Στεφάνου στο Ράδιο ΕΝΑ: «H Eστίαση έχει ανάγκη από στήριξη και ρυθμίσεις χρεών»

«Άγνωστο πότε και πώς μπορούν ν’ ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα»

Στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη μίλησε ο ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι παραμένει άγνωστο αν και πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και υπό ποιες προϋποθέσεις. Επεσήμανε δε ότι χρειάζεται να δοθούν λύσεις με διαγραφές και ρυθμίσεις χρεών που συνεχίζουν να συσσωρεύονται λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Στεφάνου δεν βλέπει μάλιστα ως ιδανική χρονική περίοδο για το άνοιγμα των καταστημάτων κοντά ή και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς ο περισσότερος κόσμος ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντά, και εκτίμησε ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι πολλά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις που «τρέχουν» σημείωσε: «Η εστίαση 11 μήνες πέρα από κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές, με την τελευταία να είναι 500 ευρώ και να μην την παίρνουν όλοι, δεν πήρε κάτι, και ο μέσος όρος των ποσών μένει στα 500 ευρώ. Αν είναι να παίρνεις 500 ευρώ κάθε δύο μήνες, δεν φτάνουν τα χρήματα για να ζήσεις. Οι εργαζόμενοι παίρνουν 534 ευρώ τον μήνα και καλώς τα παίρνουν. Αλλά οι επιχειρηματίες πρέπει να επιστρέψουν και τα μισά κιόλας».

Σε εκείνο το σημείοο αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαγραφή χρεών αλλά και ρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι βασικά αιτήματα των καταστηματαρχών είναι η μείωση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, αλλά και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών! «Πρέπει να γίνουν και πολλές δόσεις, ενώ πρέπει να βρούμε και κάπου χρήματα. Σε συνάντηση με τον κο Περιφερειάρχη, που δεν είναι και δική του αρμοδιότητα, στο επόμενο «Ανάσα» και σε άλλα προγράμματα, εκφράστηκε η ελπίδα ότι μεγάλο μέρος αυτών θα πάει στην Εστίαση. Πρέπει να είμαστε εξάλλου όλοι σε θέση να συμβάλλουμε στην τουριστική δραστηριότητα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Βέβαια, υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Εστίαση που πλήρωσε το μάρμαρο αλλά και η Διασκέδαση, με μπαρ και κέντρα να είναι κλειστά, όπως και οι αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν βάλει λουκέτο από την άνοιξη του 2019!

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων, συνέδεσε την έναρξη με τα επιδημιολογικά δεδομένα για να συμπληρώσει: «Πιστεύω ότι πριν από τις 25 Μαρτίου δεν ανοίγει τίποτα. Δεν νομίζω ότι τον Απρίλιο θα είναι μηδενικά τα κρούσματα, αλλά στόχος είναι να μειωθούν σε τριψήφιο αριθμό. Θα δουν οι ειδικοί τι θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου φάνηκε να θεωρεί δεδομένο ότι η Εστίαση θ’ ανοίξει με τους εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμη το πώς θα γίνει αυτό και υπό ποιες προϋποθέσεις δεν έχει διευκρινιστεί. «Η ζημιά που έχει πάθει το σύνολο των επιχειρήσεων δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί εύκολα και άμεσα.  Πολλά μαγαζιά που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους δεν θ’ ανοίξουν, και ο αριθμός τους φτάνει το 50%. Δεν θα μπει εξάλλου ο κόσμος στους εσωτερικούς χώρους γιατί θα φοβάται και δεν μπορούν όλοι να πάρουν άδεια για εξωτερικούς χώρους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως φάνηκε να πιστεύει ότι το λουκέτο περισσότερο εξάπλωσε την πανδημία παρά την περιόρισε. «Σε πλατείες και σε άλλα σημεία επικρατεί συνωστισμός. Αν όμως υπήρχε η Εστίαση με μέτρα και αποστάσεις, ο κόσμος αυτός θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί και θα θα ήταν τα πράγματα καλύτερα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.