Σταύρος Αραχωβίτης στο Ράδιο ΕΝΑ: Η κυβέρνηση παρουσίασε ως μέτρα, τις υποχρεώσεις της

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει πως υπάρχουν εργαλεία και χρήματα για τη στήριξη των πληγέντων

Η κυβέρνηση παρουσίασε ως έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία, τις υποχρεώσεις της, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας τομεάρχης επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα εργαλεία, τους τρόπους και τα χρήματα που υπάρχουν και να κάνει κινήσεις ώστε να ανακουφίσει ουσιαστικά τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους.

Για εκτεταμένη ζημιά που εξαφάνισε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, ζώα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και κόπους μίας ζωής από τον Αλμυρό ως τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα έκανε λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως τα μέτρα της κυβέρνηση δεν επαρκούν για να ενισχύσουν τους πληγέντες.
Άσκησε δε αυστηρή κριτική ως προς τα έκτακτα μέτρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “Από τα εννέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα πέντε είναι υποχρέωση της πολιτείας και τα άλλα τέσσερα είναι “ασπιρίνες”. Είναι μέτρο ότι θα γίνει η καταγραφή των ζημιών και θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις; Δεν είναι μόνο η απώλεια της φετινής παραγωγής, μιλάμε για απώλεια αποθηκών, ζωικού κεφαλαίου, χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν γιατί έχουν καλυφθεί από νερό και τόνους λάσπη, άρα εδώ χρειάζονται άλλου τύπου μέτρα”.
Υπάρχει η εμπειρία και τα εργαλεία
Ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε πως υπάρχει η εμπειρία διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, όπως υπάρχουν τα εργαλεία, ο τρόπος αλλά και τα χρήματα και έφερε ως παράδειγμα τα αντίστοιχα φαινόμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2019 στην Κρήτη.
“Εκεί πήγαμε αφενός σε άμεση καταγραφή, αυτό που η τωρινή κυβέρνηση μας το παρουσιάζει σαν κάτι το εξαιρετικό, τότε έγινε από την πρώτη στιγμή, αφετέρου πήγαμε με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κι ενισχύσαμε τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζωντανά τους. Πριν προχωρήσουμε σε καταγραφή είχαμε ήδη μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση άμεσα μέσα σε 2 εβδομάδες στους παραγωγούς έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.
Υπάρχουν και τα εργαλεία και ο τρόπος και τα χρήματα. Αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχει εμπειρία. Με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν ίδιες καταστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν πρέπει να έχουμε και την ίδια αντίδραση και τώρα. Δεν δικαιολογείται, ούτε η έλλειψη τεχνογνωσίας, ούτε η έλλειψη χρημάτων, ούτε η έλλειψη εργαλείων. Όλα υπάρχουν στο τραπέζι.
Το εάν θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ή όχι είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Ο πήχης έχει τεθεί”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Ξανά στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην Υπουργός ανέφερε ότι ο τρόπος που λειτουργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεσος, αδιαμεσολάβητος και δεν ήταν γραφειοκρατικός για τους παραγωγούς. Τώρα , είπε ο ίδιος, ότι βλέπουμε ότι οι παραγωγοί υφίστανται μία κοροϊδία από την εποχή του lockdown , ενώ για την κυβέρνηση υποστήριξε πως “βγαίνουν και τάζουν χρήματα και μάλιστα με καρμπόν ανακοινώσεις. Βγαίνει το ίδιο δελτίο Τύπου με αλλαγμένη ημερομηνία είτε για τους αλιείς, είτε για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία”.
Στο μεταξύ νέο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από τον Αλμυρό μέχρι τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα και τη Φθιώτιδα όπου θα γίνει απολογισμός και θα κατατεθούν προτάσεις. ” Έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε αντιπολίτευση που μόνο φωνασκεί όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Θέλουμε να είμαστε μία αντιπολίτευση που ότι λέμε είναι τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο”, είπε εμφατικά ο κ. Αραχωβίτης.
Τέλος, ο πρώην Υπουργός σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολύπλοκες, αργές και γραφειοκρατικές τις διαδικασίες για τη χορήγηση των ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους για τις απώλειες του Πάσχα, που ακόμη δεν έχουν λάβει.
“Αργή και πολύπλοκη αυτή η διαδικασία. Είναι μία συνταγή αποτυχίας και το ομολόγησε και ο ίδιος ο Υπουργός. Μας είπε στη Βουλή ότι η αντίστοιχη διαδικασία που έγινε στους αλιείς άφησε απ έξω 2500 ψαράδες. Δηλαδή 2500 ψαράδες δεν υπέβαλαν αίτηση. Αυτό προσδοκά η κυβέρνηση; Να βάλει εμπόδια η κυβέρνηση για να πάνε λιγότεροι να κάνουν αίτηση για να αποζημιωθούν για την απώλεια που υπέστησαν;”, κατέληξε.
Ο πρώην Υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στην κακοκαιρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.