Στις καλένδες το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Ι. Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει βούληση για αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου της Στέγης Ανηλίκων

Αρνητικά ήταν τα 20 τεστ που έλαβε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Τα τεστ ελήφθησαν από δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στα Δικαστήρια ξανά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για να πάρει και άλλα δείγματα εργαζομένων, που θα εξεταστούν για κορωνοϊό.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου Ιωάννα Παπαδημητρίου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι ένας ακατάλληλος χώρος, τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και χωρίς τον κορωνοϊό.

«Δεν λείπουν οι εντάσεις»

Η ίδια χαρακτήρισε θετικό βήμα προστασίας εργαζομένων και συναλλασσόμενων την τοποθέτηση πλέξιγκλας στις πόρτες των γραφείων για να ελέγχεται η είσοδος του κόσμου, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει φύλακας στο χώρο, με αποτέλεσμα αν γίνει μαζική είσοδος κόσμου στα πολύ μικρά γραφεία, δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. Η πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρθηκε και στην οικονομική συμβολή του Συλλόγου στην υγειονομική θωράκιση των εργαζομένων, λέγοντας ότι τα πρώτα πλέξιγκλας στις πόρτες τοποθετήθηκαν με έξοδα των εργαζομένων, όπως αγοράστηκαν και τα πρώτα αντισηπτικά μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των Δικαστηρίων, μέχρι να στείλει το υπουργείο.
«Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να βάζουν τάξη και να καλούν τον κόσμο να κρατάει αποστάσεις», ανέφερε η κα Παπαδημητρίου, που πρόσθεσε ότι δεν λείπουν οι εντάσεις, καθώς ο καθένας έχει τα προσωπικά του προβλήματα, με τον κορωνοϊό, οικονομικά, ψυχολογικά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τεταμένη. Η πρόεδρος των εργαζομένων εκτίμησε ότι και ο κόσμος δεν θα είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση, αλλά και οι υπάλληλοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους.

«Μόλις μια τουαλέτα για 60 άτομα»

Η κα Παπαδημητρίου, είπε ότι το Δικαστικό Μέγαρο χρειάζεται οπωσδήποτε φύλαξη και το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων για ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα της καθαριότητας και η πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε ότι στον όροφο του μεγάρου υπάρχει μόλις μια τουαλέτα για 60 άτομα, που είναι ανδρών και γυναικών, που δεν αερίζεται παρά μόνο με ένα … ανεμιστηράκι.
Η εκπρόσωπος των υπαλλήλων ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει χώρος οι υπάλληλοι να πλύνουν τα χέρια τους και διέβλεψε ότι θα υπάρξει πρόβλημα από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινάει το δικαστικό έτος και θα αρχίσουν οι δίκες.
Επίσης τόνισε ότι λόγω της παλαιότητας του κτιρίου η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι επισφαλής, με αποτέλεσμα στον μισό όροφο οι υπάλληλοι να δουλεύουν χωρίς κλιματιστικά γιατί πέφτουν οι ασφάλειες…

Άμεσες λύσεις

Για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, η Ιωάννα Παπαδημητρίου είπε ότι η λύση είναι η κατασκευή νέου, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός, πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις, καθώς ο κορωνοϊός ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει.
«Εάν είχαμε προχωρήσει σε μια προσθήκη στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, που ουσιαστικά δεν χρησιμεύει κάπου και εάν οι υπάλληλοι δεν τον καθάριζαν οι περίοικοι θα κινδύνευαν από τα φίδια και τα τρωκτικά», τόνισε.
Η ίδια χαρακτήρισε περιττά τα έξοδα που θα γίνουν για την ψηφιακή Δικαιοσύνη στο υπάρχον κτίριο και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων, γιατί δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής.
Τόνισε δε την πάγια θέση του Συλλόγου που είναι η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, αλλά τόνισε ότι αυτή η προοπτική θα διαρκέσει ίσως και 25 χρόνια και είναι επιτακτική η ανάγκη προσθήκης χώρων και το ζήτημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε.

Δεν αποχαρακτηρίζεται το οικόπεδο της Στέγης

Αναφερόμενη στην απόφαση των φορέων ότι ο Βόλος χρειάζεται νέα Δικαστικό Μέγαρο και στην επιλογή του οικοπέδου της Στέγης Ανηλίκων για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου είπε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει παραχωρηθεί στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων.

Η πρόεδρος των υπαλλήλων, μετέφερε πληροφορίες ότι δε υπάρχει βούληση από το υπουργείο να αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο και ζητά από τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το θέμα και να κάνει προτάσεις για οικόπεδα που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στην Πολιτεία για να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.