«Στην Αφρική δεν κηρύττουμε απλά το Ευαγγέλιο, γινόμαστε το Ευαγγέλιο» (φωτογραφίες)

Συγκλονιστική μαρτυρία του Μητροπολίτη Καμερούν στο Ράδιο Ένα!

Στις διαδικτυακές διαλέξεις «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα μιλήσει σήμερα, Τετάρτη ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με το θέμα της διάλεξης να είναι «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές». Ο ίδιος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την ποιμαντορία στην Αφρική, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις ανάγκες των ανθρώπων, που πολλές φορές λιμοκτονούν ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ασθένειες αλλά και τη δράση της αφρικανικής Μητρόπολης.

Καταρχήν Σεβασμιώτατε, η Μητρόπολη του Καμερούν περιλαμβάνει αρκετά κράτη;

Είναι μία Μητρόπολη που ιδρύθηκε το 1959 και ουσιαστικά ξεκινούσε από το Καμερούν κι έπιανε όλη την κεντροδυτική Αφρική κι έφτανε μέχρι τη Σενεγάλη , ουσιαστικά όλα τα γαλλόφωνα κράτη συν την Γκάνα και τη Νιγηρία, που είναι αγγλόφωνες, αλλά μετά έγιναν κατατμήσεις, γιατί δεν μπορεί να ποιμανθεί ένα τόσο τεράστιο τμήμα της Αφρικής από έναν επίσκοπο και δημιουργήθηκαν πολλές άλλες Μητροπόλεις, οπότε σήμερα στη δικαιοδοσία της έχει το Καμερούν, το Τσάντ, την κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, την Ισημερινή Γουινέα, τα νησιά του Αγίου Θωμά και του Πρίγκηπος μέσα στον Ατλαντικό.

Άρα φαντάζομαι υπάρχουν και πολλές ενορίες, οπότε και αρκετοί εφημέριοι οι οποίοι λειτουργούν σε ένα πρόγραμμα το οποίο καθορίζεται, όπως ισχύει και στην Ελλάδα.

Είναι σχεδόν έτσι. Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εμφύλιο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ σταθερό, το ίδιο και στο Τσαντ, μετά την δολοφονία πριν 1,5 χρόνο του Προέδρου, υπάρχει στρατιωτικός νόμος, όπου δεν επιτρέπεται σε ξένους να εισέρχονται στη χώρα, όμως έχουμε ιερείς από το Τσάντ για την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και για το Καμερούν, οι οποίοι εκ περιτροπής επισκέπτονται τις εκκλησιαστικές κοινότητες, που έχουμε σε αυτά τα κράτη.

«Βρίσκουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από εκπαίδευση, από πρόσβαση σε καθαρό νερό, από μικρά αγροτικά ιατρεία…»

Μιλούμε για έναν μεγάλο αριθμό Χριστιανών που ουσιαστικά εντάσσονται στο κομμάτι της Μητρόπολης Καμερούν;

Το να μιλάμε με αριθμούς είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε περίπου 60.000-70.000 Ορθόδοξους σε όλα τα κράτη, αλλά αυτές οι ενορίες, οι εκκλησιαστικές κοινότητες που έχουμε είναι σε περιοχές πάρα πολύ δύσκολες, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από άλλες ιεραποστολές της Καθολικής Εκκλησίας, των Προτεσταντικών Ομολογιών και αυτοί οι άνθρωποι, ενώ άκουσαν κάτι για τον Χριστό, μετά δεν υπήρχε συνέχεια, διότι ο τόπος τους ήταν πολύ επικίνδυνος για τους ιεραποστόλους και κάλεσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε αυτό το τόλμημα να υποστηρίξει όλες αυτές τις κοινότητες. Είναι κάτι το πολύ δύσκολο , διότι είναι σε απομακρυσμένες χώρες που είναι στην περιοχή της σαβάνας, έχει ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει ο πολιτισμός όπως υπάρχει στην πρωτεύουσα. Εκεί είμαστε όπως ήταν η Αφρική πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Αυτό καθιστά και πολύ δαπανηρή τη συντήρηση όλων αυτών των κοινοτήτων, αλλά με τη βοήθεια του Θεού, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους, γιατί ουσιαστικά τη μαρτυρία του Ευαγγελίου δίνουμε και βοηθούμε όπου δεν υπάρχουν κρατικά προγράμματα ή δεν έχουν φτάσει ακόμα. Συμπεριφερόμαστε όπως ο καλός Σαμαρείτης που βρήκε έναν άνθρωπο μισοπεθαμένο και τον περιποιήθηκε και του έσωσε τη ζωή και στη ίδια κατάσταση βρισκόμαστε κι εμείς, αλλά βρίσκουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από εκπαίδευση, από πρόσβαση σε καθαρό νερό, από μικρά αγροτικά ιατρεία τουλάχιστον να έχουν για τα πάρα πολύ βασικά όπως τα φάρμακα για την ελονοσία, για τις διάρροιες που μαστίζουν τους ανθρώπους και όταν πέφτουν λιμοί να δίνουμε μία βοήθεια στους ανθρώπους.
Απλώς αυτοί οι άνθρωποι επισήμως δεν υπάρχουν, διότι δεν είναι καταγεγραμμένοι διότι το να καταγράψεις ένα παιδί χρειάζεται 10-15 δολάρια για να πληρώσεις την καταγραφή και το κατά κεφαλήν εισόδημα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι βαμβακοπαραγωγοί που καλλιεργούν τη γη με αρχαία μέθοδο είναι 100-150 δολάρια τον χρόνο. Οπότε το να καταγράψεις τα παιδιά σου και να είσαι μια πολύτεκνη οικογένεια, είναι ο απολογισμός και η δουλειά χρόνων.

«Οι ελληνικές κοινότητες, σιγά σιγά συρρικνώθηκαν, έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι Έλληνες»…


Άρα είναι καταστάσεις που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε, γιατί κάποια πράγματα αυτονόητα για μας, εκεί δεν είναι και ο ρόλος της Εκκλησίας είναι και αυτός μεταξύ άλλων, συμβάλλει πέρα από την πνευματικότητα και τα υπόλοιπα καθήκοντα…

Όταν ο άλλος πεινάει, είναι άρρωστος δεν μπορείς να του λες έλα να σου μιλήσω για τον Χριστό. Πρέπει πρώτα να τον θεραπεύσεις, να του δώσεις ένα κομμάτι ψωμί για να μπορέσει να καθίσει να σε ακούσει και αυτό που ουσιαστικά καλούμεθα σε αυτές τις περιοχές να κάνουμε, δεν είναι απλά να κηρύξουμε, είναι να γίνουμε το Ευαγγέλιο, οπότε αυτό είναι το καλύτερο κήρυγμα. Αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Παρόλο που η Μητρόπολη Καμερούν έχει μία ιστορία από το 1959 και ξεκινάει με τις ελληνικές κοινότητες, οι οποίες όμως σιγά σιγά συρρικνώθηκαν, έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι Έλληνες στις δύο μεγάλες κοινότητες που υπάρχουν στην πρωτεύουσα, δεν μαζεύουμε 100 άτομα, ενώ παλιά ήταν πολύ μεγάλες κοινότητες.

Αυτό συνέβη, επειδή δεν ήρθαν προφανώς κι άλλοι Έλληνες ή στην πορεία υπήρξαν και άλλα θέματα, όπως υπήρξαν μεικτοί γάμοι, κ.λ.π.

Ναι, δεν ήρθαν άλλοι. Προσωπικά πίστευα ότι με την οικονομική κρίση θα κατεβαίνανε Έλληνες, γιατί η Αφρική είναι μία ανοιχτή αγορά , όμως δυστυχώς δεν έγινε αυτό κι έτσι οι κοινότητες μαραζώνουν. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι μία Μητρόπολη που μπορεί να έχει κάποια οικονομική βοήθεια επί τόπια. Ό,τι κάνουμε γίνεται από τις δωρεές και από το δίλεπτο κάθε πιστού, που πλέον αξίζει πολύ περισσότερο απ’ όσο άξιζε πριν από την οικονομική κρίση και με όλα τα προβλήματα. Όλο αυτό συντηρείται και προοδεύει από αυτό το περίσσευμα της καρδίας των ανθρώπων, οπότε είναι περιορισμένα τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, γιατί κάθε βήμα που κάνουμε, αυξάνει τα λειτουργικά μας έξοδα.

Ο Σεβασμιότατος Γρηγόριος, μίλησε για την Ορθοδοξία στην Αφρική, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και την 19χρονη εμπειρία του

Σήμερα η διάλεξη του κ. Γρηγορίου
για την «Ορθοδοξία στην Αφρική»

Ο τρίτος κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα αρχίσει σήμερα Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου και ώρα Ελλάδας 7.00 μ.μ.. Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος (Στεργίου) και το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές».
Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος (Στεργίου) γεννήθηκε στα Μέγαρα. Το 1984 εντάχθηκε στον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνας. Σπούδασε Θεολογία, Σχέδιο και Ζωγραφική. Υπηρέτησε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως Γραμματέας στην Ρώμη. Από το 2003 υπηρέτησε ως εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη, ενώ παρακολούθησε και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Gregoriana. Το 2004 εξελέγη μητροπολίτης Καμερούν. Η διάλεξη θα δοθεί με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και θα είναι προσβάσιμη μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.