Στην τελική ευθεία οι επενδύσεις στην Αμαλιάπολη και στις Νηές

Με κεφάλαια ξένων και Ελλήνων επενδυτών που … επιμένουν παρά τη γραφειοκρατία

Στην …τελική ευθεία μπαίνουν μετά από 10 και 13 χρόνια αντίστοιχα, οι επενδύσεις κατασκευής λιμανιού, σε πρώτη φάση και ξενοδοχείου σε δεύτερη, στην Αμαλιάπολη, αλλά και τουριστικής μονάδας στις Νηές, που θα φέρουν ανάπτυξη στη δυτική Μαγνησία, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα», ο νομικός σύμβουλος Μιχάλης Βασιλικός, που γνωρίζει καλά τα δύο θέματα.
Θα προχωρήσει η επένδυση στις Νηές
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί έφερε το παράδειγμα της επένδυσης στις Νηές, που οι επενδυτές προσπαθούν να βγάλουν άδειες εδώ και 13 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αποφασίσουν αν τελικά θα προχωρήσουν την επένδυση.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επένδυση στις Νηές θα προχωρήσει άμεσα, διότι οι επενδυτές έχουν φτάσει σε μια απόλυτα τελικά διαδικασία. Ο ίδιος μετέφερε την πληροφορία, ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου Λάρισας, έστειλε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μια τελευταία εισήγηση που ζήτησε και εκτίμησε ότι η υπόθεση μπήκε στην τελική ευθεία.
«Έγινε η ταυτοποίηση»
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, το πρόβλημα με τις Νηές, ήταν ότι κάποιοι είχαν καλλιεργήσει την εικόνα ότι δήθεν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που είχε η Εκκλησία, δεν αφορούσαν τη συγκεκριμένη έκταση, αλλά κάποια άλλη. «Δεν αμφισβητείτο η ιδιοκτησία, αλλά έλεγαν ότι δεν είναι η συγκεκριμένη έκταση, αλλά κάποια άλλη και δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση. Η ταυτοποίηση αυτή με τη διοικητική και τεχνική έκθεση της Κτηματικής έγινε, το Γνωμοδοτικό ζήτησε επιπλέον πληροφορίες, που του παρασχέθηκαν, οπότε νομίζω ότι έχουμε τελειώσει», ήταν η δήλωση του κ. Βασιλικού.

«Δόθηκαν οι άδειες για Αμαλιάπολη»
Για την Αμαλιάπολη, ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι η εταιρία Saratoga Α.Ε. της οποία είναι ο νομικός σύμβουλος, εδώ και περίπου 10 χρόνια, ίσως και περισσότερα, προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης στο λιμάνι της Αμαλιάπολης και πλέον βρίσκεται στο τέλος.
Ο νομικός εξήγησε ότι έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και απομένει η τελική τυπική έγκριση, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας στη Λάρισα, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις με τεχνικές εταιρίες, μια εκ των οποίων θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό το έργο θα γίνει με κεφάλαια από το εξωτερικό, κατά κύριο λόγο, ενώ υπάρχουν και Έλληνες επενδυτές. Ο ίδιος είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας, ώστε να επιλεγεί η τεχνική εταιρία που θα εκτελέσει το λιμενικό έργο.
«Ξενοδοχείο και μαρίνα σκαφών;»
Με το έργο που θα γίνει στο λιμάνι, θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων πλοίων και να μεταφερθούν μεγάλα φορτία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν επαρκώς οι βιομηχανίες τοπικών προϊόντων και τα λατομεία της περιοχής.
Ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής του λιμανιού υπολογίζεται σε περίπου 2-3 έτη και η στόχευση είναι να απασχοληθεί δυναμικό από την περιοχή. Στο σχεδιασμό της εταιρίας που θα κάνει την επένδυση υπάρχει σχεδιασμός δημιουργίας ενός ξενοδοχείου σε επόμενο στάδιο, αν και σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στο λιμάνι της περιοχής. «Θεωρώ ότι αν πάμε και στη λύση του ξενοδοχείου, είναι πολύ πιθανόν οι επενδυτές να επεκταθούν και στην κατασκευή μαρίνας σκαφών», δήλωσε ο Μιχ. Βασιλικός, που τόνισε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία που υπάρχει στην Ελλάδα, αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.