Σταύρος Αραχωβίτης στο Ράδιο ΕΝΑ: Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς δεν είναι αόρατοι

«Στη Ζαγορά έκανε μεγάλες ζημιές στις παραγωγές και στα μήλα, δεν υπάρχουν όμως γεωπόνοι για τις εκτιμήσεις»

Δομικά και σε καίρια σημεία πάσχει το νομοσχέδιο που έφερε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή αναφέρθηκε στα κενά του νομοσχεδίου, τα οποία επηρεάζουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός έβαλε στο στόχαστρό του την κυβέρνηση πως δεν έλαβε κανένα μέτρο για τους αγρότες, κτηνοτρόφους κι αλιείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι» στο οποίο υπάρχουν εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε κλάδο.

Το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης (για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα), είπατε ότι «περιέχει διατάξεις χωρίς ένα κεντρικό αφήγημα. Πάσχει από δομή, αρχή μέση και τέλος» Θέλετε να μας το εξηγήσετε, καθώς για το γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση διαλύει τους μηχανισμούς ελέγχου;

Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει μία αρχή, μία μέση κι ένα τέλος. Δεν έχει ένα αφήγημα, να υπηρετήσει ένα στόχο, περιέχει διατάξεις που τις περισσότερες πρότειναν οι υπηρεσίες, λύνουν κάποια προβληματάκια, υπάρχουν και θετικές διατάξεις, όπως το μητρώο για τα αβγά, αλλά έχει και αρκετές αρνητικές διατάξεις. Μάλιστα έναν καλό χαρακτηρισμό έδωσε κι ένας βουλευτής της συμπολίτευσης, της ΝΔ, που είπε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-κουρελού. Βέβαια συμπλήρωσε ότι δεν είναι κακές οι κουρελούδες, καλές είναι γιατί καλύπτουν πράγματα.

Για τους ελέγχους λέμε το εξής: Πρώτο σφάλμα της κυβέρνησης ήταν ότι μέχρι μέσα Απριλίου έπρεπε να είχε προσλάβει από την ειδική λίστα τους 140 γεωπόνους των ΕΛΓΑ, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με έκτακτες διαδικασίες για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Φέτος δεν τους προσέλαβε κι αυτό δείχνει ανικανότητα. Δηλαδή με τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και στη Μαγνησία, που στη Ζαγορά έκανε μεγάλες ζημιές στις παραγωγές και στα μήλα, δεν υπάρχουν γεωπόνοι για τις εκτιμήσεις. Δεύτερον. Είχαμε λειτουργήσει ένα Συντονιστικό Όργανο υπό τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, το οποίο συντόνιζε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου κι έτσι όταν πήγαιναν κλιμάκια σε μια επιχείρηση να κάνουν έλεγχο, ήταν όλοι εκεί από το ΣΔΟΕ, την Αστυνομία, τα Τελωνεία, τον ΕΦΕΤ, τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και έβγαζαν αποτέλεσμα. Διαλύοντας το όργανο αυτό, η κυβέρνηση αφήνει κατακερματισμένους τους ελέγχους, ο καθένας κάνει ένα κομματάκι ελέγχου. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι «πιάστηκαν» αρκετοί τόνοι ακατάλληλων τροφίμων. Δεν πιάστηκαν από τον ΕΦΕΤ που είναι ο αρμόδιος φορέας ελέγχου, αλλά από το ΣΔΟΕ. Αυτός βρήκε στα τιμολόγια ότι είναι ληγμένα και κάλεσε τον ΕΦΕΤ. Θα έπρεπε αν όχι να πάει πρώτα ο ΕΦΕΤ να κάνει έλεγχο, τουλάχιστον να έχουν κατέβει μαζί τα δύο κλιμάκια για έλεγχο. Λέμε πως αυστηροποιώντας τις ποινές μόνο, αλλά χωρίς να έχεις τον μηχανισμό για να πιάνεις τους παραβάτες δεν λέει και τίποτα. Μην πανηγυρίζει λοιπόν η ΝΔ ότι έφερε την τομή. Εγώ θα ήμουν θετικός και θα το χειροκροτούσαμε όλοι εάν αναβάθμιζε τους μηχανισμούς ελέγχου και μετά ας έκανε ότι ήθελε με τις ποινές, δεν υπάρχει εκεί αντίρρηση, θετικοί είμαστε σ’ αυτό, αλλά να έχουμε αποτέλεσμα, όχι όταν να κάνουμε πράξεις ανώδυνες για επικοινωνία.

Είπατε ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις, όπως και για εκείνους που εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες και που μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ; Ήταν κάτι που ζήτησαν όπως κατέθεσαν στο Ράδιο-Ένα και αγροτοσυνδικαλιστές…

Η μεγάλη ανεργία είναι στις πόλεις, δεν είναι στην επαρχία. Άρα ο άνεργος από την πόλη δύσκολα θα μετακινηθεί γιατί θα χρειαστεί σπίτι ή φιλοξενία για να πάει να δουλέψει εκτός της περιοχής της κατοικίας του. Το πρόβλημα με τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι οι εργάτες γης κυρίως από την Αλβανία, άρα εκεί θα πρέπει να βρεθεί λύση. Όταν μιλάμε για απασχόληση στη γεωργία, πρέπει να ξέρουμε ποιος απασχολείται και που απασχολείται, γι’ αυτό πολλά πράγματα αυτή η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακά τρικάκια. Ένα άλλο αρνητικό όμως, που καλέσαμε τον Υπουργό να το αποσύρει και λέει ότι τα παλιά πρόστιμα και καταλογισμοί που είχαν υπάρξει από το 92 και 94 με κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των Συνεταιρισμών δεν θα πρέπει τώρα με αυτό τον τρόπο να κλειδώσουν. Είχαμε αντιμετωπίσει κι εμείς το ζήτημα και ήμασταν σε συνεννόηση τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τους συνεταιριστές για τους παλιούς συνεταιρισμούς, όσους υπάρχουν ακόμη, γιατί πολλοί έχουν κλείσει, να βρούμε μια ισορροπία ποιο είναι πραγματικά το οφειλόμενο ποσό που πρέπει να ανακτηθεί και να γυρίσει πίσω κι αυτό γυρίζει τον ελληνικό προϋπολογισμό, γιατί ήταν ευνοϊκές ρυθμίσεις του ελληνικού κράτους, αλλά έπρεπε να ήμασταν σε συμφωνία.

Απ’ ότι μας είπε ο Υπουργός δεν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία και φέρνει νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτό τον καλούμε πριν «κλειδώσει» καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας ως χώρα και ως συνεταιρισμοί, να έχει συμφωνήσει τι πάει να κάνει. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρόχειρο και πρόχειρο θα ήταν το λιγότερο, έχει ένα στοιχείο κινδύνου μέσα, το να κλειδώσεις μία κατάσταση, που μετά θα τη βρεις μπροστά σου.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, αλιείς, έχουν διαφορετική θέση;

Αυτή είναι ακριβώς η μεγάλη διαφορά με το πρόγραμμα το δικό μας. Δεν είναι αόρατοι. Πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν είπε ούτε τη λέξη αγρότες. Στο δικό μας πρόγραμμα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο, που αναφέρεται ένας ένας ο κάθε κλάδος με ποιον τρόπο θα βοηθηθεί. Έχουμε ειδικό κεφάλαιο για τους αλιείς, για τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι πλήττονται τα τελευταία χρόνια και αυτές τις ημέρες είχαμε και τον καύσωνα, που ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή, πέραν της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, για τους κτηνοτρόφους που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά απ’ όλους που τις ημέρες του Πάσχα είχαν τεράστια απώλεια εισοδήματος, για όλους λοιπόν υπάρχει πρόβλεψη με διαφορετικό τρόπο. Μια πρόταση που καταθέτουμε στο «Μένουμε Όρθιοι» είναι και μέτρα που δεν έχουν κόστος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και προτείνουμε στην κυβέρνηση πράγματα που δεν βλέπουμε να τα υιοθετεί. Στα μέτρα που δεν έχουν κόσμο, μπορεί να λειτουργήσει το κράτος σαν αγοραστής ύστατης καταφυγής. Αυτό σημαίνει ότι στις δομές, στο ΤΕΒΑ, στα Νοσοκομεία, στο Στρατό, στη σίτιση των μεταναστών, που ήδη δαπανώνται χρήματα, που ήδη είναι μέσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να προηγηθούν τα εγχωρίως παραγόμενα, τα ελληνικά τρόφιμα. Να μην είναι το κριτήριο να είναι τα φθηνότερα, αλλά η εντοπιότητα, τα ΠΟΠ προϊόντα, φρούτα από τη Μαγνησία, φέτα από τον Τύρναβο. Δεν είναι μόνο χρήματα, είναι και ιδέες.

Κ. Υπουργέ υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ερώτημα για το πως μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε αυτάρκης ως χώρα στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, γιατί είναι ένα θέμα που το συζητάμε συχνά τις περιόδους της κρίσης. Γιατί δεν κατευθύνουμε τους παραγωγούς έγκαιρα προς κάποια προϊόντα;

Με την κρίση του κορωνοϊού φάνηκε ότι θα υπάρξει αύξηση σε κάποια τρόφιμα. Αυτό που έγινε στη Ρωσία, την Ουκρανία κτλ με το κλείσιμο ή τον περιορισμό στη διακίνηση των σιτηρών, αυτό θα φέρει αύξηση στην τιμή των ζυμαρικών, των ζωοτροφών άρα και του κρέατος. Αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα το αντιμετωπίσει κι είναι ανησυχητικό. Όταν έχεις τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών, όταν έχεις τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν έχεις τον υπεύθυνο του επισιτισμού του ΟΗΕ και μιλούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση, άρα η επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια είναι υποχρέωσή μας, δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα και εμείς να κοιτούμε το τρένο να έρχεται κατά πάνω μας. Γι’ αυτό κατηγορούμε την κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτική. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις και κάποιες από αυτές αν όχι όλες θα μπορούσαν να τις υιοθετήσουν, αλλά εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μία αδιαφορία. Πως αλλιώς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος, όταν η κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες δεν έχει πάρει ένα μέτρο για τους κτηνοτρόφους.

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε όμως και το κομμάτι των εξαγωγών μας; Με καλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες ίσως, βοηθούμενοι κι από τους Έλληνες ομογενείς, με άλλα μέσα;

Φυσικά με όλα αυτά, αλλά πρέπει να βάλουμε μέσα στο θέμα και τις διακρατικές συμφωνίες. Τις συμφωνίες που έγιναν με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, με το Βιετνάμ, όπου εκεί είχαμε πλήρη προστασία των ελληνικών προϊόντων, όπως για τη φέτα μας, σε αντίθεση με παλαιότερες συμφωνίες. Να θυμίσω και τις δύο πρόσφατες συμφωνίες μας με την Κίνα, για εξαγωγή ορισμένων προϊόντων και με την Ινδία. Επίσης εξελίσσεται η συμφωνία με την Αυστραλία. Αυτά έγιναν κάτω από οργανωμένα βήματα κι όχι τυχαία και σε μια προχειρότητα. Ελπίζω η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει στα ίδια βήματα. Εμείς βάλαμε το θέμα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων ως πρότυπο τη συμφωνία με την Ιαπωνία, ενώ η Αυστραλία ζητούσε ως πρότυπο τη συμφωνία με τον Καναδά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.