Στη «μάχη» των πανελλαδικών «ρίχνονται» 1757 υποψήφιοι στη Μαγνησία

Αισθητή μείωση των υποψηφίων κατά 138 - Ποια είναι τα εξεταστικά κέντρα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και στη Μαγνησία και σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, θα «ριχτούν» στη μάχη 1757 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Φέτος θα πρέπει να σημειωθεί πως τα εξεταστικά κέντρα αυξάνονται και ανέρχονται στα 26 για όλο τον νομό, όμως μειώθηκαν οι υποψήφιοι κατά 138 άτομα.

 

Με οριστικοποιημένα πλέον τα αριθμητικά δεδομένα των υποψηφίων των  φετινών  Πανελλαδικών εξετάσεων η τριμελής επιτροπή που έχει οριστεί για την εποπτεία των πανελλαδικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με τους κκ.κ. Σταχτέα, Καραφέρη και Ζαχαρό, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν διεκδικώντας μία θέση στα ΑΕΙ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος ξεκινούν στις 2 και 3 Ιουνίου και σύμφωνα με τους  υπολογισμούς, στις εξετάσεις των ΓΕΛ θα συμμετέχουν 1319 άτομα (1113  τελειόφοιτοι και 206 απόφοιτοι), ενώ στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ θα  συμμετέχουν 438 άτομα (347 τελειόφοιτοι και 91 απόφοιτοι).

Η  πολυπληθέστερη κατεύθυνση σπουδών είναι η κατεύθυνση  οικονομίας-πληροφορικής με 386 υποψηφίους και ακολουθούν κατά σειρά, οι κατευθύνσεις ανθρωπιστικών σπουδών με 341 υποψήφιους, θετικών-τεχνολογικών σπουδών με 332 υποψήφιους και θετικών σπουδών-υγείας με 249 υποψήφιους. Σημειώνεται επίσης ότι 11 άτομα θα εξεταστούν για τα Μουσικά τμήματα. Από το σύνολο των υποψηφίων, 10 άτομα των ΓΕΛ και 16 άτομα των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν προφορικά.

Η προφορική εξέταση των υποψηφίων ΓΕΛ στα μαθήματα κατεύθυνσης, θα γίνει, ως συνήθως, στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στους χώρους του Βαθμολογικού Κέντρου στο Βόλο, δηλαδή στο Μουρτζούκου, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν σε Εξεταστικό Κέντρο του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ ξεκινούν 2 Ιουνίου και διαρκούν έως τις 17, ενώ των ΓΕΛ αρχίζουν στις 3 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 10 του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος και τα μέλη των Λυκειακών Επιτροπών είναι αρμόδια για την τήρηση των μέτρων σε κάθε εξεταστικό κέντρο, δηλαδή για την τήρηση των αποστάσεων 1,5 μ ανά μαθητή, την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο εσωτερικό των σχολείων, τον φυσικό αερισμό κτλ, ενώ υπενθυμίζεται πως όσοι εκπαιδευτικοί δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα τεστ την εβδομάδα.

Τέλος, για την εξέταση στη μουσική εξέταση και ερμηνεία, επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών και η απόσταση μεταξύ υποψηφίου και εξεταστών ορίζεται στα 3 μέτρα. Οι εξεταστές θα βρίσκονται πίσω από ειδικό παραβάν κατά την ώρα της εξέτασης. Τα μουσικά όργανα θα πρέπει να απολυμαίνονται με ειδικό υγρό.

Τα Εξεταστικά Κέντρα στη Μαγνησία

Φέτος στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν  26 συνολικά Εξεταστικά Κέντρα, 22 για τα ΓΕΛ και τέσσερα για τα ΕΠΑΛ. Στα ΕΠΑΛ φέτος προστέθηκε και το Εξεταστικό Κέντρο του Αλμυρού.

Στο μάθημα των Αγγλικών που θα εξεταστεί στις 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα διαμοιραστούν σε τρία εξεταστικά κέντρα και ειδικότερα στα 1ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΓΕΛ Βόλου και 5ο ΓΕΛ Βόλου.

 

Ειδικότερα, τα Εξεταστικά Κέντρα ΓΕΛ είναι τα εξής:

1ο ΓΕ.Λ . Βόλου, 2ο Πρότυπο Ημερήσιο ΓΕΛ Βόλου, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του Εσπερινού ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 4ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 5ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 6ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 7ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 8ο ΓΕ.Λ. Βόλου, 1ο Πειραματικό  ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας , 2ο ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Προμηθέας, Μουσικό Σχολείο Βόλου, ΓΕΛ Αγριάς, ΓΕΛ Αργαλαστής, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των ΛΤ Τρικερίου, ΓΕΛ Ζαγοράς, ΓΕΛ Τσαγκαράδας, ΓΕΛ Βελεστίνου, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του ΓΕΛ Καναλίων, 1ο ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου, ΓΕΛ Αλμυρού, Γυμνάσιο με ΛΤ Σούρπης, ΓΕΛ Σκιάθου, ΓΕΛ Σκοπέλου, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΛΤ Γλώσσας Σκοπέλου και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου.

Στα ΕΠΑΛ, τα Εξεταστικά Κέντρα θα είναι τα εξής:

-1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των 2ου ΕΠΑΛ Βόλου, 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ΕΠΑΛ Αγριάς, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΠΑΛ Σκοπέλου.

-2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου και του ΕΠΑΛ Σκιάθου.

-3ο ΕΠΑΛ  Βόλου, στο οποίο θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι του ΕΠΑΛ Βελεστίνου

– 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διενεργηθούν στον Βόλο και οι αθλητικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΤΕΦΑΑ. Όπως επισημάνθηκε, τα αθλήματα θα πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα του ΕΑΚ (Κολυμβητήριο και Γήπεδο) από τις 15 έως τις 28 Ιουνίου.

Πέρυσι είχαν συμμετάσχει 150 υποψήφιοι, από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και ένα πολύ μεγάλο μέρος από περιοχές της Στ. Ελλάδας. Φέτος, αναμένονται 200 υποψήφιοι και το ενδιαφέρον προέρχεται ακόμη και από την Κέρκυρα και τα Γιάννενα.

Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέξουν τρία αθλήματα από τέσσερα που υπάρχουν. Τα αθλήματα για αγόρια και κορίτσια είναι  το άλμα σε μήκος, η σφαίρα και η κολύμβηση 50μ. ελεύθερο. Επιπλέον για τα αγόρια είναι 400μ. δρόμος και για τα κορίτσια 200 μέτρα.

Μείωση στο μαθητικό πληθυσμό

Εκτός από τα διαδικαστικά των πανελλαδικών έγινε λόγος και για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, καθώς φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές 138 λιγότεροι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα υπάρχει αισθητή μείωση στο μαθητικό πληθυσμό και αυτό προκαλεί ανησυχία, ενώ αποδίδεται στο δημογραφικό πρόβλημα. Μάλιστα ο κ. Σταχτέας αναφέρθηκε και στις εγγραφές της Α Γυμνασίου, που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και υπολογίζεται πως κι εκεί η μείωση σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 10%, ενώ μείωση πληθυσμού δεν καταγράφεται μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και περιφερειακά.

Σημειώνεται,  ότι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, πέρυσι ήταν 1426, δηλαδή περισσότεροι κατά 107 άτομα σε σχέση με φέτος και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, πέρυσι ήταν 469, δηλαδή περισσότεροι κατά 31 άτομα σε σχέση με φέτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.