Στις Μηλιές η Γιάννα Αγγελοπούλου

Προχωρά το έργο του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού μουσείου της περιοχής

Στις Μηλιές Νοτίου Πηλίου, με φόντο την πρόταση ίδρυσης νέου μουσείου που υποβάλλει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, βρέθηκε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μαζί με κλιμάκιο της Επιτροπής, στο πλαίσιο και των επαφών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υποβάλλει πρόταση για την ίδρυση του νέου Μουσείου Μηλεών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Α. Τρίτσης». Η πρόταση προεγκρίθηκε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το έργο με το ποσό των 330 χιλιάδων ευρώ. Η κα Αγγελοπούλου μαζί με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη Μηλεών, ενημερώθηκε για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821, και είδε με ενδιαφέρον το διαθέσιμο υλικό.

Σε δηλώσεις της, η κα Αγγελοπούλου σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους των Μηλεών και του Πηλίου, γιατί έκαναν τη δουλειά του «Ελλάδα 2021» να είναι σημαντική και να διαρκέσει. Έγιναν προτάσεις ανάδειξης της ιστορίας, των μοναδικών τοποσήμων, τα προϊόντα και τις τεχνικές του τόπου, αλλά και γιατί συνεργάστηκαν όλοι οι φορείς μεταξύ τους. Αυτό είναι η άυλη κληρονομιά, οι συνεργασίες και οι συνέργειες που συνεργάζονται για την αγάπη για τον τόπο και για πράγματα που θ’ αφήσουν το αποτύπωμά τους στον τόπο, στην ποιότητα της ζωής των πολιτών και της κοινωνίας. Οι προτάσεις που γίνονται, άλλες εντάσσονται από την Πολιτεία στο «Αντώνης Τρίτσης» για να χρηματοδοτηθούν με την έγκρισή μας, ενώ άλλες έρχονται από συλλόγους όπως και από τον Μητροπολίτη κο Ιγνάτιο, και άλλες αποτελούν δράσεις με χορηγίες από εταιρείες της περιοχής. Τονίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και προετοιμάζουν τη ζωή για το μέλλον».

Επίσης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για τις Μηλιές, τονίζοντας ότι πρόκειται για: «Έναν τόπο ευλογημένο και παραδείσιο και με την παρουσία της προέδρου, κατά κάποιο τρόπο κατοχυρώνεται ότι θα επιτελεστεί ένα έργο, που έχει να κάνει με την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας, που αφορά ένα εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο. η Επιτροπή 20-21 υπό την κα Αγγελοπούλου βαδίζει αποφασιστικά ν’ αφήσει αποτύπωμα για τα 200 χρόνια. Στις Μηλιές ένα από τα αποτυπώματα θα είναι αυτό το περήφιμο μουσείο, που μαζί με τη βιβλιοθήκη και τον ναό θα είναι πόλοι που θα ελκύουν ανθρώπους, θα διδάσκουν ιστορία, θα δείχνουν πολιτισμό και ταυτόχρονα θα χαράσσουν και το τι θέλουμε να είναι στο μέλλον η Ελλάδα. Ευχαριστούμε την πρόεδρο και τα μέλη του «Ελλάδα 20-21» και τον Δήμαρχο, και ανθρώπους από την Πολιτεία που συμβάλλουν να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και θα χαρούμε να το εγκαινιάσουμε».

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός τόνισε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέτυχαν χάρη στις προσπάθειες της κας Αγγελοπούλου. Τώρα σ’ ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάδειξη της Επανάστασης του 1821, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια ως Δήμος Νοτίου Πηλίου τη σύλληψη της ιδέας τη «Ελλάδα 2021» για ένα σύγχρονο μουσείο που θ’ αναφέρεται στο ένδοξο παρελθόν του δήμου και των Μηλεών.

Ψυχή του μουσείου θα είναι το Εκκλησιαστικό με εκθέματα που θα δείχουν στους επισκέπτες την πραγματική εκκλησιαστική κληρονομιά μας, σε συνδυασμό με το Λαογραφικό, που θα δείχνει την ανθρώπινη δραστηριότητα στο πέρασμα των χρόνων. Χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν θα μπορέσουμε να πορευτούμε προς τα μπροστά».

«Είναι πράγματι μία σημαντική ημέρα για το Πήλιο, που ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση, όπου και προετοιμάστηκε. Με τη σημερινή του μορφή πλέον, ένα σύγχρονο Πήλιο, πρωτοπόρο στον Τουρισμό, την Παραγωγή και τις πολιτιστικές δράσεις, είναι μία ευκαιρία να πάει μπροστά. Η παρουσία της προέδρου εδώ είναι σημαντική και γι’ αυτόν τον λόγο. Τα προγράμματα που έχουν βοηθηθεί και από την πλευρά της επιτροπής είναι σημαντικά και ελπίζουμε ότι θα δώσουν το έναυσμα για καινούργιες δυνατότητες στον ευλογημένο τόπο που συνδέει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία» υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη: