Στο 40% φθάνουν οι ελλείψεις εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου- Πάνω από 400 τα κενά!

Τη στιγμή που οι ρυθμοί εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο "κόκκινο"

Χειροκροτήθηκαν την περίοδο του Lockdown. Εκθειάστηκαν από όλη την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία. Ο λόγος για τους εργαζομένους στα Νοσοκομεία, οι οποίοι έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, όχι μόνο για τη διαχείριση του κορωνοϊού αλλά και πολλών άλλων ασθενειών. Ωστόσο, άλλα περίμεναν και άλλα φαίνεται πως έγιναν. Τρανό παράδειγμα το Νοσοκομείο Βόλου όπου οι ελλείψεις των εργαζομένων φτάνουν στο 40%, με το υπόλοιπο 60% να προσπαθεί να κρατηθεί στα πόδια του και ταυτόχρονα να συνεχίζει να εργάζεται σε ρυθμούς που αγγίζουν “κόκκινο”.
“Είμαστε στο τρέξιμο, σε μία συνεχή επαγρύπνηση, μέσα στον κίνδυνο. Με αντιπάλους την υποστελέχωση και το γηρασμένο προσωπικό και πλέον την πίεση του κορωνοϊού. Εφημερεύουμε κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Είμαστε εδώ, στο Νοσοκομείο συνεχώς”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Μηνδρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, περιγράφοντας τόσο λακωνικά την κατάσταση που επικρατεί στο «Αχιλλοπούλειο».
Επεσήμανε πως επειδή υπάρχει υποστελέχωση και ταυτόχρονα το Νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα και δεν υπάρχει πρόγραμμα εφημεριών όπως στα Νοσοκομεία της Αθήνας, το προσωπικό δεν ξεκουράζεται, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
“Πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 11 ώρες από τη μία βάρδια στην άλλη και πολλοί συνάδελφοι στο νοσηλευτικό και εργαστηριακό κομμάτι κυρίως δουλεύουν πρωί -βράδυ ή απόγευμα- πρωί, που σημαίνει πως δεν μεσολαβούν οι 11 ώρες ξεκούρασης, αλλά λιγότερες. Αυτό έχει επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων”, ανέφερε ο κ. Μηνδρινός.

Πάνω από 400 τα κενά στους εργαζομένους

Η κατάσταση που περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου διαφαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε σχετικά με τα κενά που υπάρχουν. Σύμφωνα με την καταγραφή του Συλλόγου στις αρχές του χρόνου τα κενά ανέρχονται σε 415, δηλαδή στο 40% της δυναμικότητας του Αχιλλοπούλειου. Ο κ. Μηνδρινός ανέφερε πως τους προηγούμενους μήνες, εν τω μέσω της πανδημίας το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή, όπως ο ίδιος σημείωσε, προσωρινό προσωπικό με ημερομηνία λήξης.
Από τα 24 άτομα που ήρθαν να ενισχύσουν το Νοσοκομείο, τα τέσσερα είναι ΔΕ νοσηλευτών, όταν τα κενά είναι 90, 14 άτομα ήρθαν με την ειδικότητα ΤΕ νοσηλευτών, δύο άτομα ήρθαν ως εργαστηριακό προσωπικό και τέσσερα για τις θέσεις των τραυματιοφορέων.
“Αυτό το προσωπικό είπε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας ότι θα μείνει και μετά την πανδημία και περιμένουμε να γίνει πράξη αυτό. Τα κενά που υπάρχουν καλύπτονται εν μέρει από επικουρικό προσωπικό, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κι από τα συνεργεία με ιδιώτες που απασχολούν προσωπικό στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην τεχνική υποστήριξη. Εμείς θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Να μην τελειώνει η σύμβασή τους και να τελειώνει η δουλειά τους. Βλέπουμε και τι γίνεται στα ιδιωτικά συνεργεία με καθυστερήσεις μισθών στους εργαζομένους, με μη παροχές αδειών και με πίεση του εργαζομένου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Ο ίδιος τέλος τόνισε πως διεκδίκηση των εργαζομένων του ΕΣΥ είναι να σταματήσει το 1 προς 1 τουλάχιστον σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία.
“Στις 5 Ιανουαρίου καταγράψαμε 415 κενά. Εάν ισχύει το ένας προς ένα, σημαίνει ότι ένας θα φεύγει λόγω συνταξιοδότησης κι ένας θα έρχεται. Τα κενά όμως θα παραμένουν τα ίδια. Δεν λέμε να γίνει προκήρυξη για 400 άτομα, όμως θα πρέπει σιγά σιγά να προσλαμβάνονται περισσότερα άτομα”, ανέφερε και προσέθεσε πως σε προκήρυξη για 1209 θέσεις στα Νοσοκομεία, το Αχιλλοπούλειο δικαιούνται μόλις δέκα άτομα, τέσσερα ΔΕ, και τέσσερα ΤΕ νοσηλευτών και δύο βοηθούς θαλάμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.