Στα χέρια ξένων, παλιά εξοχικά στη Μαγνησία

Σε προνομιούχα μέρη, που δεν μπορούν να διατηρήσουν κληρονόμοι!

Στα χέρια των ξένων περνούν σταδιακά, κυρίως παλιά εξοχικά ακίνητα σε καλές θέσεις της Μαγνησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου, καθώς οι Έλληνες δεν μπορούν να τα διατηρήσουν λόγω της δυσβάστακτης φορολογίας, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα», η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου Νεοκλεία Κρατήρα.
Σύμφωνα με την κα Κρατήρα, ολοένα και αυξάνονται οι πωλήσεις κυρίως εξοχικών παλαιών κατοικιών σε προνομιούχα μέρη της Μαγνησίας. «Ειδικά φέτος, τα πωλητήρια για σπίτια που έχουν κληρονομηθεί και δεν μπορούν οι κληρονόμοι να κρατήσουν, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», ανέφερε.
«Από την άλλη, υπάρχει ενδιαφέρον από Ευρωπαίους και Βορειοευρωπαίους που έχουν εκτιμήσει τα κάλλη της περιοχής, έχουν την οικονομική άνεση και τους φαίνονται πολύ καλές οι τιμές που έχουν πέσει», εξήγησε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων.
Η κ. Κρατήρα δήλωσε ότι πλέον οι νέοι άνθρωποι, δεν θέλουν την ακίνητη περιουσία των γονέων και ενώ παλιότερα τα αδέλφια μάλωναν για ένα σπίτι, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Η ίδια ανέφερε ότι πρόβλημα στο ακίνητο, δεν είναι για πολλούς ο φόρος κληρονομιάς που τον πληρώνεις μια φορά, αλλά η διατήρηση αυτών των οικιών και κυρίως, λόγω του δυσβάστακτου ΕΝΦΙΑ.

Τα ίδια βάρη από τον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η κ. Κρατήρα σχολίασε τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ότι ο επόμενος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, λέγοντας ότι η ίδια δεν καταλαβαίνει πως θα είναι δικαιότερος ο φόρος, τη στιγμή που το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, είναι 3,2 δις €, όσο θα είναι και το 2018!
«Εμείς ζητάμε σταδιακά να μειωθεί το ποσό που εγγράφεται στον προϋπολογισμό, διότι τότε θα μειωθεί πραγματικά ο ΕΝΦΙΑ», επισήμανε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων. Όπως είπε, αναμένεται μείωση των αντικειμενικών τιμών, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά συγχρόνως θα ανέβουν οι συντελεστές, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος των ιδιοκτητών έκανε λόγο για παράλογα φαινόμενα που οφείλονται στη μη φορολόγηση περιοχών εκτός σχεδίου, που έχουν ως αποτέλεσμα, ένα ακίνητο στο Μύκονο να πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ότι ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη. Όπως είπε, έχει δοθεί μια παράταση, αλλά αίτημα είναι να αρθεί αυτή η ασυλία.
Ακόμη, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν να σταματήσει ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ για περιουσία πάνω από 200.000 €, τονίζοντας ότι είναι μικρό το ποσό από το οποίο αρχίζει ο διπλός φόρος, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση, καθώς πρόκειται για δύο φόρους, υποστήριξε η κ. Κρατήρα.
«Αν λάβουμε υπόψη και τους συντελεστές επί των ενοικίων που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, η εκμετάλλευση των ακινήτων όχι μόνο είναι ασύμφορη και δυσβάσταχτη, αλλά πρόκειται για… «λύτρα», για να μην πάει κάποιος στη φυλακή», ήταν η δήλωση της προέδρου των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα ακίνητα για τους φοιτητές

Για το θέμα των ακινήτων που προορίζονται για φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, η κα Κρατήρα, τόνισε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων προς ενοικίαση.
Σύμφωνα με την ίδια, οι φοιτητές αναζητούν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, οι ιδιοκτήτες ζητούν κάτι παραπάνω για να βγάλουν τα έξοδα του ακινήτου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ζητούν σχετικά καινούργιες κατασκευές με ανέσεις (τουλάχιστον αυτόνομη θέρμανση και ενεργειακά κουφώματα), διαμερίσματα, που έχουν πρωτίστως ζήτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.