Στο 85% οι κατατεθειμένες φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων Βολιωτών

«Καπέλο» 100 ευρώ σε συνταξιούχους και μισθωτών, εξαιτίας των ασφαλιστικών τους ταμείων

Αρκετά μεγάλο τελικά είναι το ποσοστό των φορολογουμένων, που κατέθεσαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αλέκο Κεχαγιά, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο-Ένα», το ποσοστό πανελλαδικά είναι στο 80%, ενώ στη ΔΟΥ Βόλου υπολογίζεται στο 85% και στη Νέα Ιωνία στο 77%. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται για τρίτη χρονιά στις αλλαγές βεβαιώσεων αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς ενημέρωση των μισθωτών και συνταξιούχων , με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, χωρίς καμία υπαιτιότητα!

Χρονική ταλαιπωρία με το Taxis

Μέχρι τις 29 Ιουλίου ισχύει η παράταση που έχει οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς τα ποσοστά στη Μαγνησία κινούνται σε καλό ρυθμό.
«Στη ΔΟΥ Βόλου που είναι και η μεγαλύτερη έχει υποβληθεί το 85% των δηλώσεων, ενώ στη Ν. Ιωνία το 77%. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, που θα συρρέουν και οι τελευταίοι για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θα υπάρχει μία χρονική ταλαιπωρία με το Taxis. Μια δουλειά που θα γίνονταν σε δέκα λεπτά τώρα μπορεί να χρειάζεται και μισή ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Μηδενικές δηλώσεις
η πλειοψηφία των φορολογουμένων

Μιλώντας για τη μορφή των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Κεχαγιάς ανέφερε πως πανελλαδικά η εικόνα είναι συγκεκριμένη και πως δεν διαφέρει και πολύ από αυτή και η Μαγνησία. Ειδικότερα, το 56% των δηλώσεων είναι μηδενικές και υποβάλλονται όχι για φορολογικούς λόγους, αλλά για λόγους επιδομάτων, το 11% αυτών λαμβάνουν επιστροφή και το 32-33% πληρώνει φόρο.
Φέτος, για πρώτη φορά βλέπουμε και την έκδοση δύο εκκαθαριστικών στους συζύγους, που ναι μεν υποβάλλουν μία φορολογική δήλωση, αλλά έχουν δυο, ξεχωριστά εκκαθαριστικά.

«Καπέλο» 100 ευρώ
σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρατηρούνται προβλήματα στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.
« Φέτος το πρόβλημα ήταν με τους στρατιωτικούς, είτε εν ενεργεία, είτε απόστρατους, νοσοκομειακούς και καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πήραν κάποια αναδρομικά, αλλά άλλαζε συνεχώς η διάταξη και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις δηλώσεις τους», σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αλλαγή από τα ασφαλιστικά ταμεία των βεβαιώσεων των αποδοχών των συνταξιούχων και μισθωτών χωρίς όμως να τους ενημερώσουν γι’ αυτή την αλλαγή.
«Για παράδειγμα, πηγαίνει κάποιος τον Μάιο να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση και πάει μετά ο ασφαλιστικός του φορέας και αλλάζει τη βεβαίωση αποδοχών, μεταβάλλει δηλαδή τις αποδοχές του, χωρίς να ενημερώσει τον φορολογούμενο. Μ’ αυτό τον τρόπο, κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να κάνει κάποια αλλαγή ο φορολογούμενος υποχρεωτικά θα το βρει μπροστά του και η εφορία θα του ζητήσει και πρόστιμο 100 ευρώ, χωρίς δική του υπαιτιότητα, καθώς δεν γνωρίζει αυτή την αλλαγή», ανέλυσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.
Μάλιστα τόνισε πως αυτό το πρόβλημα είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που εντοπίζεται, όμως φέτος είναι πιο έντονο και κάποιοι φορολογούμενοι νόμιζαν ότι έκαναν λάθος οι λογιστές τους, όμως το πρόβλημα το δημιούργησαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία με τις αλλαγές που έκαναν…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.