Στο 30% οι δηλώσεις δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, στη Μαγνησία

Χωρίς χαρτιά και ...έγγραφα "έτρεχαν" τις τελευταίες ημέρες να δηλώσουν ακίνητα

Παράταση μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου παίρνει το Κτηματολογικό γραφείο στην Ιάσονος που εξυπηρετεί τη Ν. Ιωνία και τις περιοχές του πρώην Δήμου Ιωλκού, αλλά και προκαποδιστριακές κοινότητες, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου λαμβάνει παράταση το γραφείο που εδρεύει στο Πανθεσσαλικό και εντάσσει τους κόλπους του ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Στο μεταξύ, μόλις το 30% των δηλώσεων των δικαιωμάτων ακινήτων έχει κατατεθεί στο γραφείο του Βόλου, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες, πριν την καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν τα ακίνητά του, χωρίς όμως τα απαραίτητα έγγραφα.
Μέχρι και την Τετάρτη το Κτηματολογικό γραφείο στη οδό Ιάσονος ήταν πλημμυρισμένο από κόσμο. Δεκάδες ήταν οι πολίτες που έσπευσαν στην εκπνοή του χρόνου να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Πολίτη, δικηγόρο και υπεύθυνη του Κτηματολογικού Γραφείου τελευταίες ημέρες υπήρχε μεγάλη προσέλευση του κοινού με τους περισσότερους να έχουν μέχρι και 8 δικαιώματα, ενώ εξυπηρετούσαν ακόμη και 180 άτομα. “Τα δικαιώματα είναι η σχέση που έχει ο αιτών με το ακίνητο. Κυριότητα ή επικαρπία σε σχέση με τα δικαιώματά τους. Κάποιος που έχει πολλά ακίνητα μπορεί να έχει δέκα δικαιώματα κυριότητας ή πέντε επικαρπίας και πέντε κυριότητας», εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Πολίτη.
Τις ημέρες πριν την παράταση, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κτηματολογίου, υπήρχαν κάποιες διαμαρτυρίες ότι ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί , αλλά όπως εξήγησε “επειδή υπήρχε και όγκος δικαιωμάτων, αλλά και επειδή δεν είχαν συμπληρωμένους τους φακέλους, αναγκαστήκαμε εμείς και να συμπληρώνουμε και να κάνουμε επιπλέον χρόνο στην κάθε μια αίτηση. Υπήρχαν πολλοί που ήρθαν με πολλά συμβόλαια ακινήτων μην ξέροντας ποιο είναι το σωστό”.

Υπάρχει ακόμη δουλειά

Και μπορεί η διαδικασία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο να έλαβε παράταση, ο κόσμος όμως δεν συνέχισε χθες να κατακλύζει το αρμόδιο γραφείο. Ίσως η παράταση αποτέλεσε ανάσα για κάποιους που ακόμη δεν έχουν φροντίσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Βέβαια, πολίτες που βρίσκονταν στην αναμονή στο γραφείο της οδού Ιάσονος, έλεγαν πως τις τελευταίες ημέρες της παράτασης θα γίνει πάλι το αδιαχώρητο.
Από την πλευρά της η κ. Πολίτη ανέφερε ότι περισσότερος κόσμος έχει κινητοποιηθεί τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τους προηγούμενους , ενδιαφέρεται και ρωτά. Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που ακόμη δεν δήλωσαν την ακίνητή τους περιουσία. Να σημειωθεί πως το Κτηματολογικό γραφείο στην οδό Ιάσονος λειτουργεί και δέχεται δηλώσεις από τις 12 Μαρτίου.
Κατά προσέγγιση, γιατί δεν μπορούν να βγουν στατιστικά στοιχεία αυτή την περίοδο, το Κτηματολογικό γραφείο στην οδό Ιάσονος βρίσκεται στο 30% των δηλώσεων των δικαιωμάτων της περιοχής.
Πάντως, μέχρι και χθες το πρωί δεν είχε ενημερωθεί επίσημα η υπηρεσία για την παράταση που δόθηκε, ωστόσο οι υπάλληλοι συνέχιζαν να εξυπηρετούν τους πολίτες που έρχονταν για να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Τι ισχύει και που μπορούν
να απευθύνονται οι πολίτες

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1. Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:
Α) Δήμος Βόλου:προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΙΔΙΝΙΟΥ, ΓΛΑΦΥΡΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΣΕΣΚΛΟΥ
Β) Δήμος Ρήγα Φεραίου
Γ) Δήμος Αλμυρού
Δ) Δήμος Νοτίου Πηλίου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ, ΛΑΥΚΟΥ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΗΛΙΝΗΣ, ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτιρίο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: [email protected]. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30
2. Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων:
Α) Δήμος Σκοπέλου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΓΛΩΣΣΗΣ, ΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτιρίο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: [email protected].
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:
Α) στον προκαποδιστριακό Δήμο Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και
Β) στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλάσιου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Βόλος: Ιάσονος 36. Τηλέφωνο: 801 4000 100 (από σταθερό), 2316005400 (από κινητό) . Γενικές Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30 στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.