Στο ακροατήριο η έκρηξη φιάλης υγραερίου στην πλατεία Πορταριάς

Τρεις κατηγορίες σε βάρος δύο ατόμων, σε βαθμό πλημμελήματος

Στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για εκδίκαση οδηγείται η υπόθεση της έκρηξης δεξαμενής προπανίου στην Πορταριά που συνέβη πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 17 Οκτωβρίου 2017, με αποτέλεσμα την καταστροφή ταβέρνας και εκτεταμένων ζημιών σε γειτονικά κτίρια, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί άνθρωπος.
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία, ο ιδιοκτήτης και η σύζυγος του θα δικαστούν το προσεχές διάστημα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κατηγορούμενοι για τρία αδικήματα, όλα σε βαθμό πλημμελήματος. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της έκρηξης, της παράβασης του νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων και του νόμου περί πυρασφάλειας. Σημειώνεται ότι, στις 18 Οκτωβρίου 2017, μόλις μια μέρα μετά την έκρηξη της φιάλης, η εισαγγελία του Βόλου είχε ζητήσει προκαταρκτική εξέταση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, ενώ μετά την κατάθεσή του είχε αφεθεί ελεύθερος, ο διαχειριστής του καταστήματος.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προχωρήσει σε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν οι άδειες της Πολεοδομίας γενικότερα, αλλά και άδεια εγκατάστασης και χρήσης της δεξαμενής προπανίου στο χώρο του μαγαζιού. Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν εξεταστεί οι φάκελοι για να διαπιστωθεί αν η εγκατάσταση ήταν νόμιμη, ενώ διαπιστώθηκε πως η επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας, η οποία εκδίδεται με έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Υγειονομικού. Αναφορικά με την αδειοδότηση μιας εγκατάστασης προπανίου, όπως αναφερόταν εκείνο το διάστημα, γίνεται αρχικά από την Πολεοδομία και στη συνέχεια από την Πυροσβεστική, με τα μέτρα πυρόσβεσης. Η έκρηξη που είχε σημειωθεί στην ταβέρνα στην Πλατεία της Πορταριάς ήταν μεγάλης ισχύος με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαρ. Πόζογλου να τονίζει ότι σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης εκείνο το βράδυ θα θρηνούσαμε θύματα. Παράλληλα είχε χαρακτηρίσει ως ευτύχημα το γεγονός ότι το συμβάν σημειώθηκε στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και δεν έγινε έκρηξη της δεξαμενής που υπήρχε στον εξωτερικό χώρο, διότι το μισό χωριό θα αντιμετώπιζε πρόβλημα.
Από την έκρηξη ζημιές είχαν υποστεί τα γειτονικά κτίρια, είχαν σπάσει τζάμια και στους γύρω χώρους, ακόμη και σε απόσταση 100 μέτρων, εκτοξεύτηκαν τσιμέντα, γλάστρες, μέχρι και ολόκληρες πέργκολες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.