Στις κάλπες οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας με φόντο ασφαλιστικές εισφορές, χρέη και ενεργειακό κόστος

25% αύξηση στην τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Στις κάλπες οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, με την Ένωση Ξενοδόχων του νομού να πραγματοποιεί τη γενική της συνέλευση και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, με φόντο τα προβλήματα του κλάδου, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, η ρύθμιση χρεών και το ενεργειακό κόστος. Και μπορεί όπως τόνισε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης η τουριστική σεζόν να έκλεισε με θετικό πρόσημο 25%, όμως τα προβλήματα είναι εδώ και “οι ανάγκες δεν καλύπτονται με δουλειά δυόμιση μηνών”.

Χρειάζεται ένας συνεχής αγώνας. Τα προβλήματα, κάποια υπάρχουν, κάποια λύνονται. Είχαμε προβλήματα, μας βγήκε και το ενεργειακό κόστος που θα κάνει απαγορευτική τη λειτουργία των ξενοδοχείων”, τόνισε ο κ. Ζαφείρης θέτοντας ως κύρια ζητήματα το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, για τις οποίες ο κλάδος ζητά επιχορήγηση, τη ρύθμιση χρεών και την επιχορήγηση του ενεργειακού κόστους.

Αναφορικά δε με την πορεία της χρονιάς, ο κ. Ζαφείρης σχολίασε πως το 2021 ήταν μια καταστροφική χρονιά με εξαίρεση τους δυόμιση μήνες του καλοκαιριού. “Με δυόμιση μήνες δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις. Ιούλιο και Αύγουστο πήγαμε πολύ καλά. Αν δεν ήμασταν γεμάτοι αλλοίμονο”, είπε ο κ. Ζαφείρης, επισημαίνοντας πως υπήρχε μία αύξηση κατά 25% από την περσινή χρονιά, όμως οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Τόνισε δε, πως πρέπει η περιοχή να γίνει “πράσινη” για να μπορέσουν οι επισκέπτες να έρθουν σε μια περιοχή και να αισθάνονται ασφαλείς.

Σχολίασε δε, με αφορμή και τα πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα για το αεροδρόμιο, πως δεν πρέπει επ’ ουδενί το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου να κλείνει κι αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων.

Κώστας Λεβέντης: Ο τουρισμός έδωσε λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, τη ρευστότητα

Παρών στις διαδικασίες και ο Κώστας Λεβέντης, ξενοδόχος, επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Έρευνας και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε πως ο τουρισμός έδωσε λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, στην ρευστότητα. “Ως ξενοδόχοι θα πρέπει να πούμε ότι καταφέραμε από τότε που μας άφησαν ελεύθερους να πάμε πάρα πολύ καλά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, φανταστικά τον Αύγουστο, είχαμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο και προχωράμε για τον χειμωνιάτικο τουρισμό. Το στοίχημα είναι στην περιοχή μας να μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε μια πληρότητα για Νοέμβριο της τάξης 40-45%. Εάν ο Νοέμβριος πάει καλά, εάν οι ξενοδόχοι αντιληφθούν ότι οι παχιές αγελάδες είναι πάρα πολύ μακριά και να βοηθήσουμε τον Έλληνα να είναι φιλικός με τη διαμονή του με οικονομικές προσφορές τότε θα φτάσουμε τα Χριστούγεννα με πολύ μεγάλες πληρότητες και να ξεπεράσουμε και το 50%. Φέτος “ακουμπήσαμε” το 2019”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναφορικά με τη στάση της Κυβέρνησης ο κ. Λεβέντης είπε πως ακόμη τα υποσχεθέντα δεν έχουν έρθει, σημειώνοντας ότι ο Υπ. Ανάπτυξης “φώναζε” για cash λεφτά, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ. “Είμαστε σε διαδικασίες και πλατφόρμες συνέχεια και δεν έχει εγκριθεί ακόμη τίποτα. Ο ξενοδόχος και οι προμηθευτές ήταν αυτοί που στήριξαν την επανεκκίνηση του τουρισμού. Κανένας άλλος”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης μίλησε όμως και για το μέλλον λέγοντας πως οι ξενοδόχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν, θα πρέπει να δρομολογήσουν δράσεις και επιχειρηματικότητα που να μην συνδέεται άρρηκτα με την οποιαδήποτε επιδότηση. “Τα προγράμματα είναι πολύ δυσκοίλια. Στη Θεσσαλία τα πράγματα είναι δύσκολα διότι οι μονάδες είναι μικρές και θέλουν φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένη, να μπορούν να πληρώσουν και να ξεπληρώσουν τα παλιά. Οι δόσεις είναι σε θολό τοπίο. Εάν ξεκαθαρίσει το τοπίο πιστεύω ότι το 2022 θα είναι από τις καλύτερες χρονιές, γιατί τα σημάδια είναι πολύ θετικά σε εθνικό επίπεδο και δεν μπορεί να μην δεν συμπαρασύρει και τη Θεσσαλία”, κατέληξε.

Σημειώνεται πως οι ομιλίες των Υφυπουργών στην εκδήλωση που ακολούθησε ακυρώθηκαν λόγω του θανάτου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.