Στέργιος Καλπάκης: Η πανδημία «χρυσή» ευκαιρία για τη ΝΔ για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα (ηχητικό)

Για υπερκοστολογήσεις και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος κάνει λόγο ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέργιος Καλπάκης στη ΝΔ δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην πανδημία, τόσο εξαιτίας των απευθείας αναθέσεων, όσο και των αποφάσεών της για οριζόντια μέτρα, αλλά για την στήριξη του ΕΣΥ που δεν προήλθε από το κράτος, αλλά από δωρεές και χορηγίες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Καλπάκης δεν δίστασε να πει πως η πανδημία είναι μια «χρυσή» ευκαιρία για τη ΝΔ, προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, καθώς μοιράζει χρήματα αφειδώς για υλικά ακόμη και σε εταιρείες που αλλάζουν καταστατικό και δραστηριότητα πριν λάβουν την προμήθεια.

Μοιράζουν χρήμα δεξιά κι αριστερά

«Έχετε φάει και τα πόμολα» είπε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις απευθείας αναθέσεις του δημοσίου σε φορείς του ιδιωτικού τομέα λόγω της πανδημίας και με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Η πανδημία αποδεικνύεται για την κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός των άλλων, ως μια «χρυσή» ευκαιρία,  προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα. Και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων,  τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή της πανδημίας. Δεν ήταν καινούργια αυτά που είπε, τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συμβαίνει», σχολίασε ο κ. Καλπάκης  λέγοντας πως η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικλολάου μοιάζει χρήμα δεξιά κι αριστερά με αφορμή την πανδημία για προμήθειες μασκών, γαντιών και αντισηπτικών και απολυμάνσεις χώρων σε εταιρείες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, που αλλάζουν την δραστηριότητά τους πριν πάρουν την προμήθεια. Επιπλέον είπε πως υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αγοράζει υλικά από εταιρείες σε διπλάσια τιμή, σε σχέση με άλλη υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου, κάνοντας λόγο για εξόφθαλμα πράγματα και πρακτικές.

Πολιτικό το ζήτημα με οσμή σκανδάλου

Ο κ. Καλπάκης όμως απάντησε και στις τοποθετήσεις που λένε ότι εφόσον τίθεται θέμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει προβεί σε αυτές τις καταγγελίες να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη.

«Με αυτό το επιχείρημα προσπάθησε ο κ. Γεωργιάδης να αντιστρέψει την κατάσταση.  Αρχικά  το ένα ζήτημα είναι όταν ένας φορέας ενός υπουργείου κάνει τόσο εξόφθαλμα πράγματα,  τα οποία έχουν οσμή σκανδάλου είναι πολιτικά καταρχήν ζητήματα και θα πρέπει να αναδεικνύονται στον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον κ. Γεωργιάδη ότι η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου και με αρχές διαφάνειας κι από κει και πέρα η κατάσταση είναι μπλοκαρισμένη από τα στελέχη που έχει διορίσει η ΝΔ από τη στιγμή που παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι λαθροχειρία του κ. Γεωργιάδη για να πει ότι είναι συνωμοσιολογία και σκανδαλολογία όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα ίδια κάνει μια ζωή η δεξιά, το σκάνδαλο Νοβάρτις επιχείρησαν να το περάσουν στον λαό ότι είναι μια σκευωρία», τόνισε ο Αν. εκπρόσωπος Τύπου επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως το θέμα είναι πολιτικό.

Η ΝΔ τα δίνει όλα στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημοσίου και της ανάπτυξής του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον σεισμό στην Ελασσόνα και το σχολείο στο Δαμάσι, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές, επικοινώνησε με ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να γίνει νέο σχολείο στο χωριό.

Η κίνησή του αυτή να απευθυνθεί κατευθείαν σε ιδιώτη δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Καλπάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι «Αυτή είναι η φιλοσοφία και η ιδεολογία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ,  μια λογική ότι η παρέμβαση του κράτους είναι στον μικρότερο δυνατό βαθμό και οποιαδήποτε περαιτέρω αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, εν προκειμένω ενός σχολείου, αλλά και στα νοσοκομεία θα γίνονται με δωρεές και όλα τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η ίδια φιλοσοφία υπάρχει και στην υγεία και παραπέμπει σε παλιές δεκαετίες , όπου το ελληνικό κράτος ήταν φτωχό, μία αναπτυσσόμενη χώρα και περίμενε να χτιστεί ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο από έναν μεγαλοαστό ή μεγαλοτσιφλικά που ήταν ευεργέτης της περιοχής. Παλιά λογική που δείχνει συγκεκριμένες προθέσεις από πλευράς Μητσοτάκη».

Μάλιστα ο κ. Καλπάκης ανέφερε πως η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί και στον τομέα της υγείας, στις 1200 κλίνες ΜΕΘ που λέει η κυβέρνηση πως έφτασε να έχει το ΕΣΥ, συμπεριλαμβάνονται και αυτές του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών Νοσοκομείων, ενώ οι μόνες πραγματικά κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν ήταν αυτές με τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχουμε το μεγαλύτερο lockdown σε διάρκεια

Ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τα νέα «έξυπνα» μέτρα που χαρακτήρισε η κυβέρνηση και για το νέο Lockdown, επισημαίνοντας πως το κοντέρ έχει μηδενίσει και η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή το ΕΣΥ ιδίως στην Αττική είναι σε ασφυξία και η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αποτύχει. Ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μάθημα από την παρούσα κατάσταση, αλλά και από την περίπτωση της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, και σχολίασε πως ο κόσμος αισθάνεται ματαιότητα. Ανέφερε πως είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση θα δει πως τα οριζόντια αυτά μέτρα για ακόμη μια φορά δεν θα έχουν αποτέλεσμα και θα ανακοινώσει νέα μέτρα, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει γίνει τίποτα για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν γίνονται έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους, δεν συνταγογραφείται το τεστ, προκειμένου να υπάρξει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και να ελεγχθεί η πανδημία.

Σε ότι αφορά δε τον εμβολιασμό, είπε πως από το 1εκ. εμβολιασμούς,  οι σχεδόν 400.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. «Όταν όμως  φτιάχνεις ένα πολύ ωραίο γραφικό με εμβόλιο σε σχήμα πυραύλου που φτάνει στο 1 εκ. και θα το πουν όλα τα ΜΜΕ είναι απλά και καθαρά, κανόνες επικοινωνιακής προπαγάνδας όταν δεν υπάρχει και αντίλογος από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Όλα γίνονται για την επικοινωνία και όχι για την ουσία», σχολίασε ο ίδιος.

Αθλιότητα και αλητεία δημοσιογραφική της ΕΡΤ απέναντι στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ραδιοφωνική συζήτηση έγινε λόγος και για τη στάση της ΕΡΤ που δεν μετέδωσε την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, με τον κ. Καλπάκη να επιτίθεται στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε η ΕΡΤ αρχικά απέναντι στη νεολαία του κόμματος κι έπειτα στην κίνησή της να μην προχωρήσει στην μετάδοση της εν λόγω εκδήλωσης.

«Η ΕΡΤ δεν αρνήθηκε μόνο να μεταδώσει την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε μια απίστευτη αλητεία δημοσιογραφική, σε μια αθλιότητα σε βάρος της νεολαίας του ΣΥΡΖΑ που προέβαλε αυτό το απαράδεκτο πανό το «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη»,  που παραπέμπει στο βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα με αφορμή τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, που δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία, αλλά το βγάλει μια συλλογικότητα που συμμετέχει στην πορεία και είπε ότι αυτό το πανό είναι της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΡΤ από δημόσια τηλεόραση, από μέσο ενημέρωσης όλων των Ελλήνων έχει γίνει ένα καθαρά προπαγανδιστικό εργαλείο στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Είναι  πρωτοφανή αυτά τα γεγονότα και δεν είχαν γίνει ποτέ επί καμίας κυβέρνησης τέτοιου είδους παραπληροφόρηση και μονοφωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μικρή επανάσταση στο ΕΣΥ η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Καλπάκης μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για το νέο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντάς το ως μικρή επανάσταση, ως μια μεταρρύθμιση με νέα φιλοσοφία. Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόταση είναι κοστολογημένη και στόχος είναι να ενισχύεται σε βάθος τριετίας κάθε χρόνο όλο και περισσότερο το ΕΣΥ τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υποστήριξε πως οι τρεις άξονες της πρότασης περιλαμβάνουν , πρώτον ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με  το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή την αύξηση των απολαβών των ανθρώπων που δουλεύουν στο ΕΣΥ για την στήριξη των υπαρχόντων και τη δημιουργία κινήτρων για νέους γιατρούς και επιστροφή άλλων από το εξωτερικό στο ελληνικό ΕΣΥ.  Ο δεύτερος άξονας στρέφεται στην οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να φτάσει το 7% του ακαθάριστου ελληνικού προϊόντος και να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο τρίτος άξονας θέλει την αναδιανομή των πόρων  εντός ΕΣΥ,  την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη  στήριξη νοσοκομείων της περιφέρειας την πρόσβαση όλων σε φάρμακα, αλλά και τη στήριξη της έρευνας στη χώρα για φάρμακα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.