Στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση η επιδημιολογική μελέτη νεοπλασιών

Θα απευθυνθούν το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα απευθυνθούν για χρηματοδότηση μέσω ερευνητικού προγράμματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προκειμένου να υλοποιήσουν την επιδημιολογική μελέτη νεοπλασιών και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 3 ή 4 χρόνια από στιγμή που θα ξεκινήσει.
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός τόνισε ότι τους ερευνητές ενδιαφέρει να χωρίσουν τις συνοικίες του Βόλου, κάθε μια από τις οποίες έχει το στίγμα της, ενώ ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στη μελέτη υπάρχει για τις παιδικές παθήσεις και τις λευχαιμίες, κάνοντας μια χοντρική εκτίμηση της μορφοποίησης και του χρονοδιαγράμματος της μελέτης.
Όπως είπε ο κ. Δραμητινός, τα θέματα της μελέτης ξεκίνησαν πριν το Πάσχα, τη Μ. Εβδομάδα συστήθηκε μια επιτροπή πρωτοβουλίας, με συμμετοχή 5-6 ανθρώπων που είχαν συζητήσει ξανά το θέμα, με πρωτοβουλία του κ. Δραμητινού και η ομάδα έβαλε πάνω κάτω τις γραμμές και τα βήματα που θα ακολουθούνταν και ήταν σταθερά.
Στην τρίτη επίσκεψη, έγινε συνάντηση με τον καθηγητή επιδημιολογίας, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έθεσε μερικά ζητήματα και το θέμα άνοιξε περαιτέρω.
«Για την εκπόνηση της μελέτης ενδιαφέρθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και προέκυψε η συγκέντρωση της Τετάρτης μετά από πρόσκληση του πρύτανη κ. Πετράκου, όπου η ομάδα έβαλε το θέμα σε επιστημονική βάση, με εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων παραμέτρων», δήλωσε ο κ. Δραμητινός.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, η συζήτηση που έγινε, ήταν ένα θετικό βήμα και το συμπέρασμα είναι ότι για πρώτη φορά συνεργάστηκαν αρκετοί φορείς της πόλης ακόμη και μέσα από το Πανεπιστήμιο. Όπως προέκυψε λόγω της ιδιότητας του καθηγητή επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου, που εργάζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, θα βοηθήσει επιστημονικά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε, ότι έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, αποφασίστηκαν οι στόχοι, εξετάστηκε και η οικονομική παράμετρος, καθώς μια τέτοια μελέτη που θα έχει χαρακτήρα προοπτικής για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Δραμητινός είπε ότι θα έχει συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, που πρέπει να έρθει σε επαφή με την ομάδα και τον πρύτανη, ώστε να μπορέσει η μελέτη να ενταχθεί στα ερευνητικά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχουν εντοπίσει Πανεπιστημιακοί.

Σε τρία στάδια
Όσον αφορά τη μορφοποίηση και το χρονοδιάγραμμα, ο Ματθ. Δραμητινός είπε ότι η αναδρομική περίοδος αφορά τα ήδη συσσωρευμένα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΟ και το Νοσοκομείο, που πρέπει να επεξεργαστούν, κάτι που μπορεί να γίνει σε διάστημα έξι μηνών περίπου.
Το δεύτερο μέρος της μελέτης, αφορά την παρούσα κατάσταση, στην οποία πάνε τα αρχεία του Νοσοκομείου, των τελευταίων 2-3 χρόνων με πολλά επιπλέον στοιχεία, που αναμένεται να φάει αρκετό καιρό, ενώ ταυτόχρονα θα στηθεί το επιδημιολογικό φύλλο που θα μετράει από δω και πέρα, με προοπτική τριετίας ή τετραετίας, ώστε κάποια στοιχεία να συγκριθούν με το παρελθόν.
Η εκτίμηση του κόστους για το πρώτο κομμάτι είναι περίπου για 2-3 ανθρώπους που θα ασχοληθούν 20.000-30.000 €, αλλά το δεύτερο κομμάτι πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να έχει συνέχεια και γίνεται προσπάθεια σχεδιασμού και υπολογισμού του κόστους για να ζητηθούν συγκεκριμένα πράγματα από την Περιφέρεια.
Ο ίδιος είπε, ότι τους ερευνητές ενδιαφέρει να χωρίσουν τις συνοικίες του Βόλου, κάθε μια από τις οποίες έχει το στίγμα της, ενώ ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στη μελέτη υπάρχει για τις παιδικές παθήσεις και τις λευχαιμίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.