Στα αρχεία της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης η έκδοση «200 Χρόνια, η Μαγνησία το 1821»!

Τιμή για τον «Όμιλο Καρεκλίδη», η θερμή αποδοχή του βιβλίου που αφορά στην Επανάσταση

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για τον «Όμιλο Καρεκλίδη» το γεγονός, ότι η έκδοση «200 Χρόνια, η Μαγνησία το 1821», που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και εξαντλήθηκε απ΄τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας, βρίσκεται πλέον στα αρχεία της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης! Η τιμή μάλιστα είναι διπλή, καθώς αντίτυπα, με την μέριμνα του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Νικολίτση, Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και υποδιευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, δόθηκαν παράλληλα, τόσο στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, όσο και σε ελληνικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Η συμμετοχή του πατρός Ιωάννη και της ίδιας της Μητρόπολης στην επίτευξη του στόχου έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου βέβαια, ήταν σημαντική και καταλυτική, καθώς στα περιεχόμενά του, εντάχθηκε ένα αποκλειστικό έντυπο υλικό που αφορούσε στη δράση του Άνθιμου Γαζή στην Αυστρία.

Η επετειακή έκδοση «200 Χρόνια, η Μαγνησία το 1821»

Η έκδοση του «Ομίλου Καρεκλίδη», με τον τίτλο «200 χρόνια η Μαγνησία το 1821. Πτυχές της τοπικής επανάστασης, πρόσωπα και άγνωστες ιστορίες της Θεσσαλίας» την επιμέλεια της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής, έχει μέχρι σήμερα αποσπάσει τα θετικά σχόλια, πολλών εκπροσώπων, φορέων και συλλόγων , ακαδημαϊκών και γενικότερα ανθρώπων των τεχνών, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας! Η πολυτελής έκδοση, κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο, εμπλουτίζοντας τη γνώση και στολίζοντας τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών και όχι μόνο, της εφημερίδας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο πόνημα 200 σελίδων, όσα και τα χρόνια που συμπληρώθηκαν από το έτος έναρξης της Επανάστασης, αναφερόμενο σε πτυχές της τοπικής ιστορίας, πρόσωπα και άγνωστες ιστορίες της Θεσσαλίας. Το εξώφυλλό του κοσμούν η Ελληνική Σημαία και η Σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις Μηλιές στις 7 Μαΐου του 1821. Το όλο περιεχόμενο, απαρτίζεται από 40 θεματικές ξεχωριστές ενότητες με κοινή συνισταμένη τη Μαγνησία και τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ‘ 21 και με κοινό στόχο την προβολή προσώπων και γεγονότων γνωστών – αγνώστων που αφορούν στη Θεσσαλία και τον απελευθερωτικό της αγώνα.
Σπουδαίοι επιστήμονες, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές καταθέτουν το πλούσιο ιστορικό, ενημερωτικό υλικό τους, πλαισιωμένο από επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό Ελλήνων και ξένων.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης

Στη Βιέννη λειτουργεί η Ελληνική Εθνική Σχολή, η οποία υπάγεται στη Μητρόπολη Αυστρίας και είναι το παλαιότερο Ελληνικό Σχολείο της Διασποράς. Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος, και Υποδιευθυντής ο Πρωτοπρεσβύτερος, Πατήρ Ιωάννης Νικολίτσης. Στο Ελληνικό Σχολείο λειτουργεί νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και είναι συμπληρωματικό στο αυστριακό σχολείο. Παρέχει σε τουλάχιστον 300-350 μαθητές και μαθήτριες μαθήματα ελληνικής γλώσσας, Πολιτισμού, Ιστορίας και θρησκείας κατά τις απογευματινές ώρες και πλέον του σχολικού προγράμματος.
Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ιδρύθηκε το 1804, με αυτοκρατορικό διάταγμα του Φραγκίσκου Α’, μετά από αίτημα των Ελλήνων εμπόρων στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου για την ίδρυση ενός ελληνικού σχολείου, καθώς πριν υπήρχαν μόνο οικοδιδάσκαλοι και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως έως σήμερα.
Στο ξεκίνημά της, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης λειτούργησε σαν σχολείο ολοήμερο, όπου διδάσκονταν όλα τα γνωστά μαθήματα της εποχής, καθώς επίσης και ποίηση, ρητορική, αστρονομία, φυσική ιστορία, χημεία, μουσική αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στο καταστατικό της σχολής υπήρχε φροντίδα για τη μόρφωση και των δύο φύλων. Επιπλέον, λειτούργησε σαν πόλος έλξης για τους σημαντικούς δασκάλους που έδωσαν το στίγμα του ελληνικού διαφωτισμού στη σχολή.

Σπουδαίοι λόγοι δίδαξαν στο σχολείο

Σπουδαίοι λόγοι, μεταξύ των οποίων οι Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας, Μισέλ Αποστολίδης, Κωνσταντίνος Κούμας πήγαν και δίδαξαν στο σχολείο. Τα πρώτα βιβλία ήταν εκείνα του Αθανασίου Ψαλίδα και της οικογένειας Δάρβαρη, σπουδαίων φορέων του ελληνικού διαφωτισμού στη Βιέννη. Χάρη στην καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη της, η Ελληνική Εθνική Σχολής Βιέννης, λειτούργησε και ως «αιμοδότης» για την εκπαίδευση στην ελεύθερη Ελλάδα.
Μετά την άνοδο του Καποδίστρια, βιβλία, εποπτικά μέσα και άλλα εργαλεία αξιοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών των πρώτων ελληνικών εκπαιδευτηρίων και των αλληλοδιδακτικών σχολείων που είχε ιδρύσει ο Κυβερνήτης στην Αίγινα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.