Στέλιος Λημνιός για την αέρια ρύπανση: Σε αμφισβήτηση οι μετρήσεις του Δήμου Βόλου

Ικανοποιημένος με την ημερίδα του Σαββάτου, χρειάζονται όμως κι άλλες εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Πολιτών στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη για την πρωτοβουλία των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας να διοργανώσουν την ημερίδα του Σαββάτου για την αέρια ρύπανση. Σύμφωνα με τον κ. Λημνιό κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο και επεσήμανε πως χωρίς την Επιτροπή Πολιτών κανείς δεν θα ένιωσε την πίεση να έρθει αντιμέτωπος με το πρόβλημα. Σημείωσε πως ο ίδιος στην τοποθέτησή του στην ημερίδα μίλησε για τις εκπομπές ρύπων της ΑΓΕΤ και ανέφερε πως τίθενται σε αμφισβήτηση πλέον οι μετρήσεις του Δήμου Βόλου, καθώς δεν έγιναν από τον Δημόκριτο, το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο για τη χημική ανάλυση των ρύπων.

Ο κ. Λημνιός συνεχάρη δημοσίως τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής για την πρωτοβουλία της οργάνωσης της ημερίδας του Σαββάτου για την αέρια ρύπανση, τονίζοντας πως οι φορείς ενωμένοι αντιμετώπισαν με θαρραλέο τρόπο το πρόβλημα. “Μπορεί οι επιστήμονες να περιορίστηκαν σε γενικόλογες επισημάνσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί σε τίποτα την πρωτοβουλία των επιστημονικών μας φορέων. Τους αξίζουν συγχαρητήρια”, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Λημνιό τα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν δύο. Το πρώτο ότι υπάρχει αέρια ρύπανση στην ατμόσφαιρα του Βόλου κι αυτό δεν το αμφισβήτησε κανείς, απλά, προσέθεσε, ότι κανείς από τους κύριους ομιλητές δεν αναφέρθηκε στις πηγές της αέριας ρύπανσης. Αναφέρθηκαν σε είδος μικρών σωματιδίων, δηλαδή τα ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5 ότι υπάρχουν υπέρμετρα, όπως και η οσμή πολλές φορές στην ατμόσφαιρα του Βόλου, αλλά δεν αναφέρθηκαν στις πηγές. Αναφέρθηκαν γενικά ότι οι ρύποι μπορούν να παραχθούν από καύσεις οχημάτων, βιομηχανιών, από καύσεις σε τζάκια, σε σόμπες και ανθρώπινες δραστηριότητες γενικότερα.

Οι ρύποι της ΑΓΕΤ
Ο κ. Λημνιός μίλησε όμως και για τη δική του παρέμβαση ως μέλος της Επιτροπής Πολιτών στην οποία ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις εκπομπές από την υψικάμινο της ΑΓΕΤ στο πολεοδομικό συγκρότημα.
“Αυτά είναι περίπου 90 κιλά χαλκός ετησίως, περίπου 30 κιλά υδράργυρος, περίπου 90 κιλά νικέλιο, 70 κιλά ψευδάργυρος, μόλυβδος, αρσενικό, Αυτά βγαίνουν με βάση τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε στο Υπουργείο η ίδια η ΑΓΕΤ. Αυτά βγαίνουν μετά την καμινάδα, μετά τη συγκράτηση με φίλτρα.
Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν αυτή τη στιγμή το χημικό προσδιορισμό των μικροσωματιδίων. Δηλαδή χρειάζεται παραπέρα ανάλυση για το τι ακριβώς κουβαλάνε αυτά τα μικροσωματίδια. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει πολλές ημέρες υπέρβαση το χρόνο μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου, χωρίς να ξέρουν όμως ποια είναι η χημική σύσταση και τι ακριβώς επικινδυνότητα έχουν αυτά τα μικροσωματίδια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λημνιός.
Σημείωσε ακόμη πως αναφορικά με τις διοξίνες, δεν μπορεί τώρα να φανεί το πρόβλημα, θα μετρηθεί σε λίγα χρόνια όπως ακριβώς έσκασε η “βόμβα”, όπως τη χαρακτήρισε πριν από μία δεκαετία στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης της Β’ ΒΙΠΕ εκεί που είναι η Χαλυβουργία. Το ίδιο θα συμβεί και στην πόλη του Βόλου, είπε, αυτή τη φορά από τις διοξίνες που εκπέμπει το φουγάρο της ΑΓΕΤ κι αυτό σύμφωνα με τον κ. Λημνιό είναι αναμφισβήτητο.
Παράλληλα σημείωσε πως καμία τσιμεντοβιομηχανία δεν μπορεί να καίει με ασφάλεια μεταφέροντας πως “ένας εκ των επιστημόνων προσπάθησε να πει ότι η ΑΓΕΤ τα καίει -τα σκουπίδια- με ασφάλεια, διότι τα καίει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν απάντησε όμως καθόλου στο ερώτημα ότι η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου λέει ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες κι ενώ τα καυσαέρια οδεύουν προς το φουγάρο, εκεί γύρω στους 400 βαθμούς επανασχηματίζονται οι διοξίνες, εάν δεν υπάρχει ταχύτατη ψύξη 3 δευτερολέπτων. Πράγμα που η ΑΓΕΤ δεν το έχει και δεν μπορεί να το πετύχει καμία τσιμεντοβιομηχανία. Επομένως σ’ αυτό δάγκωσε τη γλώσσα του, δεν απάντησε και δεν πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια από τους Βολιώτες, γιατί αυτό θα σκάσει σαν βόμβα και θα επηρεάσει την υγεία του πολεοδομικού συγκροτήματος με βαρύ τρόπο σε λίγα χρόνια”.
Σε αμφισβήτηση οι μετρήσεις του Δήμου Βόλου
Επιπροσθέτως, ο κ. Λημνιός μίλησε και για τις μετρήσεις και χημικές αναλύσεις στο αέρα που είχε κάνει πέρυσι ο Δήμος Βόλου.
Υπογράμμισε πως στην ημερίδα, ο Διευθυντής του Δημόκριτου είπε ότι το μόνο διαπιστευμένο εργαστήριο για να μετρά τη χημική σύσταση αέριων ρύπων, αερολύματα δηλαδή, να μετρά τη χημική σύσταση, τα βαριά μέταλλα στον αέρα, είναι ο Δημόκριτος.
‘Μου κάνει εντύπωση τι ήρθε και μέτρησε εκείνο το εργαστήριο αυτό που έφερε ο Δήμαρχος για να κάνει μετρήσεις πέρυσι τον Αύγουστο. Που ήρθαν και μέτρησαν βαριά μέταλλα στον αέρα.
Πλέον τίθεται σε αμφιβολία κι εκείνη η μέτρηση που κάνανε. Απ’ ότι φαίνεται δεν είχαν τη διαπίστευση να κάνουν τέτοιες μετρήσεις. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διευθυντή του Δημόκριτού”, σχολίασε ο κ. Λημνιός.

Εάν δεν υπήρχε η Επιτροπή Πολιτών δεν θα υπήρχε πίεση
Ο κ. Λημνιός εξήρε για πολλοστή φορά την πρωτοβουλία των φορέων και τη διοργάνωση της ημερίδας σημειώνοντας πως είναι μία πολύ καλή αρχή, καθώς βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση, σε βάση επιστημονικής, παρατηρητηρίου.
“Συμφωνήθηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι χρειάζεται ένα παρατηρητήριο μετρήσεων. Χρειάζονται μετρητές αέριας ρύπανσης που δεν υπάρχουν. Επομένως η πολιτεία ας ακούσει αυτά τα πράγματα, ας σπεύσει να βάλει ένα επίσημο δίκτυο μετρητών, γιατί αυτός ο ένας μετρητής, πότε δουλεύει πότε δεν δουλεύει, πρόσβαση στο κοινό δεν υπάρχει, οπότε είναι σαν να μην υπάρχει ένας μετρητής για να ξέρουμε ποτέ να παίρνουμε μέτρα και πότε όχι.
Τα συμπεράσματα κατά την άποψή μου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η επιδημιολογική μελέτη που εντόπισε τους πρόωρους θανάτους στο Βόλο χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση, έτσι κι αυτή η ημερίδα είναι ο προάγγελος μιας άλλης πιο συγκεκριμένης.
Έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο μας κι ας χλευάζουν μερικοί, αρκεί να θυμίσω πως ό,τι έγινε από την πιο απλή μέτρηση, μέχρι τη μελέτη θνησιμότητας μέχρι και τη μέτρηση που έκανε ο Δήμος Βόλου, αλλά κι αυτή η ημερίδα που έγινε και μια σειρά ενημερωτικές ημερίδες, έγιναν επειδή δημιουργήθηκε η Επιτροπή Πολιτών.
Αν δεν υπήρχε η Επιτροπή Πολιτών κανείς δεν θα ένιωθε την ανάγκη, δεν θα ένιωθε την πίεση να έρθει αντιμέτωπος με το πρόβλημα και να πάρει θέση.
Δεν τη θέλουν την Επιτροπή Πολιτών μόνο όσοι έχουν συμφέρονται με την ΑΓΕΤ. Όσοι έχουν εμπορικά συμφέροντα με το εργοστάσιο, γιατί ο μόνος ασφαλής τρόπος για να λειτουργήσει το εργοστάσιο στην πόλη είναι να κάψει φυσικό αέριο. Όλα τα άλλα, το πετ κοκ δηλαδή και τα εναλλακτικά καύσιμα τύπου πλαστικών είναι επισφαλή και δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει’, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λημνιός.
Στη ….σέντρα Περιφέρεια και Δήμος Βόλου
Τέλος, ο κ. Λημνιός σχολίασε και την απουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας στην ημερίδα λέγοντας με καυστικό τρόπο πως “Μάλλον προτίμησαν να πάνε στο ποδόσφαιρο και υπέγραφαν αυτόγραφα κάποιοι και κάποιες”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.