Στέλιος Λημνιός: Είναι καλό να έχουμε μετρήσεις, αλλά λύση είναι να πάψει η ΑΓΕΤ να καίει πλαστικά

«Από τότε που η τσιμεντοβιομηχανία καίει πλαστικά και σκουπίδια, η πόλη μυρίζει» τόνισε

Το γεγονός, ότι «είναι καλό να έχουμε μετρήσεις, μέσω του νέου μηχανήματος, αλλά η λύση είναι να πάψει η ΑΓΕΤ να καίει πλαστικά», καθώς «από τότε που η τσιμεντοβιομηχανία καίει πλαστικά και σκουπίδια, η πόλη μυρίζει» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών Στέλιος Λημνιός, που μίλησε χθες στο «Ράδιο-Ένα». Συμπλήρωσε μάλιστα, λέγοντας ότι θα κάνουμε και εμείς ανακοινώσεις για το μηχάνημα που θα παρουσιάσει η ΑΓΕΤ, «και δεν είναι τα πράγματα τόσο ευχάριστα»…
Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα δημιουργίας εργοστασίου στον Βόλο, που θα παράγει srf για τσιμεντοβιομηχανίες, μετά και την δήλωση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού για χρηματοδότηση του εγχειρήματος με 41 εκ. ευρώ, ο κ. Λημνιός, υποστήριξε, ότι «είχαμε την ελπίδα ότι θα σταματούσε ή θα έμπαινε φρένο σε έναν απ΄ τους στόχους για την παραγωγή καυσίμου για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Είχαμε αυτή την ελπίδα, γιατί το προσβάλλαμε τόσο σαν πολίτες, αλλά και θεσμικά, όπως η παράταξη που δρα στην Περιφέρεια απ΄ το ΚΚΕ, τη ΛΑΣ, αλλά χωρίς απάντηση. Πρέπει να σημειώσω, ότι το εργοστάσιο Τρικάλων Καρδίτσας, δεν προβλέπει την παραγωγή τέτοιων καυσίμων από τα υπολείμματα σκουπιδιών. Νομίζω ότι αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία επιβάλλεται. Επιβάλλεται εκ των άνω, επειδή υπάρχει τέτοια βιομηχανία που δρα στην περιοχή μας, όπως θα έρθουν και βιομηχανίες που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά σε ότι αφορά στα τσιμεντάδικα δεν υπάρχει ασφαλής καύση».

Περιφερειάρχης και δήμαρχος
υλοποιούν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο Περιφερειάρχης με το δήμαρχο, έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν ουσιαστικά εκείνο το κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2015 όπου προβλέπει την ανάκτηση ενέργειας από τα σκουπίδια. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου έχουν κυριαρχήσει οι εταιρείες. Αυτές αποφασίζουν και αυτές νομοθετούν. Δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι. Οι τοπικοί βουλευτές είναι κρυμμένοι πίσω από το θέμα. Δεν εμφανίζονται, δεν παίρνουν θέση. Είχαμε το οξύμωρο, τοπικός βουλευτής να έρθει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο, την ίδια ώρα που στην Βουλή δεν ορθώνει ανάστημα, δεν φέρνει αντίλογο, δεν φέρνει μια ερώτηση που να δείχνει ότι ο λαός του Βόλου ανησυχεί».

«Σε αναμονή της μελέτης
επιδημιολογικών επιπτώσεων»

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Πολιτών, «εμείς είμαστε ακόμη σε αναμονή της μελέτης επιδημιολογικών επιπτώσεων, η οποία έχει ξεκινήσει και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Ειλικρινά δεν ξέρω, γιατί καθυστερεί η έκδοση αποτελεσμάτων.
Σε ότι αφορά στην ΑΓΕΤ, και την επίδειξη του νέου μηχανήματος μέτρησης ρύπων που θα κάνει η εταιρεία, ο κ. Λημνιός δήλωσε ότι «αυτό λέει πολλά. Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά και απορίες σε εμάς που ξέρουμε περισσότερα απ΄ότι φαίνονται και θα επανέλθουμε . Εκείνο που ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι η δήλωση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων, ότι αυτό το σύστημα, είναι το σύστημα, που σύμφωνα και με τον καθηγητή Πωλ Κόνετ, είναι το πλέον σύγχρονο γι΄αυτές τις μετρήσεις. Χωρίς όμως και αυτό να είναι ον λαιν, εκείνη την ίδια ώρα δηλαδή να ανακοινώνεται, αλλά επειδή λαμβάνει δείγματα σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επεξεργάζεται και μπορεί η ανάλογη υπηρεσία και οι πολίτες να έχουν πληροφόρηση».

«Καλή κίνηση από την πλευρά της ΑΓΕΤ, αλλά…»

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Λημνιός, πως βλέπει την πρωτοβουλία της ΑΓΕΤ, σαν Επιτροπή Πολιτών, είπε ότι είναι μια καλή κίνηση από την πλευρά της ΑΓΕΤ, υπό την έννοια ότι είναι το σύστημα, για το οποίο μιλάμε. «Η ΑΓΕΤ λέει ότι επί 24ωρου βάσεως, θα δίνει στοιχεία. Την επιτροπή κοινωνικού ελέγχου όμως, με τη συμμετοχή των πολιτών την έχει αρνηθεί. Σε ότι αφορά στο σύστημα που ήδη τοποθέτησε θα κάνουμε και εμείς ανακοινώσεις και δεν είναι τα πράγματα τόσο ευχάριστα …»
«Αυτό που ξέρουμε απολύτως βέβαια, είναι ότι από τότε που η ΑΓΕΤ καίει πλαστικά και σκουπίδια, η πόλη μυρίζει , συγκεντρώνονται τοξικά νέφη που εκπέμπουν όχι μόνο δυσοσμία, αλλά και ενδεχομένως οι ρύποι αυτοί να είναι τοξικοί», τόνισε.
Συμπλήρωσε, τονίζοντας, ότι «εκείνο που λέμε κατηγορηματικά στους πολίτες, είναι ότι η καύση απορριμμάτων που περιέχουν πλαστικά και χλώριο, εκπέμπει διοξίνες και φουράνια σε μικρότερους ή μεγαλύτερους βαθμούς. Κανένα μηχάνημα που θα τα μετράει δε μπορεί να μας καθησυχάσει, γιατί είναι βέβαιο ότι εκπέμπονται. Εάν λοιπόν σκεφθεί κανείς ότι η ΑΓΕΤ εκπέμπει καθημερινά εκατομμύρια κυβικά καυσαερίων, αυτά αθροίζονται. Κάποια στιγμή θα δώσουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα… Εμείς σαν πολίτες ενδιαφερόμαστε για το σύνολο των ρύπων . Θα ήταν καλό να έχουμε μετρήσεις και μια συνεργασία με το εργοστάσιο αλλά στην κατεύθυνση να βρούμε μια λύση να πάψει να καίει πλαστικά και χλώριο. Δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο και να πούμε ότι μπήκε ένα καλό μηχάνημα που τα μετράει. Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό μηχάνημα και όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο το ψάχνουμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.