Στ. Σταματάκου: Γίνονται εγκλήματα απέναντι στα ζώα

Η δημοσιογράφος που υιοθέτησε ένα σκελετωμένο σκυλάκι από το κυνοκομείο Γλαφυρών μιλά για το μείζον θέμα των κακοποιήσεων ζώων

Ο πόνος στα αθώα μάτια του σκύλου, που ο ιδιοκτήτης του τον έδεσε και του έκοψε με τανάλια τους όρχεις, έκανε τον γύρω του διαδικτύου και εξόργισε εκατομμύρια ανθρώπους. Δυστυχώς όμως, η αποτρόπαιη αυτή πράξη δεν είναι η μοναδική που έχει συμβεί, μιας και πολύ συχνά ενημερωνόμαστε για επιθέσεις και κακοποιήσεις σε αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα.
Η Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος, πριν από πέντε χρόνια επισκέφθηκε το κυνοκομείο των Γλαφυρών και μαζί με άλλους φιλόζωους είχε αντικρίσει πεθαμένα ζώα αλλά και σκελετωμένα. Για την δική της αυτή εμπειρία αλλά και για τις επιθέσεις απέναντι σε ζώα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας πως δεν είναι μικρή η μερίδα εκείνων, που προβαίνει σε φρικτές και αποτρόπαιες κακοποιήσεις απέναντι σε ζώα ενώ τώρα τέτοιου είδους ειδήσεις δημοσιοποιούνται πιο εύκολα.

«Είχαμε αντικρύσει μια τραγική κατάσταση»

“Πέντε χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου επισκέφθηκα το κυνοκομείο Γλαφυρών στον Βόλο και ήταν για μένα το βάπτισμα του πυρός, που με έκανε να γίνω τόσο φιλόζωη. Είχαμε αντικρύσει τότε μια τραγική κατάσταση. Είδαμε σκυλιά νεκρά, σκελετωμένα, που είχαν περάσει πάρα πολύ δύσκολα και θα κατέληγαν, εάν δεν είχαμε ενημερωθεί και βρεθεί εκεί. Και ο τότε Δήμαρχος, που υπάρχει ακόμη στην πόλη, αποκαλούσε τους φιλόζωους βρωμιάρηδες, μπαχαλάκηδες κι έλεγε ότι αυτά που είχαμε δει ήταν στημένα”, είπε χαρακτηριστικά για την εικόνα που είχε αντικρίσει τότε η κ. Σταματάκου, μια εικόνα που την είχα καταγράψει και η ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Η ίδια βλέποντας τι επικρατούσε αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, που βρίσκονταν στο κλουβί νούμερο πέντε. Τότε η “Πεντάμορφη”, όπως την ονόμασε ήταν ενήλικη και ζύγιζε μόλις 13 κιλά, ενώ σήμερα 35.
“Η φιλοζωία για μένα είναι ζήτημα πολιτισμού και πολιτικής, γι’ αυτό θα πρέπει όταν εκλέγουμε ανθρώπους που διαχειρίζονται τις ζωές μας και τις ζωές άλλων πλασμάτων να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Θυμάμαι τότε χαρακτηριστικά τον κ. Μπέο να λέει ότι θέλω να εκλεγώ για να καθαρίσω την πόλη από τα αδέσποτα και μάλλον το έκανε σε μεγάλο βαθμό”, σημείωσε η δημοσιογράφος και συμπλήρωσε πως αν και πρωτόδικά ο υπεύθυνος του κυνοκομείου είχε καταδικαστεί στο εφετείο δεν έλαβε καμία ποινή.

Η εικόνα του κυνοκομείου των Γλαφυρών
είναι ίδια με πολλά κυνοκομεία στην Ελλάδα

“Δυστυχώς οι δήμοι στην Ελλάδα αρκετές φορές είναι οι μεγαλύτεροι κακοποιητές”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Σταματάκου λέγοντας πως είναι αυτοί που με εντολή τους μπορούν να κακοποιήσουν εκατοντάδες ζώα και νόμιμα. Μάλιστα επεσήμανε πως η τότε εικόνα που επικρατούσε στο κυνοκομείο των Γλαφυρών ήταν η ίδια σε πολλά κυνοκομεία της χώρας, με την ίδια να επισκέπτεται αυτά της Φλώρινας, της Λαμίας, της Σπάρτης, των Σερρών και της Κοζάνης. Ωστόσο, η κατάσταση στον Βόλο έγινε περισσότερο γνωστή εξαιτίας του προκλητικού τρόπου που διαχειρίστηκε το θέμα ο δήμαρχος Βόλου, όπως υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

Γίνονται “εγκλήματα” απέναντι στα ζώα

Οι εικόνες όμως κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν. Το τελευταίο διάστημα όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ιστοριών κακοποίησης ζώων που δεν έχουν προηγούμενο.
“Όταν μέσα σε μία εβδομάδα, ο ένας κόβει με τανάλια τους όρχεις του σκύλου που έχει κρεμάσει στην Κρήτη, ο άλλος μαχαιρώνει σκύλο στη μέση του δρόμου στη Νίκαια. Δεν ήταν άνθρωποι παραβατικοί, που εμφανώς είχαν κάποιο ψυχικό νόσημα. Δεν ήταν στιγματισμένοι. Θα έλεγες ότι ήταν καθόλα φυσιολογικοί. Στην Πάτρα βρέθηκαν οκτώ γάτες σφαγμένες στον δρόμο. Στα Λιόσια βρέθηκε γάτα πυροβολημένη. Την έβλεπαν για πέντε μέρες και κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να την πάει σε έναν γιατρό. Το γατί πέθανε όχι από τον πυροβολισμό, αλλά από τις πέντε μέρες που έμεινε έτσι. Στα Στείρα Ευβοίας , πριν από καιρό κάποιος έλιωσε με την καρέκλα ένα κουταβάκι μπροστά από την ταβέρνα του. Γίνονται εγκλήματα ακόμη και από παιδιά. Έξω από τα δικαστήρια στην Άρτα παιδιά έβαλαν φωτιά σε ένα σκυλάκι και τραβούσαν βίντεο. Ευτυχώς το σκυλάκι σώθηκε και τώρα είναι καλά. Αν δούμε ένα κακοποιημένο πλάσμα ας δώσουμε χείρα βοηθείας. Ένδειξη ανθρωπιάς είναι να δείχνεις αλληλεγγύη σ’ όλα τα πλάσματα. Θυμάμαι κακοποιήσεις πολύ άσχημες, αλλά δεν λάμβαναν δημοσιότητας. Δεν έγιναν ξαφνικά κακοποιητές οι Έλληνες. Δεν είναι μικρή η μερίδα εκείνων που προβαίνει σε φρικτές κι αποτρόπαιες κακοποιήσεις. Θα έπρεπε ειδεχθείς κακοποιήσεις να είναι κακούργημα”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Σταματάκου και συμπλήρωσε πως τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά, απλά τώρα λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα.
Τέλος, η ίδια επεσήμανε πως αυτή την περίοδο καταρτίζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με τη συμβολή του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου, που θα δώσει λύσεις στα ζητήματα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.