Σταύρος Κατσούρας: «Όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται στις κοινωνικές μάχες μπροστά μας»

Τι έγινε στο περιβόητο Συνέδριο του κόμματος

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της ειδησεογραφίας βρέθηκε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις εσωτερικές διαμάχες να κυριαρχούν και με την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη να δηλώνεται δημοσίως μετά την απόφαση της Όλγας Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου. Το βαθύ ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ αποσοβήθηκε με την πρόταση Φάμελλου, Παπά και Γ. Τσίπρα με το κόμμα να προσανατολίζεται στις κοινωνικές μάχες που έχει να δώσει μέχρι τις ευρωεκλογές.

Στο Συνέδριο βρέθηκε και ο Βολιώτης κ. Σταύρος Κατσούρας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τα όσα εκτυλίχθηκαν σε αυτό.

«Ήρθε ένα ομαλό τέλος μιας πάρα πολύ δύσκολης διαδικασίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούρας για το επιστέγασμα και την τελική απόφαση του Συνεδρίου. Σημείωσε ότι διαμορφώθηκαν ουσιαστικά τρεις προτάσεις. Αυτή του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές προέδρου και κεντρικής επιτροπής στις 10 Μαρτίου. Με αυτή την πρόταση, όπως εξήγησε ο κ. Κατσούρας, το κόμμα θα πήγαινε σε τετραπλές εκλογές, δηλαδή για εκλογές συντονιστικών οργανώσεων, νομαρχιακών επιτροπών, κεντρικής επιτροπής και προέδρου. Από την άλλη ήταν η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη, που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρεία του κόμματος και έλεγε να γίνουν οι εκλογές  σε έναν μήνα  περίπου, τηρώντας με ευλάβεια διαδικασίες ενημέρωσης κτλ.

Η τρίτη πρόταση που τέθηκε ως διαδικαστική, όπως εξήγησε ο κ. Κατσούρας, ψηφίστηκε αρχικά και ουσιαστικά ακύρωσε τις άλλες δύο προτάσεις.

«Το σώμα του συνεδρίου ψήφισε την τρίτη πρόταση, που τέθηκε από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Την είχαν προτείνει ο Όθων Ηλιόπουλος, την υποστήριξαν πολλοί σύνεδροι μεταξύ των οποίων και πολλοί βουλευτές και κατατέθηκε όπως διαμορφώθηκε από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παπά και Γιώργο Τσίπρα», είπε ο ίδιος. Μεταξύ της πρότασης αυτής που δεν αμφισβητεί την ηγεσία του κόμματος,  είναι και η συγκρότηση ενός εκτελεστικού γραφείου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούρα το εκτελεστικό αυτό γραφείο δεν είναι μια επιτροπεία στον πρόεδρο, καθώς ούτε έτσι προτάθηκε, ούτε με αυτό τον τρόπο ψηφίστηκε, αλλά θα έχει την καθημερινή ευθύνη λειτουργίας του κόμματος για τον συντονισμό του και θα επιλύσει και ένα πρόβλημα συλλογικότητας που είχε εντοπίσει. Παράλληλα, θα έχει και την ευθύνη να συλλέξει και τις προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού και ευρύτερα της αναμόρφωσης οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρυτάνευσε η ανάγκη να δώσουμε έμφαση στις μεγάλες μάχες που υπάρχουν

Σχολιάζοντας ο κ. Κατσούρας την απόφαση αυτή του Συνεδρίου, με τους συνέδρους να δηλώνουν εμφατικά πως δεν θέλουν κι άλλες εκλογές προέδρου τόνισε πως «πρυτάνευσε η ανάγκη να δώσουμε όλοι μεγαλύτερη έμφαση στις μεγάλες μάχες που υπάρχουν. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δίνει δύο πολύ μεγάλες μάχες για τα αγροτικά ζητήματα και για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου Πανεπιστημίου και υπάρχει και η πολιτική μάχη αυτή των ευρωεκλογών.

Βασικό επιχείρημα της πρότασης ήταν ότι δεν μπορεί ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε τέτοια τραγική κατάσταση και ένας κόσμος βλέπει προς τον ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη σχηματισμού ενός αντίπαλου δέους στην κυβέρνηση της ΝΔ, που θα αποτυπωθεί και στις Ευρωεκλογές εμείς να ασχολούμαστε με εσωκομματικά ζητήματα. Τα εσωκομματικά ζητήματα δημιουργούν εντάσεις και μεγεθύνουν διαφορές, ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία ενιαία φωνή προς στην κοινωνία. Αυτή η άποψη πρυτάνευσε και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο κ. Κατσούρας συνέχισε, επισημαίνοντας ότι άμεσα θα αρχίσουν οι διαδικασίες που τα μέλη του κόμματος θα έχουν αποφασιστική γνώμη για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ . Επίσης, τόνισε ότι  «όλες οι δυνάμεις του κόμματος στρέφονται προς τις μεγάλες κοινωνικές μάχες που υπάρχουν αυτή την περίοδο με πρώτη την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, τον αγώνα των φοιτητών και της νεολαίας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τον αγώνα των γεωργών να μπορούν να καλλιεργούν τη γη έτσι ώστε κι εμείς να έχουμε φαγητό και ευρύτερα τον αγώνα της κοινωνίας που αγωνιά τι γίνεται στη χώρα μας» και κατέληξε πως υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην πιθανότητα μιας συγκροτημένης, νικηφόρας αντιπολίτευσης που μπορεί να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.