Στο αρχείο μήνυση της επιτροπής πολιτών κατά υπαλλήλων της Π.Ε. Μαγνησίας

Για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση μήνυσης που κατέθεσαν τρία μέλη της «Επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», κατά υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, διότι από την προκαταρκτική εξέταση που έγινε, δεν προέκυψαν ενδείξεις για να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους ή άλλων, για αξιόποινη πράξη. Η υπόθεση, τέθηκε στο αρχείο, με πράξη του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βόλου, που εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.
Η μήνυση, είχε κατατεθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2019 εκ μέρους τριών μελών της επιτροπής πολιτών κατά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας και παντός άλλου υπευθύνου, δηλαδή συναρμοδίων υπαλλήλων και ειδικά αυτών που μετείχαν στις επιτροπές ελέγχου.
Σύμφωνα με τη μήνυση, οι υπάλληλοι από τον Μάρτιο 2015 ως τον Ιούλιο 2019 «με σκοπό να προσπορίζουν παράνομο όφελος στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, παρέβησαν το καθήκον της υπηρεσίας τους. Συγκεκριμένα, αν και διαπίστωναν παραβάσεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αναφορικά με τη φορτοεκφόρτωση και μεταφορά εναλλακτικού καυσίμου RDF, με δόλο παρέλειπαν να επιβάλουν σε βάρος της ΑΓΕΤ τις δέουσες διοικητικές κυρώσεις».
Στην αναφορά του εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση, προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας τονίζεται ότι οι καταγγελθείσες παραβάσεις της ΑΕΠΟ, συνιστούν στενή ερμηνευτική προσέγγιση των περιγραφομένων διαδικασιών φορτοεκφόρτωσης και μεταφοράς του RDF.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, μετά από ελέγχους των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι το εναλλακτικό καύσιμο φορτοεκφορτώνονταν, μεταφέρονταν συσκευασμένο σε δεμάτια καλυμμένα με πλαστικό, που είναι πλήρως στεγανό, ανθεκτικό και πλήρως αδιαβροχοποιημένο, ενώ η φορτοεκφόρτωση δεν γινόταν με δαγκάνα, αλλά με ιμάντες, τεχνική πιο ασφαλής με ελαχιστοποίηση πιθανότητας διάτρησης του πλαστικού καλύμματος του δεματίου, ενώ τα συσκευασμένα δεμάτια μεταφέρονταν ασφαλώς με ακάλυπτο φορτηγό, όπως ορίζει η ΑΕΠΟ.
Στην αναφορά του ο εισαγγελέας, αναφέρει ότι στις καταγγελλόμενες 11 φορτοεκφορτώσεις, πραγματοποιούνταν για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας δειγματοληψία από διαπιστευμένο εργαστήριο, ενώ θεωρεί αβάσιμο τον ισχυρισμό των μηνυτών ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης παρέλειπε να κάνει ελέγχους, καθώς ο έλεγχος διενεργήθηκε, ενώ παραθέτει και σημείο του πορίσματος του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος ότι «από Αύγουστο του 2017 ως και Μάιο του 2018 από την εταιρεία τηρήθηκαν οι όροι της ΑΕΠΟ όσον αφορά στην καύση εναλλακτικού καυσίμου».
Για την καταγγελία των μηνυτών σχετικά με την προσωρινή τοποθέτηση επικίνδυνων αποβλήτων στον αιγιαλό, ο εισαγγελέας τονίζει ότι τυγχάνουν αβάσιμα, καθώς η εναπόθεση σε σημείο του προβλήτα της λιμενικής εγκατάστασης, κατά το διάστημα μεταξύ εκφόρτωσης και εισόδου των φορτίων στο εργοστάσιο, δεν θεωρείται ενδιάμεση αποθήκευση, αφού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκφόρτωσης.
Τέλος, για τις μετρήσεις ο εισαγγελέας αναφέρει ότι με βάση τους όρους της ΑΕΠΟ, η εταιρεία οφείλει να πραγματοποιήσει κατά τον πρώτο χρόνο αποτέφρωσης αποβλήτων, μετρήσεις της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα, των καυσαερίων μια φορά ανά τρίμηνο και για τα επόμενα έτη μια φορά ανά εξάμηνο, όπως και το έπραξε. «Το έτος 2015 η ΑΓΕΤ Ηρακλής προέβη σε τρεις και όχι τέσσερις μετρήσεις, αφού η σχετική καύση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε η πρώτη μέτρηση έλαβε χώρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυτού.
«Επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος των μηνυομένων ή άλλων για αξιόποινη πράξη φρονούμε ότι ορθώς θέσαμε τη σχετική υπόθεση στο αρχείο», καταλήγει η αναφορά του εισαγγελέα προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Σύμφωνα με τον συνήγορο, του ενός εκ των δημοσίων υπαλλήλων Ηρακλή Αστρά, οι μηνυθέντες υπάλληλοι κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης παρέθεσαν πλήρη στοιχεία και υπεραμύνθηκαν της απολύτου νομιμότητας των ενεργειών τους, επισημαίνοντας ότι για τον όλο χειρισμό των θεμάτων τα οποία θίγονται στην μηνυτήρια αναφορά και τους αφορούν έπραξαν στο ακέραιο το υπηρεσιακό καθήκον τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.