Στεφάνου: «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πανδημία άλλαξαν δουλειές οι εργαζόμενοι στην εστίαση»

Τι λέει ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης για την έλλειψη προσωπικού

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για τους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού η έλλειψη προσωπικού η οποία σημειώθηκε και πέρυσι τη θερινή περίοδο και φέτος φαίνεται πως έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, την ώρα που οι προβλέψεις είναι άκρως θετικές για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρκελίδη και τόνισε μεταξύ άλλων πως η δεκαετής οικονομική κρίση αλλά και τα δύο χρόνια πανδημίας με τα συνεχή lockdown και τα κλειστά καταστήματα, ανάγκασαν πολλούς να αλλάξουν επάγγελμα.

«Η εστίαση μετά από δύο χρόνια πανδημίας και δέκα χρόνια κρίσης, έχει καταστραφεί. Το 80% αποτελείται από ανθρώπους που ζούσαν από την εστίαση ως κύριο επάγγελμα και 20% περιστατικούς εργαζόμενους, κυρίως φοιτητές και νέους, που έψαχναν για έξτρα εισόδημα. Πολλοί από τους επαγγελματίες του χώρου, έμειναν άνεργοι, τα καταστήματα στην πανδημία ήταν κλειστά ή βρέθηκαν να ζουν με το επίδομα των 500 ευρώ και άλλαξαν επάγγελμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Σημείωσε δε πως οι επιχειρήσεις βλέποντας πως ο τζίρος τους έχει μειωθεί, μειώσανε και το προσωπικό τους. Όμως τώρα που ο κύκλος εργασιών ανοίγει λόγω της θερινής περιόδου, ψάχνουν να βρουν προσωπικό και δεν υπάρχει γιατί έχει διοχετευτεί σε άλλες εργασίες.

Βέβαια, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως στις αρχές Ιουνίου ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών κυρίως που εργάζονται στην εστίαση για επιπλέον εισόδημα, θα τελειώσει με τις υποχρεώσεις του στα πανεπιστήμια και θα πιάσει δουλειά, καλύπτοντας σημαντικά το κενό.

Ωστόσο, τόνισε πως στο πρόβλημα αυτό της εύρεσης προσωπικού προστίθεται το σημαντικό οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τους λογαριασμούς ενέργειας που «στραγγαλίζουν» τον επιχειρηματία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.