Σταμάτησε τις θεραπείες του σημαντικό ποσοστό των χρόνιων ασθενών!

Απ΄τον Μάρτιο, όπως τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Διευθυντής της «Ένωσης Ασθενών Ελλάδος» Γ. Τσιακαλάκης

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων, όμως έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και στην ζωή των χρόνιων πασχόντων, καθώς κατά τη διάρκειά της, πολλοί ήταν εκείνοι που σταμάτησαν τις θεραπείες τους! Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού της κοινότητας. Ο κ. Τσιακαλάκης έθιξε το θέμα των στοιχείων καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα μέσα που απαιτούνται, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ομοψυχία και των πολιτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και η αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας.

Τσιακαλάκης Γ. Διευθυντής Ένωσης Ασθενών

Πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων και ποια είναι η γνώμη σας για τον επερχόμενο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού;

Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για το επόμενο διάστημα, να τηρήσουμε όλοι οι πολίτες τα μέτρα, έτσι ώστε όχι μόνο να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος εναντίον της ζωής των πολιτών, αλλά για να εκκινήσουμε το νωρίτερο δυνατό και την οικονομία, γιατί σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές απειλούμαστε και από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση αλλά και από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ενδεχομένως θα ενταθούν για ένα κομμάτι του πληθυσμού κατά την τρέχουσα περίοδο και το επόμενο διάστημα όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες Lockdown. Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο έχουμε ενθαρρυντικά νέα καθώς εγκρίθηκε το εμβόλιο από την Μ. Βρετανία κι ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευελπιστούμε ότι στους επόμενους μήνες, αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και στην Ελλάδα με τα πρώτα βήματα του εμβολιασμού να είναι τα πιο κρίσιμα. Δηλαδή να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό,, ξεκινώντας από τους επαγγελματίες υγείας και τις δομές φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και στη συνέχεια πληθυσμοί ανά ηλικία.
Αν καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και εμβολιάσουμε τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, θα έχουμε επιτύχει να θωρακίσουμε τις ηλικιακές ομάδες που υπάρχει το 99% των θανάτων αυτή τη στιγμή από κορωνοϊό. Θα έχουμε επιτύχει μια ισχυρή θωράκιση απέναντι σ’ αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Υπάρχουν προβλήματα ασθενών, μη πασχόντων από κορωνοϊό, που πρέπει να έχουν μία παρακολούθηση και συνέχιση των αγωγών τους στα Νοσοκομεία;

Αυτή είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη από τον Μάρτιο ένα σημαντικό ποσοστό των χρόνιων ασθενών σταμάτησε τις θεραπείες του, ακόμη και στην περίοδο που δεν είχαμε Lockdown, το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου ένα σημαντικό ποσοστό θεραπειών δεν γίνονταν ή γίνονταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν έρευνες και διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών εν μέσω της πανδημίας, γιατί το φορτίο αυτό της νοσηρότητας θα επιβαρύνει αμέσως μετά την πανδημία και οι επιπτώσεις θα φανούν εκεί. Εμείς κατ΄επανάληψη έχουμε απευθυνθεί και στο Υπουργείο και στις Υγειονομικές Περιφέρειες, σε όλες τις αρμόδιες αρχές γιατί λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα από ασθενείς στους οποίους έχει διακοπεί η θεραπεία. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κρίσιμες οι περιστάσεις, μακριά από μας οποιαδήποτε εύκολη και ανέξοδη κριτική, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε όλοι από κοινού πολίτες, πολιτεία, υγειονομικό σύστημα μία εξίσου δυνατή μάχη για τη διατήρηση της πρόσβασης των χρόνιων ασθενών στη θεραπεία τους παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid. Διαφορετικά οι συνέπειες σύμφωνα και με τους επιστήμονες θα είναι ολέθριες στο επόμενο διάστημα.

Αναφερθήκατε σε ανακοίνωσή σας, στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει στην καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων ως εγγύηση επιτυχίας στη μάχη τη πανδημίας. Αυτή η είδηση της διπλής καταγραφής, θορύβησε κι εσάς;

Αυτή ήταν η τελευταία παρέμβαση της Ένωσης για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεντρώσαμε όσα αιτήματα διαχρονικά ειχαμε από τον Μάρτιο και υποβάλλουμε προς την πολιτεία γι’ αυτό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σ’ αυτή τη μάχη να έχουμε σκιές αμφισβήτησης στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων ή σχετικά με τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις ή σχετικά με τις συμφωνίες ή διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας, που σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση αυτή είναι υγιής. Αυτό που λέμε είναι το εξής απλό. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέσα που απαιτούνται έτσι ώστε να διατηρηθεί η ομοψυχία και των πολιτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και η αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας. Για το ποια πολιτική απόφαση ήταν σωστή και ποια ήταν λανθασμένη έχουμε όλο τον χρόνο να τα συζητήσουμε μόλις φύγουμε από την κορυφή της πανδημίας. Προς το παρόν πρέπει όλοι να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτό τον εθνικό σκοπό αντί να αναλωνόμαστε σε ανταγωνισμούς για θέματα που θα μπορούσαν με συστηματικό τρόπο να έχουν επιλυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε κριτική, αλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες της εθνικής απόκρισης στην πανδημία.

Σε ποια συμπεράσματα καταλήξατε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ασθενών;

Ήταν η ένατη χρονιά που πραγματοποιήθηκε. Είναι ο μεγαλύτερος θεσμός διαβούλευσης των χρόνιων ασθενών αλλά των πολιτών εν γένει με την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα για ζητήματα που αφορούν στην υγεία και το υγειονομικό σύστημα. Οι περιστάσεις είναι τέτοιες που σε μεγάλο βαθμό και το φετινό συνέδριο ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν στην πανδημία. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι μας να έχουμε το βλέμμα μας και στην επόμενη ημέρα, να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα που λάβαμε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μηνύματα για τη θωράκιση επιτέλους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την χάραξη πολιτικής στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.