαλε ακόμη μία διάσταση. Αυτή της ψυχικής υγείας, η οποία βρίσκεται σε μια ανισορροπία, λόγω του άγχους για το μέλλον.
«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους ανθρώπους, που έχουν μείνει μέσα και βρισκόμαστε σε καραντίνα ένα μήνα και κάτι μέρες, αλλά ήταν επιβεβλημένο να γίνει, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και πλέον αναγνωρίζεται παντού ότι πάμε καλά. Η κυβέρνηση έπαιξε σωστά και γρήγορα αλλά και οι πολίτες συμμορφώθηκαν με αυτή την οδηγία και καταφέραμε και μείναμε όλοι σπίτι. Από την άλλη, υπάρχει και ένας τομέας που επηρεάζεται και είναι η ψυχική σφαίρα. Υπάρχει δυσκολία, μια ανισορροπία, ένα άγχος για το μέλλον, πως θα είναι η επόμενη ημέρα, οι δουλειές κι όλα αυτά προκαλούν μία διατάραξη της ψυχικής μας υγείας», εξήγησε ο Ευρωβουλευτής και με την ιδιότητα του ψυχιάτρου.

«Πλατφόρμα δωρεάν παροχής συμβουλών»

Μάλιστα και ο ίδιος συμμετέχει σε μια πλατφόρμα δωρεάν παροχής συμβουλών, ενώ πριν από λίγες ημέρες με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το φλέγον, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της διασφάλισης της ψυχικής υγείας.
Σημείωσε πως σε δεύτερο στάδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία επιτροπή, μία ομάδα ειδικών της ψυχικής υγείας, προκειμένου να προφυλαχθεί η ψυχική υγεία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορικά με τις κινήσεις και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή την κρίση, ο κ. Κυμπουρόπουλος επεσήμανε πως «Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας γενικότερος συντονισμός για το πως θα πρέπει να λειτουργούμε σε υγειονομικό επίπεδο. Τώρα, μετά την κρίση κι από ιστορικής πλευράς η ΕΕ, καλώς- κακώς έτσι προχωράει, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, τώρα παίρνει αποφάσεις ότι πρέπει να δημιουργηθούν κοινές υγειονομικές αποφάσεις. Η ΕΕ αντέδρασε τόσο γρήγορα, όσο μπορούσε, σύμφωνα με τα εργαλεία που είχε».

«Διαδικασία αξιολόγησης της κρίσης»

Ο ίδιος σχολίασε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η διαδικασία αξιολόγησης της κρίσης, για να δοθούν χρήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει σε επίπεδο κοινωνίας, εργασίας και επιχειρήσεων, ενώ τόνισε πως όταν καταλαγιάσει η κρίση αυτή και μετρήσουμε ως χώρα το τι πρέπει να γίνει, τότε θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το μέγιστο των απαραίτητων κονδυλίων και χρημάτων.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος όμως μίλησε και για το σύστημα υγείας και πως αυτό ανταποκρίθηκε σ’ αυτή τη δοκιμασία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως κορωνίδα του συστήματος υγείας τα κρεβάτια των ΜΕΘ, που αυξήθηκαν και θα μείνουν ως παρακαταθήκη στους πολίτες.
«Υπάρχει ένα κράτος που έχει συνέχεια. Πιστεύω ότι το σύστημα υγείας έχει ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά, αν αναλογιστούμε, που για μένα είναι η κορωνίδα ενός συστήματος υγείας, ότι διπλασιάστηκαν τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα αξιόλογο και μετρήσιμο χαρακτηριστικό και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου υγείας για όλους τους πολίτες. Και μετά τον κορωνοϊό θα υπάρχει ένα επίπεδο υγείας, που ο κάθε πολίτης θα αισθάνεται σίγουρος ότι εάν θα αρρωστήσει θα θεραπευτεί. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την εποχή του κορωνοϊού, αλλά και το μετά. Η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα, αποτελεσματικά και αφήνει έργο για όλους τους πολίτες», τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

«Να δούμε τι φταίει και κλείνουμε ανθρώπους μέσα σε ιδρύματα»

Βέβαια, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους οίκους ευγηρίας αλλά και τα ιδρύματα όπου διαμένουν άτομα με αναπηρίες, επισημαίνοντας πως αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο “αφέθηκαν στη μοίρα τους”, καθώς αρκετοί από το εργατικό δυναμικό φοβήθηκαν τον ιό και άφησαν μόνους αυτούς τους ανθρώπους.
«Πρέπει να δούμε τι φταίει και κλείνουμε ανθρώπους μέσα σε ιδρύματα. Πλέον είμαστε σε μια εποχή που είναι απαραίτητο να κλείσουν τα ιδρύματα και οι πολίτες με αναπηρία να βγουν στην κοινωνία και να λειτουργήσουν» υπογράμμισε και ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και συζητά τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ, μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους πολίτες με αναπηρία να επιλέγουν μόνοι τους πως και που θα ζήσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.