Στ. Ντάφης στο Ράδιο ΕΝΑ: Περιορίστηκε ο χειμώνας, αυξήθηκε σημαντικά το καλοκαίρι

Ο φυσικός - μετεωρολόγος διαχειριστής του meteovolos.gr και του climatebook.gr μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Έχει περιοριστεί η περίοδος του χειμώνα, έχει αυξηθεί σημαντικά η περίοδος του καλοκαιριού, κάτι που οι μετεωρολόγοι αποδίδουν στην κλιματική κρίση, διότι η κατάσταση αυτή δεν έγκειται στους φυσιολογικούς ρυθμούς του κλίματος, αλλά θερμοκηπικά αέρια συμβάλλουν στην εικόνα αυτή, ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη, ο Σταύρος Ντάφης φυσικός – μετεωρολόγος διαχειριστής του meteovolos.gr και του climatebook.gr.

Όπως είπε, έχουν μειωθεί οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία και οι χιονοπτώσεις έχουν μετατοπιστεί προς τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα έχει μετατοπιστεί η λήξη του χειμώνα στις αρχές Απριλίου, γι’ αυτό έχουμε και όψιμους παγετούς.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα πάρει χρόνο η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, επειδή δεν είναι πολύ αποδοτικές, δεν μπορούμε να στηριχτούμε άμεσα σε αυτές. Γι’ αυτό βλέπουμε και την εκτίναξη τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μόλις γίνει κάτι στα βόρεια σύνορά μας, δείχνει ότι εξαρτόμαστε από τον άνθρακα.

Βελτίωση στην τομέα παραγωγής
και νέων μορφών ενέργειας

Ωστόσο τόνισε ότι το μέλλον δεν είναι τόσο δυσοίωνο, καθώς υπάρχουν νέες τεχνολογίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει βελτίωση στην τομέα παραγωγής και νέων μορφών ενέργειας και καλύτερες τεχνολογίες αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουμε.

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ελπίδα» και στις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ο κ. Ντάφης επισήμανε ότι οι προγνώσεις έχουν μεγάλα σφάλματα ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με πιθανότητες και σενάρια τα οποία επεξεργάζονται οι μετεωρολόγοι και δίνουν την τελική πρόγνωση ως το κυριότερο σενάριο.

Η “Ελπίδα” ήταν πιο φιλική στον Βόλο και οι μετεωρολόγοι δεν έπεσαν έξω στην ένταση των φαινομένων, διότι το βράδυ της Κυριακής είχαμε δημοσιεύσει στη σελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών προγνωστικό χάρτη χιονοκάλυψης, ενώ ανέβασα κι εγώ στο meteovolos.gr ειδικότερα για τη Μαγνησία, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, περιμέναμε 5-10 εκατοστά χιονιού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού έπεσε λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην περιοχή της Αγριάς και των Λεχωνίων σημειώθηκε χιονόπτωση 20 εκατοστών, ενώ η διάρκεια των φαινομένων ήταν μέσα στις προβλέψεις μια ημέρα πριν.

Για την περίπτωση της Αττικής, ο φυσικός – μετεωρολόγος, ανέφερε ότι όλοι οι μετεωρολόγοι που είχαν βγει στα κανάλια είχαν πει ότι τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το πρωί. “Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια λεπτού, πότε θα ξεκινούσε η χιονόπτωση. Κατ’ εμέ ήταν λάθος που είχαν ξεκινήσει οι υπηρεσίες να λειτουργούν και οι οδικές αρτηρίες ήταν ακόμη ανοιχτές σε ώρα αιχμής, καθώς γνωρίζαμε ότι στην ώρα αιχμής θα έρθει ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού”, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 9 το πρωί, όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους και κάποια στιγμή αναγκάστηκε να φύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, γιατί είδαν ότι το πράγμα σοβαρεύει και είχαμε τα αποτελέσματα που είδαμε στις ειδήσεις.

«Τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται
πιο έντονα και πιο συχνά»

Με την κακοκαιρία “Μήδεια” 11 μήνες πριν στην Αθήνα έπεσαν μεγάλα ποσοστά χιονιού, είχαν πληγεί περισσότερο οι δυτικές περιοχές που και πάλι είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατοστά σε πολλά σημεία της Αθήνας. “Δεν ήταν πρωτόγνωρη η κακοκαιρία. Είχε συμβεί ξανά το 2008, το 2004, το 2002, έχουν ξανασυμβεί χιονοκαταιγίδες και εντός της Αθήνας, ενώ τα κλιματικά στοιχεία που έχουν συμβεί για το μέλλον, είναι δυσοίωνα. Το φωνάζουμε εδώ και χρόνια ότι τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά”, επισήμανε. Ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι η μέση κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική, δηλαδή μπορεί να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, περιόδους μεγάλης ξηρασίας, όπως όταν έρχονται τα ακραία φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Ο κ. Ντάφης περιγράφει στο climatebook.gr, ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από τον Βόρειο Πόλο και σχολιάζοντας το στοιχείο αυτό, τόνισε ότι ο Βόρειος Πόλος έχει μετακινηθεί στη Μεσόγειο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Ο ίδιος είπε ότι μιλούσε με έναν φίλο του στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου είχε 6 βαθμούς και γκρίνιαζε που δεν χιονίζει.

Ο κ. Ντάφης επισήμανε ότι ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται σύντομα και θα συζητάμε τα ίδια σε λίγο καιρό ξανά, είτε χιονιά, είτε πλημμύρες ή πυρκαγιές και δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Για το σκηνικό του καιρού που αλλάζει το Σάββατο, ανέφερε ότι δεν θα επηρεάσει τη Μαγνησία, ενώ πρόσθεσε ότι έρχεται και ένα πέμπτο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Φλεβάρη, με κάποιος ψύχος που κατεβαίνει νοτιότερα, το οποίο οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν στενά και διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι κάτι ακραίο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.