Στα χνάρια του σκόρδου Πλατυκάμπου βαδίζει…η ελιά της Δυτικής Μαγνησίας

Με στόχο αγορές που ζητούν λειτουργικά τρόφιμα με ισχυρισμούς υγείας

Στα χνάρια του σκόρδου Πλατυκάμπου, που διείσδυσε στην αγορά της Ιαπωνίας, πρόκειται να βαδίσει η ελιά Δυτικής Μαγνησίας, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, δια χειρός …του Τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εργάζεται ώστε να αποκτήσει το παγκόσμιο πρωτόκολλο πιστοποίησης, μαζί με άλλα προϊόντα του Θεσσαλικού κάμπου.
Ο Δημήτρης Κουρέτας Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, αναφέρθηκε στη διαδρομή που έγινε ώστε το σκόρδο Πλατυκάμπου να φτάσει στην Ιαπωνία και τόνισε ότι οι ίδιες διαδικασίες ακολουθούνται και για άλλα αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων η ελιά της Δυτικής Μαγνησίας, όπου υπάρχει ένας ελαιώνας 60.000 στρ. περίπου. Όπως είπε, η συγκεκριμένη ελιά είναι εξαιρετικής ποιότητας και αν αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά, θα ανέβει η τιμή της στο διπλάσιο και θα έχει στόχο αγορές που ζητούν λειτουργικά τρόφιμα με ισχυρισμούς υγείας, όπως είναι η Ιαπωνία και η Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε, γιατί έχει τεράστιο εισόδημα του ΑΕΠ (33%) πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, ενώ Πανελλαδικά είναι περίπου 10%. Επίσης έφερε το παράδειγμα της Ν. Ζηλανδίας, που είναι από τις χώρες που βγήκαν από την κρίση επενδύοντας στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Όπως είπε έχει αξία πρωτογενούς παραγωγής σαν τη δική μας περίπου 6 δις € και εξάγει τρόφιμα αξίας 27 δις €, ενώ εμείς εξάγουμε τρόφιμα αξίας 6 δις, διότι δεν παίρνουμε την προστιθέμενη αξία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο Τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας δουλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια στην προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα και για να μπορέσει κανείς να «χτίσει» κάτι τέτοιο, χρειάζεται αρκετό χρόνο, για να μπορέσει να πείσεις τους ξένους ότι αυτά τα προϊόντα έχουν κάτι ξεχωριστό και αυτό πρέπει να γίνει με μια μεθοδολογία.

Πως το σκόρδο έφτασε στην Ιαπωνία

«Εμείς δουλέψαμε από το 2009 και πέρυσι με μια νέα μεθοδολογία, οδηγήθηκε στο ίδιο παγκόσμιο πρωτόκολλο πιστοποίησης για τα αγροτικά προϊόντα, δημοσιεύτηκε το 2019, έγιναν τα χαρτιά και αυτή τη στιγμή αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να πάρει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μ’ αυτό το σκεπτικό, είχαμε έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς στον Πλατύκαμπο, πήραμε σκόρδα και με βάση αυτή τη μεθοδολογία που είχαμε κατοχυρώσει, βρήκαμε ότι τα σκόρδα της περιοχής είχαν πολύ περισσότερες ουσίες με πολύ μεγάλο βιολογικό ενδιαφέρον και τα επικοινωνήσαμε στην ιαπωνική φαρμακευτική εταιρία Wakunaga, πριν ένα χρόνο», τόνισε ο κ. Κουρέτας.
Ο ίδιος είπε ότι εστάλησαν τα αποτελέσματα στους Ιάπωνες που απάντησαν ότι θέλουν να συζητήσουν από κοντά και στελέχη της εταιρίας ήρθαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2020, επισκέφθηκαν την περιοχή, εντυπωσιάστηκαν από τις συνθήκες της καλλιέργειας, πήραν δείγματα, που επειδή ήταν πολλά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ιαπωνία και στο σημείο αυτό βοήθεια πολύ η Περιφέρεια και οι αναλύσεις έγιναν σε 10 ημέρες. Επίσης 30 κιλά σκόρδων πήγαν στην Ιαπωνία έγιναν αναλύσεις εντατικές και προ ημερών έγραψαν ότι τα σκόρδα πληρούν τις προδιαγραφές που θέλουν και πλέον το σκόρδου του Πλατυκάμπου είναι επίσημος τροφοδότης της Wakunaga Pharmaceutical.

Ξεκίνησε η διαδικασία και για άλλα είδη

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Π.Θ. η περιοχή του κάμπου, όπως ο Πλατύκαμπος, η Νίκαια, ο Τύρναβος, τα Φάρσαλα, έχουν μια αρκετά μεγάλη θερμοκρασία από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάτι που στρεσάρει πολύ τα φυτά και τα κάνει να βγάζουν ουσίες πολύ χρήσιμες, για να επιβιώσουν. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όχι μόνο τα σκόρδα και σ’ αυτή τη μεθοδολογία έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε τα αμύγδαλα του Συκουρίου, την ελιά της Δυτικής Μαγνησίας, όπου υπάρχει ένας ελαιώνας 60.000 στρ. περίπου, τα κάστανα Κισσάβου κάποιες ποικιλίες αχλαδιών που καλλιεργούνται στον Τύρναβο, ποικιλίες δημητριακών και ψυχανθών στα Φάρσαλα», τόνισε ο κ. Κουρέτας. Ο καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών, εξήγησε ότι, επειδή θα υπάρχει μια πιστοποίηση που θα πρέπει να έχουν όλοι οι παραγωγοί, για να ελέγχονται αυστηρά, όπως γίνεται σε όλες τις τέτοιου τύπου παραγωγές, ενώ η τροφοδοσία των σκόρδων στην Ιαπωνία, θα έχει τεράστια προστιθέμενη αξία στις αγορές που θα πωληθούν τα σκόρδα. Όπως είπε, ενώ το σκόρδο πωλείται περίπου 1,50 – 1,80 € το κιλό από τους παραγωγούς, οι Ιάπωνες το αγοράζουν προς 6 και 7 €.
«Με τα πιστοποιητικά αυτά είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι άνθρωποι να οργανωθούν, να τυποποιήσουν το σκόρδο και να το πουλήσουν διεθνώς», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.